20 Mayıs 2013 13:12

Müzakere sürecine Avrupa’dan destek

PKK lideri Abdullah Öcalan ile Türkiye devleti arasında bu yılın başında yeniden başlayan ve Newroz’da ilan edilen müzakere süreci, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye kökenli göçmenler arasında da dikkatle izleniyor. Türkiye’den yayılan her ölüm haberinin anında Avrupa’ya ulaştığı göz önü

Müzakere sürecine Avrupa’dan destek
Paylaş
Yücel Özdemir

DEMOKRASİ VE BARIŞ KONFERANSI YAPILACAK

Bu nedenle, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin, Kürtlerin, Asurilerin, Süryanilerin, Rumların, Alevilerin taleplerini dile yetirmek, sürece destek vermek üzere Avrupa’da da yoğun bir çalışma sürdürülüyor. 19 Mayıs günü Brüksel’deki Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) merkezinde bir araya gelen 30’dan fazla kurum temsilcisi ve birey, PKK lideri Öcalan tarafından çağrısı yapılan dört konferansın Avrupa ayağını gerçekleştirmek için bir dizi kararlar aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kongra Gel Başkanı Remzi Kartal, herkesi sürecin öznesi olmaya çağırdı. Kartal, yaptığı konuşmada, Öcalan ile devlet arasında yapılan müzakerelerde üç aşamalı bir plan üzerinde anlaşmaya varıldığını belirterek, “Genel bir durum değerlendirmesinin yanı sıra bütün kimliklerin eşit vatandaşlık temelinde ele alınması, yasal güvenceye kavuşturulması, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’nın olduğu gibi gerçekleşmesi öngörülmektedir” dedi.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Başkan Yardımcısı Nilüfer Koç ise, konferans hazırlık toplantısı için yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra, “devlete dönük kaygılara takılmadan hayallerimize ulaşmak için ne yapacağız, nasıl bir Türkiye istiyoruz gibi temel ve can alıcı sorulara cevap bulmak durumundayız” dedi.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) adına toplantıda konuşan Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Avgan, herkes için daha fazla demokrasi ve eşitlik talebiyle sürece destek verdiklerini ve konferansın başarılı geçmesi için çalışacaklarını söyledi.
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’ndan Bülent Ant ise, barış sürecinin adil olması gerektiğini belirterek, bazı kesimlerin bu süreci Kürt-Türk barışı olarak yansıtmalarının doğru olmadığını vurgulayarak, “Bu sürecin ve barışın bileşenleri burada” dedi. Kaygılarıyla birlikte sürecin arkasında olduklarını kaydeden Ant, “Bir birimizi ikna etme derdimizin olmaması lazım. Atacağımız adımlar birilerin önde birilerin arkada kalması ile olmaz, omuz omuza olmak durumunda” diye konuştu.


AYDAR: ÜMMETÇİ YAKLAŞIM İÇİNDE OLMAYIZ

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar toplantıda söz alarak, bir süredir dile getirilen kaygıları anlayışla karşıladıklarını ancak bunların gereksiz olduğunu ifade ederek, “Biz bir insanlık hareketiyiz. Milliyetçi temelde yaklaşmıyoruz, tam tersine buna karşı mücadele ediyoruz. Bütün inançlara karşı saygılıyız, ama azınlıklara karşı da pozitif ayrımcılığı savunuyor, uyguluyoruz. Biz asla ümmetçi bir yaklaşım içinde olamayız. Bu coğrafyada bu kadar Müslüman yaşıyorsa onlara karşı da saygısızlık edemeyiz. Kaygıların tarihsel haklı yanları var. Bu yaraların nasıl sarılacağına dair arayışımız da var. Hak ve adalet komisyonuna ihtiyaç var. Bu da bizim boynumuzun borcu. Birçok katliam yaşandı. Yakın tarihte en son 2 Temmuz Sivas katliamı var, hepsiyle yüzleşmemiz lazım. Bu bir süreçtir, bir konferansla bitmiyor. Burada bulunan tüm arkadaşlar mücadele etmiş ve bugün bir araya geldik. Mağdurlar olarak bir araya gelip ortaklaşmak önemli. İlk defa bir muhalif güç olarak devleti masaya getirdik. Bu önemli. Masasın bir tarafında biz, bütün mağdurlar varız. Barış alternatifini yakaladığımızı düşünüyor, kendimize güveniyoruz” dedi.


29-30 HAZİRAN’DA BRÜKSEL’DE

Gün boyunca toplantıya katılan örgütlerin sürece yaklaşımı ve konferansta ele alınması gereken konular üzerinde duruldu. Bu çerçevede toplantının bileşenleri, konferansın ‘Demokrasi ve Barış Konferansı’ adı altında, 29-30 Haziranda Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılmasını kararlaştırıldı. Hazırlık için de KNK, KONGRA GEL, YEKKOM, AABK, DİDF, Avrupa Ezilenleri Konfederasyonu, SKB, Avrupa Sürgünler Platformu, Ezidiler Birliği gibi örgütlerden oluşan 14 kişilik bir hazırlık komitesi oluşturuldu. Komite, konferansın teknik hazırlıklarının yanı sıra hazırlık toplantısına katılamayan tüm kesimlerle görüşerek katılımlarını sağlama çalışması da yürütecek. Konferansa katılacakların sayısı ise Avrupa’da yaşayan Kürdistan ve Türkiyeli tüm halk, inanç, emek, kadın, gençlik örgüt ve hareketleri ile önemli şahsiyetleri kapsayacak şekilde 250 kişi olarak belirlendi.


TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA ZORUNLU GÖÇÜN SONUCU

12 Eylül faşist askeri darbesiyle devrimcilere, ilericilere yönelik gerçekleştirilen baskılar, bir taraftan yüz binlerce insanın tutuklanarak işkencede geçirilmesine, hapse atılmasına neden olurken diğer taraftan da on binlerce insanın Avrupa sığınmasına neden oldu.

Aradan 33 yıl geçmesine rağmen, halen dikta rejimi döneminde aldığı cezalardan ötürü Türkiye’ye gidemeyen pek çok kişi bulunuyor.

PKK’nin 1984’te başlattığı silahlı mücadele ve ardından yoğunlaşan çatışmalarla birlikte, artan devlet terörü, başta Kütler olmak üzere çok sayıda kişinin yeniden Avrupa’ya yoğun bir şekilde göç etmesine neden oldu. Özellikle 1980’li yılların sonundan itibaren, Kürt bölgesinde artan baskılar, köy boşaltmalar, siyasi baskılar, yüz binlerce Kürdün ve muhalifin Avrupa’ya sığınmasına sebep oldu. Yapılan çeşitli araştırmalara göre, sadece Almanya’da, Federal İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 800 bin Kürt yaşıyor.


TOPLANTIYA KATILANLAR

Asuri-Süryani Avrupa Örgütü Temsilcileri, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), KNK, DİDF, YEK-KOM, TİKB, Dersim Demokratik Dernekleri Federasyonu,  Karerliler Derneği,  Ezidi Örgütleri, Almanya Kürt Toplumu, Avrupa Barış Meclisi, İsveç Kürt-Türk Kadınlar İnisiyatifi, FEDA, Barış Derneği,  Ezidi Federasyonu, Pontus (Laz) Örgütleri, Kürdistan İslami Partisi, TÜDAY,  Ezilen Göçmenler Birliği, Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, KONRAGEL Başkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Yazar Doğan Özgüden, Ferda Çetin, Mahir Sayın, Teslim Töre’nin de aralarında bulunduğu 60’ı aşkın değişik örgüt temsilcisi katıldı. (Brüksel/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP sanatı ters düz ediyor

SONRAKİ HABER

Geleceğe hayat kalsın diye...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...