22 Şubat 2011 13:12

Şiddete karşı yürüyen kadınlara dava

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nde Ankara’da olacak şekilde İstanbul ve Hakkari olmak üzere, iki koldan yürüyüş düzenlenmiş ve şiddete karşı çıkılmıştı. Hakkari yürüyüş kolu, Şanlıurfa’da polis şiddetine uğramış, kadınlar gözaltına alınmıştı, şimdi de yargılanıyorlar.
32 kişi hakkında, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten dava açıldı.

‘FİZİKİ VE PSİKOLOJİK ŞİDDETE MARUZ KALDIK’

Şanlıurfa’da yürüyüşleri polis tarafından gazlı-coplu müdahale ile durdurulan ve bir gece gözaltında kalan çoğunluğu kadın, emekçiler şimdi de 2911 sayılı yasaya muhalefetten yargılanacaklar. 32 kişi hakkında Şanlıurfa’da açılan dava doğrultusunda Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatla ifade veren KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, BES Genel Sekreteri iken katıldığı bu yürüyüşte, kadına  yönelik şiddet, cinayet ve tecavüz ile çocuk istismarına karşı kamuoyu oluşturmak, toplumu duyarlı hale getirmek istediklerini söyledi. İstanbul’dan ve Hakkari’den başlayan iki yürüyüş koluna dikkat çeken Çınar, yürüyüş kortejlerinin herhangi bir engelleme ile karşılaşmadığını, ancak Şanlıurfa’da otobüslerinden iner inmez polis müdahalesine uğradıklarını ifade etti.
O dönem KESK Kadın Sekreteri olan Songül Morsümbül ve iki kadın arkadaşlarının darp edildiğini belirten Çınar, kendilerinin de fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldıklarını, herhangi bir uyarı yapılmadan gözaltına alındıklarını anlattı.
Çınar da, talimatla ifade veren diğer kadınlar da suçlamayı kabul etmediklerini ifade ettiler.

‘DAVA KARA MİZAH ÖRNEĞİ’

Davaya ilişkin gazetemize açıklama yapan  Döndü Taka Çınar, bu davanın, AKP’nin kadınlara yönelik “ileri demokrasisi”ni gösterdiğini söyledi. Artan kadın cinayetleri, taciz, tecavüz ve kadına yönelik şiddete, Siirt’te örneği görülen çocuk istismarına karşı çıkmak istediklerini kaydeden Çınar, “şiddete karşı tutum alırken, tersinden kadınlar olarak büyük bir polis şiddetine uğradık. Bununla da kalmadılar, hakkımızda dava açtılar. Kadınlara, çocuklara şiddet uygulayanlar, katiller, tecavüzcüler ellerini kollarını sallayarak dolaşırken, şiddete karşı çıkanlara dava açılması Türkiye’nin kara düzenini gösteren kara mizah örneğidir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)


‘HUKUKSUZLUĞA DERHAL SON VERİLSİN’

KESK’ten yapılan yazılı açıklamada da “Demokratikleşme iddiasındaki AKP iktidarının hukuk tanımaz tutumu bu olayda da kendisini göstermiştir” denildi.

Açıklamada, yürüyüşe katılanlardan 10’unun Şanlıurfa’da yaşananların devamı olarak Ankara Adliyesinde ifade verdiği kaydedildi. “Yaşanan bu hukuksuzluğu, siyasi iktidarın kadına yönelik bakış açısının ve kadına yönelik şiddetin, iktidar eliyle devamı olarak görüyoruz” denilen açıklamada yaşanan bu hukuksuzluğun herhal sona erdirilmesi, Şanlıurfa Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü hakkında gerekli soruşturmanın biran önce açılması istendi. Açıklamada, “Biz kadınlar halen artan şiddetin mağduruyuz. Yaşananlara dur demek için daha kaç kadının ölmesi, tacize ya da tecavüze uğraması bekleniyor. Siyasi iktidar idari gücünü kullanarak meşru ve haklı eylemlere ölçüsüzce yapılan saldırılara derhal son vermeli, bir an önce kadın cinayetlerini durdurmak için harekete geçmeli, kadınlar değil, katiller ve tecavüzcüler yargılanmalıdır” denildi.


Şiddete uğradıkları halde, haklarında dava açılanlar

Hikmet Evin, Sedat Gözkıran, Mehmet Üldez, Müslüm Ocay, Gülay Koca Öztürkoğlu, Burcu Arslan, Güneş Gezgin, Eylem Salar, Hilal Korkmaz, Yeliz Ergün, Güler Elveren, Halit Şahin, İlkay Tanyer, Sıdıka Şimşek, Döndü Taka Çınar,  Katibe Demir, Rıza Yasin Öztürkoğlu, Ferda Üztürk, Hatice Oruç, Onur Naci Karahancı, Mehmet Sıtkı Dehşet, Gülçin İsbert, Yeliz Ayyıldız; Ali Polat, Leyla Özalp, Songül Agış, Şükriye Ercan, Güneş Çoban, Selmane Yeğen, Şükran Mızrak, Songül Morsümbül, Muazzez Orhan, Tuçe Çetin, Şükran Doğan.

Evrensel'i Takip Et