9 Mayıs 2013 08:16

‘Cezaevlerinde ölüme seyirci kalınamaz’

İstanbul Milletvekilleri, Sebahat Tuncel ile Levent Tüzel, Meclis’te birlikte basın toplantısı düzenledi. Milletvekilleri cezaevlerinde bulunan hasta tutuklulara dikkat çekti.

Tuncel, cezaevlerinde hasta tutuklu ve hükümlü sorunlarının devam ettiğini, bununla ilgili yasa bulunmasına rağmen bürokratik engeller nedeniyle yararlanan sayısının çok az olduğunu söyledi. Türkiye’deki cezaevlerinde şu anda 411 ağır hasta ve tutuklu bulunduğunu, bunlardan 230’unun ölümle karşı karşıya olduğunu ifade eden Tuncel, Adalet Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Tuncel, son 3 ayda cezaevinde hasta 3 mahkumun yaşamını yitirdiğini bildirdi. Tuncel ayrıca İstanbul Üniversitesi’nde 8 Mayıs 2012’de kadınlar tuvaletinde yaşanan patlama nedeniyle, Uğur Tekdal’ın 1 yıl önce ulseratif kolit tedavisi gördüğü sırada tutuklandığını belirtti.

Tuncel, İÜ yetkililerinin gaz sıkışması nedeniyle tuvalette patlama olduğunu açıklamasına rağmen, üç öğrencinin ağırlaştırılmış müebbbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılandıklarını ifade etti.

Tuncel,  “Bu öğrenciler Kürt oldukları için yargılanıyor, yargısal bir lince maruz kalıyorlar. Adaletin olmadığı yerde barış olmaz. Bu öğrenciler derhal serbest bırakılmalı” dedi.

Levent Tüzel de son üç ayda üç hasta mahkumun, Şehabettin Yüceel, Naci Nasır ve İrfan Eskibağ’ın cezaevinde öldüğünü hatırlattı. Ayrıca yüzlerce üniversite öğrencisinin siyasi düşünceleri nedeniyle, protesto eylemlerine katıldıkları ya da kavgaya karıştıkları iddiasıyla tutuklandıklarını belirten Tüzel, “Ortada patlama yok, suç yok, delil yok, bu gençler yok yere bir yıldır tutuklu, bu kabul edilemez” dedi.

Kocaeli Cezaevi’nde yatan Uğur Tekdal’ın 40 kiloya düştüğünü, konuşamaz hale geldiğini, yaşam ve sağlık hakkının dokunulmaz olduğunu söyleyen Tüzel, Hükümeti, Meclis’i, Adalet Bakanlığı’nı ve savcıları göreve çağırdı. İnsan hakları örgütlerini de göreve çağıran Tüzel, “Bu konuyu gündemde tutmak, hükümet üzerinde etki uyandırmak için sesinizi çıkarın” dedi.

Tüzel de Adalet Bakanlığı’nı göreve çağırarak, “Cezaevlerinde ölüme seyirci kalınamaz” dedi.

TUNCEL: CHP TARAFINI ÇÖZÜMDEN YANA KOYMALI

Milletvekilleri gazetecilerin gündeme dair sorularını da yanıtladı. PKK’nin çekilmesine ilişkin bir soru üzerine Tuncel, “Yeni bir dönem başladı. PKK bu konudaki duruşunu gösterdi. Umarım provokasyon olmaz. Emniyetin görevi olası provoasyonları engellemek olmalı” dedi. Tuncel komisyonun çalışmaya başladığını da hatırlatarak, “CHP’ye bir kez daha çağrıda bulunuyorum, komisyonda yer almalı, tarafını çözümsüzlükten yana değil, çözümden yana koymalı” dedi.

TUNCEL: İMTİYAZI DOĞRU BULMUYORUZ

Milletvekillerinin özlük haklarına ilişkin teklifle ilgili soru üzerine Sebahat Tuncel, milletvekillerine hiçbir imtiyaza “evet” demeyeceklerini, ama bunun milletvekillerinin haklarının bir yasada toplanması olduğunu söyledi.

Yoksulluğun, açlığın yoğun olduğu bir Türkiye’de toplum vicdanını yaralamayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Tuncel, “Bir ayrıcalıktan ziyade bunu bir yasada toplamak ve mevcut olanın dışında yeni bir hak tanımadan bunu yapmak daha sağlıklı olur” dedi.

Tuncel, milletvekilliğinin bir ayrıcalık olmadığını, bu görevi topluma hizmet anlayışıyla yaptıklarını da ifade etti. Teklifte milletvekillerinin akrabalarına yönelik düzenlemelerin bulunduğunu ve Salman Kurtulan, Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’a da kırmızı pasaport verileceği” haberlerinin hatırlatılması üzerine de Tuncel şunları söyledi: “Hiçbir zaman milletvekillerinin haklarından, ayrıcalıklarından faydalanalım diye bir şey olmadı, olamaz. Önemli olan halkımızın özgürlük, hak eşitlik talebini nasıl dile getirebiliriz. Bizim hiçbir değerlendirmemiz halkımızın duygularını rencide edecek, zarar verecek noktada olmayacaktır.”

TÜZEL: TEPKİLER HAKLI

Levent Tüzel de, bu konuyla ilgili tepkileri haklı bulduğunu, milletvekilliğinin kalıcı bir meslek olarak görmediğini dile getirdi. Teklifin gözden geçirilmesini isteyen Tüzel, “Kişi olarak kabul edilebilir bulmuyorum. Hem bu emeklilik düzenlemelerinde olsun hem de trafikti, pasaporttu, sağlık yardımlarıydı... Milyonlarca emekçinin hali ortadayken, milletvekillerinin bunların hizmetinde bir çalışma yapması gerekirken, tamamen kendileri için bir yasama faaliyeti içerisinde gösteren düzenlemeler, bugünün ihtiyaçlarına denk düşmemektedir. Plan Bütçe Komisyonu’nda bunlara dikkat çekeceğiz. Ben kişi olarak doğru bulmuyorum” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)