Kendilerine vekiller!
Teklifle ilgili 4 partinin grup başkan vekillerinin ve milletvekillerinin görüşlerini almak istediğimizdeyse kimi vekil konuşla ilgili bilgisi olmadığı gerekçesiyle kimi vekil ise müsait olmadığı gerekçesiyle görüş vermek istemedi.
EKSİKLİK VARMIŞ
Görüşünü alabildiğimiz MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, düzenlemenin Anayasaya dayanarak hazırlandığını, milletvekillerinin özlük haklarını belirleyen kanunun eksikliği nedeniyle hazırlandığını söyledi. Hazırlanan bütün maddelerin milletvekillerinin ortak talebi olduğunu söyleyen Şandır, maddelerin ömür boyu kapsayıcı olmasıyla ilgili soruya ise “Vekil olmak Meclis toplantılarına katılmakla bitmiyor. Bizim vekilliğimiz görev süresi bittikten sonra da ömür boyu devam ediyor. Maddeleri tartışmanın anlamı yok. Genel Kurulda bu maddelerin üzerinde bir çalışma yürütülecek zaten” dedi.
TÜZEL: VEKİLLİK MESLEĞE DÖNÜŞMESİN
Gazetemize açıklama yapan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, milletvekilliğinin ömür boyu sürecek bir meslek haline getirilmesinin doğru olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu :“Milletvekilli olmak sosyal hukuki ve bir takım haklardan diğer yurttaşlardan ayrıcalık oluşturmamalı, Meclis düzenlemelerinde milletvekillerinin maaşları işçi ücretlerinin çok çok üstünde. Toplumda ayrı bir yer tutan emeklilik düzenlemesine başta olmak üzere yapılan haklı eleştiriler var. Toplumsal eşitsizliği değiştirmek buna müdahale etmekle görevli olan milletvekillerinin tam tersine ayrıcalıklarını kalıcı hale getirmeleri doğru bir tutum değildir. Buna karşıyız. Milletvekili seçilmiş birinin seçildiği dönem için hakları olmalı, bunun kalıcı bir hale getirilerek bir mesleğe dönüşmemesi gerekir.”
KESK BAŞKANI ÖZGEN: HANEDANLIK ZİNHİYETİ
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, daha önce de vekillerin ücretlerine yapılan zamma tepki gösterdiklerini hatırlatarak, halkın vekilleriyle halk arasında bir ayrımın olmaması gerektiğini söyledi. Özgen şunları ifade etti: “Yasama organı olan Meclis kendilerine ayrıcalıkla öne çıkarak yasallaştırması adalet ve hakkaniyete sığmaz. İşçilerin, emekçilerin ve yoksulların haklarına yönelik yasa sürecinde ketum davranan hatta hak gasplarına varan düzenlemeler yapan yasama organının, kendi kişisel hakları ailelerine ve çocuklarına ayrıcalık sağlayan bu tutumu haneden zihniyetidir. Bu tutum hukuka adalete yakışmayan bir durumdur. Bir an önce milletvekilleri ve siyasi partiler bundan vazgeçmeli. Halkın vekilleri halkına istedikleri dışında kendilerine farklı haklar istemeleri doğru değil. AKP yine kendini öne çıkarabilir. BDP ve blok milletvekilleri, CHP içinde demokrat milletvekilleri buna karşı duruşlarını göstermeleri lazım. Yoksa halkı yok sayan yaklaşım öne çıkar. Halkın vekilliği vasfını da yitireceklerdir.”
DİSK BAŞKANI: HAYRETLE İZLİYORUZ
DİSK Genel Başkanı Kani Beko gazetemize yaptığı açıklamada şöyle konuştu : “TBMM’de, milletvekillerine yeni ayrıcalıklar getirecek yasa çıkarılması girişimlerini hayretle ve esefle izliyoruz. Anayasanın 10. maddesine göre hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. TBMM üyeleri, aldıkları maaşlar, sosyal güvenlik hakları, sosyal hakları ile zaten fazlasıyla ayrıcalıklı konuma sahipler.”
MECLİSE SUNULAN KANUN TEKLİFİNDE NELER VAR
* Milletvekillerinin önceden plakasını bildirdikleri araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek. Vekil araçlarına, ambulans, itfaiye ve takipteki polis araçları gibi geçiş üstünlüğü tanınacak.
* Sadece görev sırasında kırmızı pasaport kullanan milletvekilleri ve aileleri, teklifle ömür boyu bu haktan yararlanabilecek. Ayrıca milletvekillerine kimlik kartı yerine rozet verilecek.
* Milletvekillerinin protokoldeki yerleri düzenlenecek. Milletvekilleri, illerdeki törenlerde varsa kuvvet komutanlarından yoksa validen sonra yer alacak. Ayrıca törenlerde, emekli vekiller için de yer ayrılacak.
* Vefat eden milletvekilleri için Ankara dışında yapılacak cenaze törenleri de valiliklerce organize edilecek.
* Teklife göre, milletvekilleri kamuya ait sosyal tesislerden, o tesislerin en üst düzey yöneticisinin imkanları dikkate alınarak yararlanacak.
* Teklifle ayrıca milletvekillerinin maaş dışındaki ödenek ve yolluklarının da Başbakanlık Müsteşarına denkliği düzenlenecek.
* Milletvekilleri, eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlara silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilecek. Belgeler için vergi ve harç da alınmayacak
* Milletvekillerinin “temsil niteliği bulunan programları için yapmış oldukları giderler” TBMM bütçesinden karşılanacak.
* 3 aylık peşin maaş uygulaması sürecek. Ancak ölüm, cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimler halinde önceden verilen üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmayacak. (Ankara/EVRENSEL)
VEKİLLERDEN FARKLI TEPKİLER
Dört partinin ortak teklifi ile Meclise sunulan milletvekillerinin özlük hakları ile ilgili düzenleme milletvekilleri arasında tartışma yarattı. Teklife ilişkin vekillerden gelen tepkiler ise birbirinden faklı oldu. AKP; CHP; MHP’li vekiller Cihan Haber Ajansına konuştu.
AKP’Lİ VEKİL MAAŞINI AZ BULDU
AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, özel sektörde ve bürokraside, çalışanların temsil ile ilgili masraflarının kurum tarafından karşılandığına belirterek, “Dün 30 muhtarım vardı. Onların masraflarını ben kendi cebimden karşılamak durumundayım. Ne misafiri geldiyse cebimden karşılamam gerek. Telefonlarımın yüzde 90’ı doğrudan doğruya milletvekilliği ile ilgili. Özel konuşmam yüzde 10 bile değil” dedi. Berber, “Milletvekili herhalde bu sırada tatile gitmiyor. Köyleri, kasabaları dolaşıyor. Bu sırada masrafları, benzini kendi cebinden. Milletvekilinin aldığı maaş sadece bu masraflara yetmiyor. Uçak hariç yılda 50 bin kilometre aracımla yol yapıyorum. 100 bin kilometre yol yapanlar var. Bütün bunları kendi imkanları ile karşılayacak. Ayrıca daha sonra, milletvekillerinin tek geliri maaşı değil, başka geliri de mi var şeklide bir algı da oluşuyor” şeklinde konuştu. AKP Eskişehir Milletvekili Ülker Can, “Çalışmalar sürüyor. Hangi kesimde çalışan olursa olsun hepsinin düzenlenmiş özlük hakları var. Milletvekillerine baktığınızda net bir şey yoktu. Onunla ilgili bir çalışma yapılıyor. Son şekli henüz verilmedi. Sanıyorum iyi olacaktır” diye konuştu. Farklı alanlarda çalışan pek çok kişide söz konusu hakların var olduğunu söyleyen Can, “Onlar çok göz önünde olmadığı için tepki almıyor. Ama biz vatandaşlarımızı temsilen buradayız. Birtakım haklar verildiği takdirde çok daha rahat çalışma yapabileceğiz. Çok da tepki vereceklerini sanmıyorum” dedi.
CHP'DE KARŞI OLAN DA VAR OLMAYAN DA VAR
CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş, teklifin içeriği ile ilgili ayrıntıları bilmediğini belirterek, “Okuduğum kadarıyla yeni bir şey yok. Yeni olan sadece emekli olduktan sonra da diplomatik pasaportun devam etmesi. Onun dışında değişik kanunlarda zaten var olan düzenlemeler tek kanunda toplanıyor. Tepkileri doğru bulmuyorum”dedi. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Tüm imtiyazlara karşıyım. Vatandaş nasıl yaşıyorsa ben de vatandaş gibi yaşamak isterim. AK Parti herhalde burada bir rüşvet dağıtıyor” eleştirisinde bulundu. MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, “TBMM, Türk milletinin vekillerinden oluşmakta. Türk milletine rağmen, onları rahatsız edecek, onların vicdanını üzecek hiçbir şey çıkmaz.” dedi. (HABER MERKEZİ)
Gürsel Tekin: Milletvekili düzenlemesinden rahatsızım http://www.evrensel.net/news.php?id=56331
Evrensel'i Takip Et