5 Mayıs 2025 12:44

İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıkarıldı

İhracatçının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) döviz boz­durma zorunluluğu yeniden ar­tırılarak yüzde 25’ten yüzde 35’e çıkarıldı.

Dünya'dan Nurdoğan A. Ergün'ün haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığının kararına istinaden İhracat Ge­nelgesi'nde değişiklik yapıldı. Değişik­likle, ihracat bedellerinin Merkez Bankasına asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Düzenlemeyle firma­ların ihracat bedeli dövizleri­nin TL’ye dönüşümünün des­teklenmesi kapsamında sağ­lanan döviz dönüşüm desteği oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.

Son ka­rarla oranın yeniden yükseltil­mesi, "üzücü" bir hamle olarak yorumlanıyor. Merkez Bankasında boz­durulup Türk lirasına çevrilen parayı ham madde almak için tekrar dövize çevirdiklerini anlatan ihracatçılar, bu durumda kur makasının yarattığı ek maliyet artışından yakınıyor.

4 Eylül 2018 tarihinden itibaren 6 ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisin­de Türkiye’ye getirilme ve yüz­de 80’inin bankaya bozdurma zorunluluğu getirilmişti. Daha sonra bu düzenleme hem sü­re hem oran bakımından gev­şetildi. 2024 haziran ayında döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 40’tan yüzde 30’a, mart 2025’te de yüzde 25’e indirilmişti. (Ekonomi Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Boş çerçeve

Boş çerçeve

600 bin kamu işçisinin ücretlerini belirleyen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ‘boş çerçeve’ye döndü. Görüşmelerde Saray iktidarı göstermelik zam teklifinde dahi bulunmadı, sendikal ve siyasal bürokrasinin ‘pazarlığı’ sözde kaldı. Enflasyon nedeniyle ücretleri ezilen işçiler, iktidar üzerindeki baskıyı artırmak için eylem kararı alınmasını istiyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
18 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et