Osmaniyeli besiciler kurbanlık maliyetlerinden dertli: "Artık küçükbaşa bile ortak giriliyor"
Geçen yıl 350 lira olan yem bu yıl 600-700 liraya fırladı. Besiciler, bu şartlarda hayvancılığın sürdürülemeyeceğini söylüyor.

Fotoğraf: ANKA
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kurbanlık satan besiciler, artan maliyetler nedeniyle ciddi geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Yemin, samanın ve diğer girdilerin fiyatlarındaki büyük artış nedeniyle kurbanlık fiyatlarının da yükselmesi gerektiğini dile getiren üreticiler, alım gücünün düşmesi nedeniyle satış yapmanın da zorlaştığını ifade etti.
"Küçükbaşa bile ortak girilmeye başlandı"
ANKA'nın haberine göre, besici Samet Kocaman, maliyetlerin geçen yıla göre iki katına çıktığını belirterek şunları söyledi:
“Kadirli'de kurbanlık besliyorum. Bu sene her şey yüzde yüz arttı. Arpanın torbası 580 lira, küsbeninki 600 lira oldu. Geçen yıl bu fiyatlar 300-350 lira civarındaydı. Zararına satış yapıyoruz. Geçen gün iki kişi geldi, kurbanlığa ortak mı girsek diye şakalaştılar ama artık küçükbaşa bile ortak girilmeye çalışılıyor. Durum o kadar kötü. Böyle giderse kimse tarlasını ekmeyecek, kurbanlık da beslemeyecek. Et krizi buradan çıkıyor; çünkü üretici üretimi bırakıyor.”
"Geçen yıl 400 lira olan yem bu yıl 670 lira"
Kurbanlık satıcısı Duran Arslantaş ise küçükbaş hayvan yetiştirdiğini ve girdi maliyetlerinin altından kalkamadığını vurguladı:
“Geçen sene yemin torbası 400 liraydı, bu sene 650-670 lira. Kurbanlığın kilosunun en az 370-400 lira olması lazım ki emek karşılık bulsun. İlaç, iğne, hap, hayvanın bakımı... Bütün gün bu işle uğraşıyoruz. Ama artık bırakmayı düşünüyorum, kurtarmıyor.”
"Hayvancılık bitiyor"
Bir diğer besici Mehmet Akbaş da kurbanlık fiyatlarının kilosu 350 lira olması gerektiğini savundu:
“Arpaya, küsbeye, fenni yeme güç yetmiyor. Saman 80 liraydı, 160 lira oldu. Diğer yemler 350 liradan 700 liraya fırladı. Bu gidişle hayvancılık yapılmaz.”
Hayvan tüccarı Ufuk Kubilay ise üreticinin artık üretimden çekildiğini belirtti:
“Yem maliyetleri yüksek, süt para etmiyor. Bu yüzden üretici elindeki tüm hayvanları satıyor. Hayvancılık bitiyor. Küçükbaş, büyükbaş hayvan kalmayacak. Köylü işi bırakıyor.” (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et