Kıbrıslılar Erdoğan'a ve iktidara tepkili: TEKNOFEST'e boykot çağrısı, yeni saraya tepki, grev yasağı...
Kıbrıs'ta TEKNOFEST ve yeni Cumhurbaşkanlığı sarayına halk tepki gösterdi. KKTC Bakanlar Kurulu ise eğitimcilerin çağrısıyla yapılmak istenen grevlere yasak kararı aldı.

Fotoğraf: AA
Kıbrıs’ın kuzeyinde hem UBP iktidarına hem de AKP iktidarına tepki büyük. Kıbrıslılar, ülkede yapılan TEKNOFEST’e, Türkiye tarafından açılacak olan yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesine ve KKTC Eğitim Bakanlığının başörtüsü düzenlemesine tepki gösteriyor.
Yarın yani 3 Mayıs’ta Kıbrıslıların “Erdoğan’ın 4. Sarayı” dedikleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı binası yerine yapılan KKTC Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “‘Sağlam Devlet Saygın Gelecek’ Kıbrıs’ımıza imza bir eseri daha kazandırıyoruz! KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın teşrifleri ile yarın hizmete açıyoruz” dedi. Ancak Kıbrıslılar 5,5 milyar liralık yeni Saray’a tepkili. “Yavru Saray” denilen yerleşkeye denetim muafiyeti verilmesine Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği “Devleti ve toplumu yok saymak” diyerek tepki gösterdi.
Erdoğan’ın açılışına katılacağı Lefkoşa’daki “külliye” aynı zamanda içinde yeni Cumhuriyet Meclisi binasını da barındırıyor. Eski bir sigara fabrikasından dönüştürülen eski Meclis binasındaki son Genel Kurul toplantısı 29 Nisan’da yapıldı.
“Külliye”deki binada ilk oturumsa 5 Mayıs’ta yapılacak. Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yapılmasına karşı çıktıkları bu yeni Meclis binasının açılışına katılacaklarını ancak Meclisin açılış töreninin dualarla yapılması durumunda bunun bir parçası olmayacaklarını duyurdu.
Erdoğan eski binaya ‘gecekondu’ demişti
Söz konusu bina Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılında KKTC’yi ziyareti sırasında ‘gecekondu’ya benzettiği Cumhurbaşkanlığı binası yerine yapılmıştı. KKTC Cumhurbaşkanlığının yeni yerine taşınmasıyla mevcut tarihi binanın, müze haline getirilecek.
Yapımı 3 yıl süren ve 5.5 milyar liraya mâl olan sarayın Kıbrıs taşından yapıldığı belirtiliyor. 55 bini kapalı alan olmak üzere toplam 640 bin metrekarelik alan yeni Saray ve Cumhuriyet Meclisi olarak kullanılacak. Yerleşkede 452 bin metrekarelik millet bahçesi ile 2 bin kişilik cami de bulunuyor.
Öğretmenler Sendikasından TEKNOFEST için boykot çağrısı
KKTC’ye günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek olan Erdoğan, eski Ercan Havalimanı’nda 1 Mayıs’ta başlayan TEKNOFEST KKTC’yi de ziyaret edecek. Teknofest’in gerçekleştirilmesi de ülkede tepki toplamıştı. Adanın kuzeyinde hükümetin lise ve ortaokullarda başörtüsünü serbest bırakan kararına karşı laik eğitim için gösteriler devam ederken Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), TEKNOFEST'i boykot etmeye çağırdı.
Kuzey Kıbrıs'taki eğitim ve okullarda yaşanan sorunlara dikkat çeken sendika açıklamasında “Yaşanan sorunu görmezden gelen, yeterli bütçe ayırmayan, konteynırlara, kalabalık sınıflara, tam gün diyerek açlığa güvenli olamayan ortamlara mahkum eden, Disiplin Tüzüğü değişikliğiyle Anayasaya, Milli Eğitim Yasası’na, Atatürk İlke ve Devrimlerini yok sayarak kız çocuklarımızı bu etkinliğe taşınması, bu şova malzeme yapılması kabul edilemezdir” denildi. Ulusal Birlik Partisi liderliğindeki koalisyon hükümetindense ardı ardına TEKNOFEST’e katılma çağrıları yapılıyor.
Stant devrildi, 3 kişi yaralandı
TEKNOFEST’in ikinci gününde ise demir stant devrildi, 3 kişi yaralandı. Polis, yaralıların 67 yaşındaki Nurcihan Çaluda, 55 yaşındaki Paul Savage ve 56 yaşındaki Philip Micheal Conkie olduğunu açıkladı. Polis daha sonra yaptığı ikinci açıklamada, Teknofest Festival Alanı içerisindeki reklam platformunun devrilmesi sonucu yaralandığı bildirilen 67 yaşındaki Nurcihan Çaluda'nın, platformun devrilmesi sonucu değil olay öncesi festival alanı içerisinde düşüp başını ve kolunu çarpması sonucu yaralandığını açıkladı.
Bakanlar Kurulu grevleri yasakladı
Ülkede hükümete ve AKP’ye tepkiler bununla sınırlı değil. Erdoğan’ın ziyaretinden önce öğretmen sendikaları ve destek veren 100’e yakın örgüt “başörtüsü tüzüğü”ne karşı uyarı grevine gideceklerini duyurdu. Greve Mağusa ve Girne Limanları ile Ercan Havalimanı ve hastanelerde çalışanlarda katılacaktı. Ancak grev Bakanlar Kurulu kararı ile erteledi.
Öğretmen sendikalarının başörtüsü disiplin tüzüğü ve siyasal İslam dayatmalarına karşı aldığı grev kararlarından sonra Bakanlar Kurulu planlanan diğer grevlere karşı erteleme kararları aldı.
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Bakanlar Kurulu tarafından Sivil Havacılık Dairesi, Sağlık Bakanlığı’na bağlı daireler, Limanlar Dairesi ile Gümrük ve Rüsumat Dairesi’nde görev yapan çalışanlara 60 gün süreyle grev yasağı getirilmesini eleştirdi. Yapılan yazılı açıklamada, bu karara karşı yasal mücadele başlatılacağı bildirildi. Sendika “Dayatmaları yönetim biçimi haline getiren, grev hakkını tehdit olarak gören bu baskıcı ve yasakçı anlayışı reddediyoruz” dedi.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), de “hükümetin” sorunlara çare bulmak yerine geri kalmış toplumlarda uygulandığı gibi yasal hak olan grevi yasaklama yönünde adım atmasını eleştirdi. Sendika “Hükümet kendi halkının iradesini yok sayma girişimlerini, çalışanların sendikal ve demokratik hak arama yöntemlerini kısıtlama girişimlerini sürdürmektedir. Sorunlara çözüm bulmak yerine, yasaklamalarla ötelemeyi, görmezden gelmeyi tercih etmektedir” dedi. (Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et