30 Nisan 2025 13:56

Ölümle tehdit edilen aile hekimi: Korkumdan şikayetçi bile olamadım

Ölümle tehdit edilen aile hekimi saldırgandan şikayetçi bile olamaması şu sözlerle anlattı: “Şikayetçi olsam da kısa sürede dışarı çıkabilir. Benim ve ailemin güvenliğini garanti edebilir?”

Ölümle tehdit edilen aile hekimi: Korkumdan şikayetçi bile olamadım

Fotoğraf: Evrensel

Eylem Nazlıer
[email protected]


İstanbul’da görev yapan bir aile hekiminin maruz kaldığı tehdit ve hakaretler, sağlıkta şiddetin ulaştığı vahim boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. “Silah alıp doktorun kafasını patlatacağım” sözleriyle tehdit edilen aile hekimi, can güvenliği korkusundan şikâyetçi olmaktan vazgeçmek zorunda kaldı.

Randevu almadan bakılmak isteyen bir hasta, İstanbul’daki bir aile sağlığı merkezi (ASM)’de görev yapan aile hekimine ölüm tehdidinde bulundu. Ölümle tehdit edilen hekim yaşadıklarını anlattı: “Randevulu hastamın önüne geçip ilaç yazdırmak isteyen bir hastam, durumu açıklamama rağmen bağırmaya başladı. ‘Eşek gibi yazacaksın’, ‘Yazma da bir görelim bakalım’, ‘Bunlar çakal’ gibi sözlerin ardından aileme ve sülaleme ağır küfürler etti. Daha sonra binayı terk ederken çevredekilerin de duyacağı şekilde, ‘Şimdi eve gidip silahımı alacağım ve o doktorun kafasını patlatacağım’ diye tehdit savurdu.” 

"Ya ailemi de hedef alırsa"

Beyaz kod verilerek ASM’ye polis çağrılırken tehdit edilen hekim can korkusundan saldırgandan şikayetçi bile olamadığını dile getirerek “Ben iki çocuk babası, tek maaşla geçinen bir vatandaşım. Beni tehdit eden kişi sabıkalı ve cezaevinden yeni çıkmış biri. Şikayetçi olsam da kısa sürede dışarı çıkabileceğini biliyorum. Ya bir gün çocuklarımın okul yolunda karşılarına çıkarsa? Kim benim ve ailemin güvenliğini garanti edebilir? Şiddet tehdidinin ciddiye alınmadığı bir sistemde, nasıl ailemin hayatımı riske atayım?​” ifadelerini kullanarak 

"Beyaz önlükler kefene dönmemeli"

Aile hekimi, yaşadıklarının tüm hekimlerin ortak korkusu olduğuna işaret ederek “Beyaz kod verdim ama sisteme güvenmediğim için şikayetçi olamadım. Sağlıkta şiddete verilen cezalar caydırıcı değil. Doktora silah çeken eli durduramazsanız, o silah yarın bir çocuğun da canını alır. Sağlıkta şiddet karşısında sadece ‘geçmiş olsun’ demek yetmiyor. Beyaz önlüklerimiz beyaz kefene dönüşmeden önlem alınmalı” çağrısını yaptı. 

ASM’lerde güvenlik yok

Birlik ve Dayanışma Sendikası Marmara Şube Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, sürekli suçlanan sağlık emekçilerinin halkla karşı karşıya bırakıldığını belirterek “Vatandaş hizmet alamadığında, sıra beklediğinde hekimi hedef alıyor. Çünkü sistem, tüm aksaklıkların sorumlusunu bizmişiz gibi gösteriyor” dedi. ASM’lerde güvenlik görevlisi, X-Ray cihazı olmadığını hatırlatan Mehlepçi, bu yüzden ASM’lerin şiddete açık hale geldiğini dile getirerek “Öte yandan sağlıkta şiddet failleri için caydırıcı cezalar verilmiyor, yaptırım uygulanmıyor. 3 ay ceza alıyor, paraya çevriliyor, erteleniyor. Sonuç: Şiddet artarak devam ediyor” tepkisini gösterdi.

Evrensel'i Takip Et