15 Nisan 2025 13:52

"Dual Sistemi"yle çocuk işçilik yaygınlaştırılmak isteniyor

MEB’in mesleki eğitim sistemini “Dual Sistemi”yle revize edeceği iddia edildi. Yıllardan beri devam eden ve çocuk işçiliği yaygınlaştıran, meşrulaştıran MESEM projesinde bir ileri adım atılmış olacak.

"Dual Sistemi"yle çocuk işçilik yaygınlaştırılmak isteniyor

Fotoğraf: Evrensel

Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitim sistemini Almanya’da uygulanan “Dual Eğitim Sistemi”ni örnek alarak revize edeceği iddia edildi. İddiayı Dünya Gazetesi’nden Ferit Parlak gündeme getirdi. MESEM’in esin kaynağı olan sistem patronların ucuz ve nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması için önemli bir adım. Dual sistemin uygulanmaya başlanmasıyla yıllardan beri devam eden ve çocuk işçiliği yaygınlaştıran, meşrulaştıran MESEM projesinde bir ileri adım atılmış olacak.


Şu an MESEM projesi kapsamında yüzbinlerce “öğrenci” haftanın en az 4 günü çalıştırılıyor ve proje kapsamında onlara hak görülen aylık ücret maksimum 11 bin 52 lira, bu ücret 6 bin 600 liraya dek düşebiliyor. İnşa edilmesi planan dual sistem ise bunu ileriye taşıyarak meslek liselerinde okuyan yaklaşık 2 milyon öğrenciyi doğrudan çocuk işçi olarak sermayenin hizmetine sunmayı amaçlıyor.


Haberde, sermayesinin sanayi alanında ihtiyaç duyduğu ucuz iş gücünün büyük anahtarı olan dual sistemini anlatılırken bu sistemin öğrencileri sanayi patronlarının insanfına bıraktığı gerçeği “Odalar ve borsalar etkin rol alacak”, “İşletmeler, eğitim sürecinde aktif rol alarak gelecekteki iş gücünü yetiştirme fırsatına sahip olacak” gibi güzelleme cümleleriyle maskelenmeye çalışılırken, aynı zamanda itiraf ediliyor. Organize sanayi bölgelerine konut, kreş ve sosyal alanların inşa edileceği, ilgili alanların öğretmenlerinin yeniden eğitileceği belirtiliyor. Ancak dual sisteminin küçük kardeşi olan MESEM projesinde öğrencileri açlığa, denetimsiz ve insanlık dışı çalışma koşullarına mahkum eden iktidarın, dual sisteminde de vereceği sınavın sonuçlarını öngörmek zor değil. Bu sistem kapsamında inşa edilecek olan konutlar, yurtlar ve sosyal alanlar çocuk işçileri sürekli olarak işyerlerinde tutma çabasından öte değil, her adımını sermayeye hizmet odaklı şekillendiren iktidarın bu planı Çin’in işçi koğuşlarını akla getiriyor. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi.

Evrensel'i Takip Et