Cezayir ile Fransa arasında gerilim yeniden arttı: '48 saat içinde ülkeyi terk edin'
Fransa'da ikamet eden Amir Boukhras adlı muhalifin kaçırılmasıyla ilgili biri konsolosluk çalışanı üç Cezayirlinin gözaltına alınması iki ülke arasında gerilimi artırdı.

'Amir DZ' ismiyle tanınan Amir Boukhras | Fotoğraf sosyal medya hesabından alınmıştır.
Fransa'da ikamet eden ve sosyal medyada "Amir DZ" adını kullanan siyasi mülteci Amir Boukhras'ın Nisan 2024 sonunda kaçırılmasıyla ilgili biri konsolosluk çalışanı üç Cezayirlinin gözaltına alınması iki ülke arasında gerilimi artırdı.
Cezayir önce Fransa Büyükelçisi Stephane Romatet'i Dışişleri Bakanlığına çağırıp "güçlü bir protesto notası" verdi. Ardından da 12 Fransız konsolosluk çalışanının 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi.
Fransa'dan 'Karardan vazgeçin' çağrısı
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, kararı "haksız" olarak niteledi ve Cezayir'i bu karardan vazgeçmeye çağırdı.
Barrot, bu kararın "Fransız topraklarında ciddi suçlar işlediği gerekçesiyle 3 Cezayirlinin gözaltına alınmasına" bir tepki olarak alındığını kaydetti. Cezayir ile diyalog bağlarını yeniden kurmaya çalıştıkları bir dönemde yaşandığını hatırlattı ve "Cezayir makamlarından, devam eden yasal işlemlerle ilgisi olmayan bu sınır dışı etme tedbirini terk etmelerini istiyorum" dedi.
Barrot, Cezayir’in kararından vazgeçmemesi halinde konsolosluk çalışanlarının sınır dışı edilmesine "derhal" yanıt verileceğini kaydetti.
Ne olmuştu?
Fransa'da yaşayan ve sosyal medyada "Amir DZ" adını kullanan Amir Boukhras, muhalif bir influencer olarak tanınıyor. Cezayir hükümetinin ve yetkililerinin politikalarını eleştiren içerikler paylaşıyor.
Boukhras'ın Nisan 2024 sonunda Fransa topraklarında kaçırılması olayına karıştıkları şüphesiyle cuma günü Paris'te, üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Terörle mücadele davalarından sorumlu ulusal savcılık, "terörist bir komployla bağlantılı olarak tutuklama, adam kaçırma ve keyfi gözaltı" suçlarından soruşturma başlattı.
Diplomatik dokunulmazlığa sahip Cezayirli konsolosluk görevlisi, önceden diplomatik kanallar aracılığıyla herhangi bir bildirim yapılmaksızın kamuya açık alanda gözaltına alındı. Bu kişinin telefonunun, Boukhras'ın ikametgahı çevresinde bulunması delil olarak öne sürüldü. Cezayir ise bu gerekçenin zayıf ve yetersiz olduğunu, tutukluluğu haklı çıkaracak bir delil bulunmadığını savundu.
Söz konusu olay, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden canlandığı bir dönemde yaşandı. Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, geçtiğimiz pazar günü Cezayir'i ziyaret etmiş, bazıları göçle ilgili olmak üzere birçok sorunun üstesinden gelinmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.
Cezayir ve Fransa cumhurbaşkanları da 31 Mart'ta yaptıkları telefon görüşmesinde, Cezayir'in Sahra anlaşmazlığında Paris'in Fas'ın yanında yer almasını protesto etmesinin ardından geçen yaz patlak veren gerginliğin çözümünü ele almışlardı. (Dış Haberler)
Evrensel'i Takip Et