10 Mart 2025 11:30

Apartheid karşıtı Güney Afrikalı sanatçı Fugard, hayatını kaybetti

Eserleriyle dünya çapında bilinen, Apartheid karşıtı Güney Afrikalı oyun yazarı Athol Fugard, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Apartheid karşıtı Güney Afrikalı sanatçı Fugard, hayatını kaybetti

Athol Fugard'ın "My Life and Valley Song" kitabının kapağı

"Kanlı Düğüm" ve "Efendi Harold ve Çocuklar" gibi eserleriyle Apartheid'e karşı duran oyun yazarı, romancı, yönetmen ve aktör Athol Fugard 92 yaşında hayatını kaybetti. 

Yerel medyada yer alan haberlere göre, Güney Afrika hükümeti, yazar ve yönetmen Fugard'ın 8 Mart'ta Güney Afrika'nın Stellenbosch şehrindeki evinde vefat ettiğini doğruladı.

Fugard'ı "olağanüstü zamanlarda olağanüstü bir hikaye anlatıcısı" olarak tanımlayan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yazarın Güney Afrika halkı tarafından her zaman hatırlanacağını belirtti. Ramaphosa, "Athol Fugard, ardında bıraktığı etkileyici eserlerin ötesinde, kendi adlarına yapılan adaletsizliklere kayıtsızca göz yuman milyonlarca beyaz Güney Afrikalı arasında aykırı bir isim olarak hatırlanacaktır" ifadesini kullandı.

Western Cape Eyalet Başbakanı Alan Winde ise Fugard'ın ortak kültürel mirasta silinmez izler bıraktığını belirterek, "Ülkemizin siyasi ve kültürel yapısına ilişkin keskin anlayışı eşsizdir. Kendisini çok özleyeceğiz. Düşüncelerim ailesi ve sevdikleriyle birlikte. Mirası tiyatrolarda ve ötesinde yaşamaya devam etsin" ifadelerine yer verdi.

Apartheid'e karşı mücadelenin ikonu haline gelen ve 92 yaşında hayatını kaybeden Fugard'ın altı oyunu Broadway'de sahnelendi.

Blood Knot, Boesman and Lena, Sizwe Banzi is Dead, The Island, Oscar ödüllü Tsotsi ve The Road to Mecca, Fugard'ın uluslararası bilinen eserleri arasında yer alıyor. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi.

Evrensel'i Takip Et