18 Nisan 2013 14:41

Sendikaların görevi işçilerin birliğini sağlamaktır

MERHABA Telekom işçileri, ben Telekom’dan emekli bir işçiyim. Bu yazımı yazmamdaki sebep, sizlerle eskiden PTT, günümüzde A.Ş. olan Telekom’daki işçiliğimi anlatmak. Tabii ki aynı zamanda işyerindeki sorunları ve Haber-İş Sendikası’nın bugünkü durumunu anlatmak.1987’de işe başladım. Yukarıda belirttiğim

Sendikaların görevi işçilerin birliğini sağlamaktır
Paylaş
Erdal Oflaz

1987’de işe başladım. Yukarıda belirttiğim gibi o zaman işyerimiz PTT idi. İşyerimiz 1995 yılında A.Ş. oldu, 2006 yılında da özelleştirildi. Ama özelleştirme süreci kolay olmadı. Çetin mücadeleler verdik. O günün Haber-İş Sendikası’nın merkezi özelleştirmeden yana idi. Biz işçiler, özellikle İstanbul işçisi özelleştirmeye karşı idik. Biz hem sendikal bürokrasiye hem de o günün iktidarına ve işverene karşı mücadele bayrağını açmıştık. Karşımızda yer alan burjuva basını, sermayenin patronları, işveren, sendika genel merkezi; hep özelleştirme yanlısı idiler. Bizler, İstanbul işçileri, Haber-iş Sendikası 1 Nolu Şube ile her gün mücadele ederek işimize, ekmeğimize sahip çıktık. Ben emekli oldum. Benimle mücadele eden arkadaşlarım da emekli oldu.
Şimdi sendikamızda yaşananları görünce içim içimi yiyor. Haber-iş Sendikasının 30-31 Mart tarihlerinde yapılan Olağanüstü Genel Kongresi’nden sonra muhalif şubelere yapılan baskılar sendikaya zarar verir.
Sendikal hareketin karşı karşıya kaldığı bu durum ileriki sürece ilişkin de ciddi tehlikeleri içinde barındırmaktadır. İşçilere gözdağı veren, sindirmeye çalışan, işçilerin iradesini yok sayan bir sendikal anlayış, esas olarak işçileri biat eder hale getirmeyi amaçlamaktadır. Böylece muhalefet etmeyen, hak-hukuk istemeyen bir işçi kitlesi istenmektedir. Haber-iş Sendikası işçilerin hak ve çıkarlarını savunmak, işçiyi ezdirmemek, sermaye karşısında işçilerin yaşam kalitelerini büyütmek için vardır. Sendikanın görevi işçilerin beraberliğini savunmak ve onurlu bir gelecek için sermayeye karşı mücadeleyi örgütlemektir.
Ben, şahsen sendikacılık hayatımda hiçbir çıkar gözetmeden bütün işçi arkadaşlarımın çıkarlarını gözeterek bu sendikada hizmet ettim. Birlikte çalıştığım diğer sendikacı arkadaşlarım da sınıf sendikacılığına inanmış, işçilerin birlik ve mücadelesini benimsemiş arkadaşlardı. Sendikacılar, işyeri temsilcileri bir sorun varsa; toplantılarla, duyurularla, komitelerle bu soruna müdahale ederdi. Ama şu an Haber-iş Sendikası’nda yaşananlar tüylerimi diken diken ediyor. Çünkü mücadele eden sendikacı ve işçi görevden alınmaz, alınamaz. Alırsan işçi sınıfı bunun hesabını bir gün mutlaka sorar. Bu nedenle biz çalışan ya da emekli olan işçilerin sendikadan beklediği; işçi sınıfının sendikacılığını yapmalarıdır.
15 Nisanda, Bayrampaşa’da işçi arkadaşlarımla Evrensel gazetesindeki haberi paylaşmak için işyerlerini gezdik. Haberde, sendikadaki mücadeleci ve muhalif unsurların nasıl tasfiye edildikleri yazıyordu. İşçi arkadaşlarla haber üzerinden fikir alışverişinde bulunduk. İşçiler genel merkezin yapmış olduğu dayatmaya karşı çok tepkililer. İşyerlerinde imzalar toplamışlar. Bu yapılanların yanlış olduğunu, kendi işyeri temsilcilerinin görevden alınamayacağını söylüyorlar. “Bu yapılanlar irademizi yok saymaktır” diyorlar. Görevden almalar aslında temsilcilere ve yöneticilere değil işçilere yöneliktir. İşçi arkadaşlar, görevden aldığınız arkadaşların görevlerine iadesini istiyor.

*Haber İş sendikası eski işyeri temsilcisi Bayrampaşaİstanbul

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs işçinin bayramı ama...

SONRAKİ HABER

DÜ'deki olayların sorumlusu Rektörlük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa