9 Mart 2025 04:24

Farelerde yemek yemeyi bıraktıran nöron bulundu

Farelerde keşfedilen yeni bir sinir hücresi türü, bize ne zaman yemek yemeyi bırakmamız gerektiğini söyleyebilir. Sinir hücresinin insanlarda da olabileceği düşünülüyor.

Farelerde yemek yemeyi bıraktıran nöron bulundu

Görsel: Pixabay

Chris Simms*

Farelerde, beslenmeleri sırasında onları durdurabilecek, kontrol edilebilen nöronlar keşfedildi. İnsanlarda da bulunduğu düşünülen söz konusu nöronlar, fareler yeterince yemek yediklerinde onları yemek yemeyi bırakmaları için uyarıyor.

New York’taki Columbia Üniversitesinden Alexander Nectow, araştırmayla beynin farklı sinyalleri nasıl algıladığını ve bu sinyallere nasıl tepki verdiğini yanıtlamaya çalıştıklarını vurguluyor. 

Nectow ve meslektaşları bu konuda daha fazla bilgi edinmek için farelerin beyinlerindeki farklı hücre tiplerini ayırt etmek amacıyla moleküler profilleme yöntemini kullandılar.

İnsanlarda da var olabilir

Nöronları ışıkla açıp kapatabilen optogenetik tekniğinin kullanıldığı araştırmada, ışık aracılığıyla ilgili nöronlar aktive edildiğinde farelerin yemek yeme hızları yavaşladı. Aktivasyon yoğunlaştıkça yavaşlama hızı arttı ve en sonunda yemek yeme tamamen durdu.

Araştırma ekibi ayrıca bu nöronların, obezite ve tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan glukagon benzeri peptit-1 (GLP-1) etkinleştiricisi bir bileşikle aktive edilebileceğini keşfetti. 

İlgili nöronlar beyin sapında yer aldığı ve beyin sapı omurgalılar arasında atalarımızdan kalma bir özellik olduğu için araştırmacılar bu nöronların insanlarda da var olabileceğini düşünüyor.

Nectow, insan beyninde de aynı işlevi görmeleri halinde, bahsi geçen nöronların obezite hastalarında beslenme alışkanlıklarını kontrol etmek için maniple edilebileceğini ve hatta bu yaklaşımla GLP-1 tabanlı ilaç kullanımının birleştirilerek daha büyük bir kilo kaybı sağlanabileceğini belirtiyor.

Nöron aktivitesi yiyecekleri algılıyor

Araştırmacılar beyin sapının yemek yeme, ruh hali ve uyku gibi işlevlerle ilişkili bir bölgesi olan dorsal rafe çekirdeğinde, iştah düzenlemeye yardımcı olan kolesistokinin adlı hormonu üreten hücreler keşfettiler. Nectow ve ekibi bu hücrelerin harekete geçmelerini tetikleyen sinyalleri incelemek amacıyla, farelerin günlük aktiviteleri sırasında aynı hücrelerin etkinliğini ölçtüler.

Nectow konuyla ilgili şu yorumda bulundu: “Hayvanlar her bir lokma aldığında nöron aktivitesi artıp sonrasında azaldı. Bu nöronların; yemeğin kokusu ve görünümü, tadı, midedeki yiyecek hissi ve mideye alınan yiyeceklere yanıt olarak salınan sinirsel hormonlar gibi nitelikleri algılayabildiğini ve bu bilgiyi kullanarak bir öğünü sonlandırabildiklerini ortaya koyduk.” (Haber Merkezi)

⁎ Yazı www.newscientist.com adresindeki “New type of brain cell may tell us when to stop eating” başlıklı yazıdan Ali Kocaoğlu tarafından çevrilerek Sivil Bilim'de yayınlanmıştır.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzsüzlük seferberliği

Yüzsüzlük seferberliği

“Vergide adalet” sözünü ağzından düşürmeyen Maliye Bakanı Şimşek’in başlattığı seferberlikten yine sermayeye kıyak çıktı. Bütçede sermayeden alınacak 2.2 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçen iktidar, trilyonlarca liralık gelir elde eden 100 şirketin, 62.5 milyar liralık vergisini erteledi. Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde yer alan patronların ödeyeceği vergi kuşa dönecek.

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et