4 Mart 2025 14:35

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: Kapadokya yok ediliyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yol yapımı ve betonlaşma tahribatının devam ettiği Kapadokya'ya dair açıklama yaptı; “Kapadokya bu yapılaşma baskısıyla uzun yıllar yaşayamaz. Kapadokya yok ediliyor."

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: Kapadokya yok ediliyor

Fotoğraf: Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Ankara – Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yol yapımı ve betonlaşma nedeni ile tahribatın devam ettiği Kapadokya'ya dair açıklama yaptı. Son olarak Avanos İlçesi Çavuşin Köyündeki Kaleiçi peribacalarının ortasına betonarme binaların inşa edilmesine dair açıklama yapan MO Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, Kültür Bakanlığını göreve davet ederek, "Bölgenin her yerinde ağır iş makinesi kullanımı da oldukça yaygın, hiçbir korumacı hassasiyet gözetilmiyor. Ülkemizde sorumlu turizm anlayışı benimsenmelidir. Kapadokya'da artık 'sorumlu turizm' konuşulmalı ve masaya yatırılmalıdır. Kapadokya bu yapılaşma baskısı altında uzun yıllar yaşayamaz. Kapadokya yok ediliyor." diye konuştu.

“Peri bacalarının ortasına yapılar inşa ediliyor”

Yazılı yapılan açıklamada MO Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, Kapadokya'nın UNESCO Dünya Kültür Miras listesinde bulunduğunu, ancak buna rağmen Kapadokya tarihi ve doğasının fütursuzca katledildiğini ifade etti. "Nevşehir Kapadokya'da yaşanan süreci endişeyle takip ediyoruz. Kapadokya'da peri bacası oluşumlarını en iyi izleyebileceğiniz Çavuşin'de peri bacalarının ortasına betonarme binalar yapılıyor. Yerel basına yansıyan haberlerde peri bacalarının ortasına yapılar inşa edildiği görülüyor. Dünyada eşi benzeri olmayan bir coğrafya olan Kapadokya'da bulunan Çavuşin, dev gibi bir oyma kaya kütlesinin altına kurulmuş küçük ve en eski bir yerleşimdir. Bugün betonarme yapılaşmaya izin verilmesi anlaşılır değildir.  Dünya harikası peri bacalarının çok yakınına betonarme yapılar inşa ederek, peri bacalarımız yok ediliyor."

"Betonarme yapılara nasıl izin verildiğini sorduk"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Kapadokya Alan Başkanlığı'na, Nevşehir ve Avanos Belediyesi'ne, haberlerde yer alan ve peri bacası oluşumlarının çok yakınında inşa edildiği görülen betonarme yapılara nasıl izin verilebildiğine dair resmi yazı ile başvurduklarını açıklayan Başyılmaz, " UNESCO Dünya Miras Listesi'nde olan ve Kapadokya'da belediyenin ve Kapadokya Alan Başkanlığı'nın tahribata yol açan uygulamalarına yönelik Kültür Bakanlığını göreve davet ediyoruz." diye ifade etti.

“Ülkede ‘Sorumlu turizm’ anlayışı benimsenmelidir”

Söz konusu  arazilerde üzüm bağları, meyve ağaçları bulunduğunu ve bunların doğal güzelliklerle bir bütünlük oluşturduğunun ifade edildiği açıklamanın devamında, "Ancak bağlar bozuldu ve ağaçlar kesilerek beton yapılar inşa edildi. Bu kabul edilebilir değildir. Türk turizminin önemli bir parçası olan Kapadokya bölgesinde ne yazık ki bu tür yapılarla daha sık karşılaşır olduk.  Kapadokya'da yaşanan ve evrensel değerlere sahip biricik coğrafyamız maalesef  'aşırı turizm' baskısı altındadır. Bu turizm yoğunluğu, araç trafiğini artırmaktadır ve zaten yaşlı olan peribacaları titreşimler nedeniyle ve hava koşullarına dayanamayıp yıkıldığını son sellerde yaşayıp ve gördük. Bölgenin her yerinde ağır iş makinesi kullanımı da oldukça yaygın, hiçbir korumacı hassasiyet gözetilmiyor. Ülkemizde sorumlu turizm anlayışı benimsenmelidir. Kapadokya'da artık 'sorumlu turizm' konuşulmalı ve masaya yatırılmalıdır. Kapadokya bu yapılaşma baskısı altında uzun yıllar yaşayamaz. Kapadokya yok ediliyor.  Dünya mirası kültür varlığımızın tüm değerlerinin korunarak nesiller boyu aktarımı sağlanmalıdır" denildi.

“UNESCO Milli Komisyonunu da göreve çağırıyoruz”

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nu da göreve davet eden Başyılmaz, şunları ifade etti. "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Dünya Miras Sözleşmesine taraf bir ülke olarak UNESCO Doğal Miras Listesine giren varlıkları koruma taahhüdünü vermiştir ve ilgili yasal düzenlemeler ile uygulamaları yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Özel bir yasayla kurulan Kapadokya Alan Başkanlığı'na ve sınırsız yetkilerle donatılan Kapadokya Alan Başkanlığı'na son yapılan planlarda UNESCO Dünya Mirasına ilişkin hiçbir görev verilmediği görülmektedir. Taraf olduğumuz ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanan tüm uluslararası sözleşmelerin iç hukuk belgesi olarak kabul edilmesi yasal bir yükümlülüktür. Bu nedenle mevzuatında doğrudan söz edilmemiş olsa bile koruma ve alan yönetimine ilişkin tüm kurum yetkilerinin alan başkanlığına devredilmiş olması, UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'ne uygun koruma kararlarının başkanlık tarafından alınması ve uygulamalarda bunun gözetilmesi zorunludur. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nu göreve davet ediyoruz." (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzsüzlük seferberliği

Yüzsüzlük seferberliği

“Vergide adalet” sözünü ağzından düşürmeyen Maliye Bakanı Şimşek’in başlattığı seferberlikten yine sermayeye kıyak çıktı. Bütçede sermayeden alınacak 2.2 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçen iktidar, trilyonlarca liralık gelir elde eden 100 şirketin, 62.5 milyar liralık vergisini erteledi. Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde yer alan patronların ödeyeceği vergi kuşa dönecek.

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et