21 Şubat 2025 12:47

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna itiraz reddedildi.

Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yüzde 30’luk zam dayatmasına karşı başlatılan direnişler Antep Valiliği tarafından yasaklanırken, direnişlere öncülük eden BİRTEK-SEN’in Genel Başkanı Mehmet Türkmen tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Başpınar'da Şubat ayının gelmesiyle başlayan işçi eylemlerine öncülük eden Türkmen, sık sık patronlarla karşı karşıya geliyordu. Geçmiş yıllarda defalarca olduğu gibi bu yıl da patronların talebi üzerine gözaltına alınan Türkmen önce serbest bırakılmış daha sonra tekrar gözaltına alınarak "Suç işlemeye alanen tahrik etme" gerekçesiyle tutuklanmıştı.

"Kaçma şüphesi bulunuyor"

Türkmen'in avukatları tarafından yapılan tutukluluğa itiraz başvurusu "kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunması" ve "tutuklama nedeni" gerekçesiyle reddedildi. Verilen kararda "tutuklamanın haksızlığa yol açmayacak mahiyette ölçülülük ve orantılılık ilkelerine uygun olduğu" öne sürüldü.

Karar dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Atılı suç için kanunda görülen cezanın miktarı, atılı suçun 5171 sayılı CMK'nun 100/3.maddesi gereğince suçun işlendiği hususunda kuvvetli suç sebeplerinin varlığı nedeniyle tutuklama nedeni varsayılan suçlardan olması hususları göz önüne alındığında, CMK'nın 109. maddesinde belirtilen adli kontrol tedbirleri ile bir koruma tedbiri olan tutuklama ile hedeflenen amaca ulaşılamayacağı ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı, mevcut dosya kapsamı dikkate alındığında tutuklamanın haksızlığa yol açmayacak mahiyette ölçülülük ve orantılılık ilkelerine uygun olduğu, şüpheli hakkında tutuklama şartlarının halen devam ettiği anlaşıldığından, şüphelinin tutuklanmasına ilişkin Gaziantep 1. Sulh Ceza Hâkimliğine ait kararın yasal dayanak ve gerekçeleri itibarıyla yerinde olduğu ve itirazın reddi gerektiği kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde karar verilmiştir."

(Haber Merkezi)

BAŞPINAR'DA EK ZAM DİRENİŞİ

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi.

Evrensel'i Takip Et