7 Şubat 2025 15:20

Küresel gıda fiyatları ocakta geriledi

Küresel gıda fiyatları (FAO gıda fiyat endeksi) ocakta aylık bazda yüzde 1,6 gerilerken, yıllık bazda yüzde 6,2 yükseldi. Türkiye’de gıda fiyatları resmi verilere göre ocakta yüzde 3.,86 arttı.

Uluslararası olarak işlem gören bir gıda emtia sepetindeki aylık değişimleri izleyen FAO gıda fiyat endeksi, aralık ayındaki 127 puana kıyasla ocak ayında ortalama 124,9 puan oldu. Aylık düşüşe rağmen endeks bir yıl öncesine göre yüzde 6,2 daha yüksek kaldı ancak mart 2022’deki zirvesinin hâlâ yüzde 22 altında.

Buna karşılık, tahıl fiyatları aralık ayına göre yüzde 0,3 yükselerek hafif bir artış gördü, ancak ocak 2024'e göre yüzde 6.9 daha düşük kaldı. Pirinç fiyatları, bol ihracat arzını yansıtarak yüzde 4,7 düştü.

Bu yıl tahıllardaki uluslararası ticaretin, büyük ölçüde Çin’in arpa, mısır ve buğdaya olan talebinin azalması nedeniyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,6 daralarak 483,5 milyon tona düşmesi öngörülüyor. (Ekonomi Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et