Ceylan'ın katilleri aklanmasın!
Takipsizlik kararının güvenlik güçleri ve savcının Önkol’un öldürüldüğü yere zamanında gitmemesine ilişkin verildiğini aktaran ve olayın ardından yaşanan skandalları hatırlatan Bataray, “Aileye ‘Cenazenizi kendiniz getirin’ demişlerdi. Ailesi Ceylan’ın parçalarını toplayarak savcının ayağına götürmek zorunda kaldı ve otopsi karakolda yapıldı. O sırada biz de oradaydık ancak tüm deliller kaybolmuştu” dedi.
‘YA ÖLEN ASKER OLSAYDI?’
Genel soruşturma davasının devam ettiğini belirten Bataray, olayın üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen dosyanın hâlâ açık olduğunu belirterek, “Bu dosyada verilen kararın gerekçesi o bölgede güvenliğin sağlanamaması ve sık sık çatışma yaşanması olarak gösterilmiş. Bu, olay yerine gitmemenin gerekçesi olamaz. Asker ve savcının ‘Güvenlik yok, gidemeyiz’ dedikleri yerde Ceylan ve ailesi yaşıyor, köylüler yaşıyor ve buranın çevresi karakollarla dolu” şeklinde konuştu. “Ceylan’ın katledildiği bölgede örgüt militanları olduğu öğrenilse tüm imkansızlıklar aşılarak, operasyon yapılacağını biliyoruz” diyen Bataray, “Ölen bir güvenlik görevlisi olsa gitmeyecekler miydi? Yine gideceklerdi. Bu karar vatandaşın, hele de o vatandaş Kürt ise can güvenliğinin kaçıncı sırada olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Güvenlik görevlileri ve savcının olayın ardından inceleme yapmak üzere olay yerine gitmemesine ilişkin verilen takipsizlik kararının, genel soruşturma dosyası için de ne karar verileceğine dair bir işaret olduğunu ifade eden Bataray, “Bu takipsizlik kararı, diğer soruşturma dosyası için de ön karar anlamına geliyor. Genel soruşturma dosyasında çok uzun süre geçmesine rağmen kimse tespit edilmedi, yargılanmadı. Bu kadar süre geçtikten sonra da suçluları tespit edebilecek delil yok. Bu kadar yıl tespit edilmediyse bundan sonra da tespit edilmeyeceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘BU POLİTİKA DEĞİŞMELİ’
Ceylan Önkol benzeri çok olay yaşandığını dile getiren Avukat Rehşan Bataray, güvenlik “Görevlileri şüpheli oldukları dosyalardan yargılanıp, ceza almadı. Suç işleyen güvenlik görevlilerine karşı sistemli cezasızlık politikası yürütüldü. Bu politika devam ettiği sürece bu olaylar, cinayetler de yaşanmaya devam edecek. Güvenlik görevlileri biliyorlar ki kaç kişiyi öldürürlerse öldürsünler ceza almayacaklar” dedi.
‘SÜRECİN SAĞLIĞI İÇİN YARGI KARARLARI ÖNEMLİ’
Kürt sorununda girilen yeni süreci hatırlatan Bataray, “Olumlu bir süreç var, çatışmaların olmaması ve insan ölümünün durması çok önemli. Ama bu kadar çelişkiyi yaşamak da bizi kaygılandırıyor” dedi. Barış sürecinde yargı ayağının da çok önemli olduğuna vurgu yapan Bataray, “Bölgede çok fazla insanlık suçu işlendi. Bunlarla ilgili yargılamalar yapılmalı. Mahkemeler ve savcılar bu konularda verdikleri takipsizlik kararlarından vazgeçmeli” şeklinde konuştu. Çok basit dosyalarda gizli tanığa dayanarak verilen müebbet hapis cezalarını da hatırlatan Bataray, “Bu kadar çelişki olunca ne kadar kalıcı bir barış olur sorusunu düşünüyoruz” dedi.
DAVA AİHM’DE DEVAM EDECEK
Ceylan Önkol dosyasında daha önce gizlilik kararıyla ilgili de takipsizlik verildiğini ve bu karara ilişkin itirazlarının kabul edilmediğini anlatan Bataray, “Bu gizlilik kararına ilişkin AİHM’ye dava açmıştık 2 yıl önce. Yine soruşturma dosyası da çok uzun sürdüğü için etkili bir soruşturma yürütülmedi ve ölüme ilişkin de AİHM dosyasını açtık. Dosya AİHM’de. Bu takipsizlik kararına da itiraz ettik. İtirazımızın kabul edilmesini umuyoruz. Kabul edilmezse bunu da AİHM’deki dosyamıza ekleyeceğiz” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et