05 Nisan 2013 12:35

Üniversitelerde ırkçı saldırılar artıyor

Üniversite kampüslerinde devrimci, yurtsever, solcu öğrencileri hedef alan saldırılar artıyor. Bugün Dokuz Eylül ve Anadolu Üniversiteleri'nde faşist saldırılar gerçekleşti. Bir süredir ırkçı gerginliğin sürdüğü Muğla'da da Kürt öğrencilerin kaldığı binaya silahlı saldırı düzenlendi. Bir s

Üniversitelerde ırkçı saldırılar artıyor
Paylaş

Üniversite kampüslerinde devrimci, yurtsever, solcu öğrencileri hedef alan saldırılar artıyor. Bugün Dokuz Eylül ve Anadolu Üniversiteleri'nde faşist saldırılar gerçekleşti. Bir süredir ırkçı gerginliğin sürdüğü Muğla'da da Kürt öğrencilerin kaldığı binaya silahlı saldırı düzenlendi. Bir süredir devam eden saldırılara Ankara'dan tepki sesi yükseldi.

DEÜ'DE KÜRT ÖĞRENCİLERE MÜDAHALE

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi'nde dün polis ve güvenlik görevlileri Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin satıldığı standa gelerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu gerekçesiyle kaldırılmasını istedi. Gazeteleri kaldırmayan öğrenciler ile polis arasında gerginlik yaşandı. Bugün de polisin tekrar gazete standını açan öğrencilere "gazeteleri kaldırın" demesi üzerine tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından polis gaz bombası ve coplarla öğrencilere müdahalede bulundu.

Müdahale sonucu 13'ü erkek, 8'i kadın toplam 21 öğrenci gözaltına alındı. Olaylar sırasında 28 öğrenci ise Hasan Ali Yücel binasına sıkıştırıldı. Sıkıştırılan öğrenciler İHD üyelerinin olay yerine gelmesi ardından binadan çıkarıldı. Okulda çatışma biterken, polisin hala okul çevresindeki ablukası devam ediyor.

Öte yandan gözaltına alınan kadın öğrencilerin polislerce darp edildiği ve bazı öğrencilerin yaralı halde gözaltına alındığı bildirildi.


ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDE SALDIRI

ESKİŞEHİR Anadolu Üniversitesinde TGB’li öğrenciler ve diğer öğrenci grupları arasında bir süredir devam eden gerginlik bugün kavgaya dönüştü. Gerginliği fırsat bilen polis, üniversitede terör estirdi. Kampüste, kantin ve sınıflarda öğrenci avına çıkan polisin 23 öğrenciyi gözaltına aldığı öğrenildi.

Emek Gençliği ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:  “Bir süredir tüm üniversitelerde TGB-ülkü ocakları ve  polis işbirliğiyle tırmandırılan gerginlik ve şiddet ortamı bugün Anadolu Üniversitesinde TGB ve polis saldırısıyla onlarca öğrencinin gözaltına alınmasına neden oldu. Türkiye’de barışın konuşulduğu bu günlerde, ırkçı ve gerici provokasyonlarla, Türk ve Kürt öğrencilerin karşı karşıya gelmesi isteniyor. Aydın, demokrat, Kürt, devrimci öğrenciler başta olmak üzere, tüm öğrencilere ve üniversiteye yönelik gerçekleştirilen provokasyon ve polis terörünü kınıyoruz ! Bizler bugün saldırıya uğradığımız Anadolu üniversitesi başta olmak üzere tüm üniversitelerde, öğretim üyeleriyle birlikte bilimi ve barışı savunmayı sürdüreceğiz.” (ESKİŞEHİR)


KÜRT ÖĞRENCİLERİN EVİNE SİLAHLI SALDIRI

Muğla’nın Ula ilçesinde okuyan Kürt öğrencilerin bulunduğu binaya silahlı saldırı düzenlendi. Dün akşam saat 22.00 sularında Ula’da yaşayan Kürt öğrencilerin bulunduğu binaya, ülkücü oldukları belirtilen bir grup tarafından silahla ateş açıldı. Saldırıya uğrayan binada Şemdinli, Van, Bitlis, Mardin ve Ağrılı öğrencilerin bulunduğunu belirten Nazım İren ve Bülent Saraç, saldırıların bilinçli bir şekilde yapıldığını ifade etti. Konuyla ilgili telefonla bilgi veren öğrenciler ve aynı evde kalan İren ve Saraç, “Her sokak başında güvenlik kameraları var ve polis suçluları değil gelip bu binadakileri sorguluyor ve sanki silahla saldıran bizmişiz gibi soruşturma ve sorguya alınıyoruz. Bu durumdan rahatsızız ve bu binada yaşayan diğer Kürt öğrenciler diğer mahallelerde yaşayan öğrenciler de bu sıkıntıyı çekiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)


Üniversite öğrencileri, son dönemde muhalif öğrencilere yönelik artan polis şiddeti ve soruşturmaları Ankara’da yaptıkları yürüyüşle protesto etti. Öğrenciler, saldırıların, ırkçı çeteler, rektör eliyle açılan soruşturmalar ve hazırlanan YÖK yasa taslağıyla birlikte giderek arttığına vurgu yaptı. “Üniversiteleri AKP’ye bırakma niyetinde değiliz” dedi.

Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinden öğrenciler, dün akşam Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Cebeci Kampüsünden “AKP’nin saldırılarına, polis şiddetine ve faşist çetelere karşı üniversiteler ayakta” pankartı açarak Kızılay Sakarya Meydanı’na yürüdü.

Burada konuşan Neslihan Uyanık, üniversitelerde rektörün emir verdiğini, polisin de saldırdığını ifade etti. Saldırıların giderek artırıldığına değinen Uyanık, “AKP’nin bakanları yolunu bile bilmedikleri üniversitelere yüzlerce polis eşliğinde giriyor. Üniversiteliler bırakın kendi salonlarını kampüslerine bile giremiyor” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Vur de vuralım, öl de ölelim” sloganlarına karşılık, “Onun da zamanı gelecek” sözlerine tepki gösteren Uyanık, ülkücülerin bu sözler üzerine, seferberlik ilan ettiğini, saldırılarını yoğunlaştırdığına vurgu yaptı. Uyanık, “Üniversiteleri ne AKP’ye ne de çetelere bırakmayacağız. Üniversitelerimize sahip çıkacağız” dedi. Açıklamanın ardından öğrenciler, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesine toplu bir şekilde yürüyerek oradaki arkadaşlarının güvenliği için öğrenciler okuldan çıkana kadar bekledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DEÜ'de Kürt öğrencilere müdahale: 50 gözaltı

SONRAKİ HABER

Başbakan borsaya endekslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...