04 Nisan 2013 04:44

Dolmabahçe’de 'akil' gündem

İmralı’da yeniden başlayan görüşmeler, PKK’lilerin sınır dışına çekilmesi ve Kürt sorununa çözüm tartışmalarıyla birlikte gündeme gelen ancak görevi henüz netlik kazanmayan ‘Akil İnsanlar Komisyonu’ belirlendi. Akil İnsanlar Komisyonu 62 kişiden oluşuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün İst

Dolmabahçe’de 'akil' gündem
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akil İnsanlar Komisyonu için önerilen isimlerle bugün Dolmabahçe Sarayı’nda ilk toplantısını yapacak. İsimler üzerinden tartışmalar sürerken, BDP’nin hükümet yetkilileri ile bu konudaki görüşmelerinden somut bir sonuç çıkmadı. BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Hükümet yetkilileri ile birkaç kez görüştüklerini, ancak geri dönüş olmadığını söyledi. Baluken komisyonun görevinin sadece bilgilendirme toplantıları olmaması gerektiğini de dile getirdi.

Komisyonu ve bugün yapılacak toplantıyı gazetemize değerlendiren BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Hükümet yetkilileri ile hafta içerisinde birkaç kez görüşmelerine rağmen kendilerine aktarılan bir şey olmadığını belirtti. Baluken, toplantıya davet edilmediklerini, toplantının yapılacağına dair bir şey de söylenmediğini ifade etti.

KADIN TEMSİLİYETİ ÖNEMLİ

BDP olarak komisyona ilişkin önerilerini ve isim listesi bildirdiklerini belirten Baluken, kadın temsiliyeti konusunda çok ciddi sorunların olduğunu, giderilmesi için öneride bulunduklarını söyledi. “Kadın üyelerin mutlaka temsil edilmesi” gerektiğinin altını çizen Baluken buna uygun isim listesi verdiklerini söyledi.

Ayrıca farklı halkların, inançların temsiliyetinin de önemli olduğunu vurgulayan Baluken, “Bu doğrultuda, Çerkeslerden Süryanilere, Ermenilerden Alevilere kadar geniş bir alanda temsiliyet yetkileri olan kurum temsilcileri ve şahsiyetlere ilişkin önerilerde bulunduk” dedi.

Hükümetin sivil toplum örgütlerinin temsiliyeti açısından ayrım yaptığına ilişkin duyumları olduğunu da aktaran Baluken, örneğin işçi sendikalarının da mutlaka temsil edilmesini istediklerini söyledi. Yine TTB, TMMOB gibi meslek örgütlerinden de isimler önerdiklerini kaydeden Baluken, “Hukukçu yanı zayıf olan bir liste medyaya yansımıştı. İnsan hakları ve demokrasi mücadelesinden ve Türkiye hukuk kamuoyuna mal olmuş isimlerin mutlaka olması gerektiğini belirttik. Sürece katkı vereceğine inandığımız isimleri bildirdik. Yine Cumartesi Annelerinden temsiliyetin de önemli olduğunu aktardık. Tüm bu ayrıntıları içeren geniş bir liste hazırlayıp verdik” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK KATILIMCI OLMALI’

Başbakanın daha çok medya üzerinden yaptığı açıklamaları dışında, bilgileri olmadığını da belirten Baluken, komisyonun tarafsız, barışa gerçekten inanan, barış ihtiyacının toplumsal sorumluluğunu omuzlarında hisseden, demokratik katılımcı ve objektif çalışmayı benimseyen isimlerden oluşmasının önemine dikkat çekti.

Baluken komisyonun işlevinin sadece bilgilendirici toplantılar yapmaktan ibaret olmadığını da belirtti. Baluken, “Barış süreci uzun ve zorlu bir süreçtir. Ciddi sıkıntılara gebe bir süreçtir. Komisyon da bu görev ve sorumluluğu yerine getirmek üzere kurulacaktır. Çözüme yönelik demokratik düzenlemelerden tutalım, olası bir çekilmenin sağlıklı sürdürülmesinde, sonrası süreçlerin sağlıklı yürümesinde aktif olacak, dinamik süreci götürecek, taraflarla iletişim sağlayacak pozisyonda olacak” dedi. Komisyonun işlevinin sadece kamuoyu yaratmaya yönelik toplantılar yapmaktan ibaret olmadığının da altını çizen Baluken, Akil İnsanlar Komisyonuna biçtikleri misyona vurgu yaptı.

Baluken komisyon çalışmalarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bilgilendirmeden çok şu önemli, eğer böyle bir komisyon çalışacaksa bu komisyonun çalışmalarını daha başlangıcından beri görev tanımlarını bizim de bilmemiz önemlidir. Bu toplantının mahiyetini, amacını bilmediğimiz için yorumu doğru bulmuyorum, Ama ileride Akil İnsanlar Komisyonu BDP tarafından yakından takip edilecek ve mutlaka iletişim içinde olunacaktır.”


KIŞANAK: EKSİKLİK VAR

Dün kamuoyuna açıklanan "Akil İnsanlar" listesini değerlendiren Kışanak, şu değerlendirmede bulundu: "Ben öncelikle listede ismi geçen herkese başarılar dilerim. Bu konuda hiçbir isme katı bir yaklaşımımız olamaz. Bu ülkede demokrasiye barışa özgürlüklere inanmış herkes katkı yapabilir katkısını da ortaya koymalıdır. Bu nedenle söyleyeceğim sözlerin kesinlikle listede yer alan isimlerle ilgili olmadığını söylemek altını çizmek istiyorum. Bu listede yer alan hiç kimseyle özel bir değerlendirmeye tabi tutulmaz. Fakat şunu söylemek istiyorum. Hükümetin bu süreci yürütme konusunda bir sorunu var. Ayrıca hepimizin çok yakından takip ettiği bu heyetin adı 'Akil adamlar' diye konuşuldu. Ancak kadınların bizlerin toplumun beklentileri karşısında Sayın Başbakan da listenin adının 'akil insanlar' olarak değiştirdi. Ne yazık ki listede kadınların sayısı tatmin edici bir sayıda değildir. Çözüm noktasında çalışmış akademisyenlerin sayısı da azdır. Yine Kürt halkının doğrudan kendisini ifade edebileceği belirteceği konusunda eksiklik olduğunu düşünüyoruz."


KOMİSYON TARAFSIZ OLMALI

Akil İnsanlar Komisyonunda yer alan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan  İHD’nin yıllardır Kürt sorununun demokratik ve barışçı bir şekilde çözülmesi için mücadele ettiğini belirtti. Türkdoğan bu yüzden Komisyonda yer aldıklarını ifade etti. Türkdoğan, Komisyonun toplumsal barışı kalıcı hale getirmek ve geliştirmek, taraflar arasında hakem görevi görmek gibi görevleri olabileceğini söyledi. Türkdoğan, Komisyonun tarafsız ve bağımsız olması gerektiğine özel bir vurgu yaparken bunun ilerleyen süreçte de Komisyonun çalışmalarını devam ettirebilmesi ve güven vermesi için önemli ilkeler olduğunu dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar bilinci örüyor

SONRAKİ HABER

Barış günleri arifesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...