04 Nisan 2013 05:38

İşçiler barışa taraf olmalı

Ocak ayından beri “Savaşa Dur De Demokrasi İçin Birleş” kampanyası yürüten Emek Partisi İstanbul İl Örgütü’nün, işçi havzalarında yaptığı toplantıların ardından işçiler barışı konuşmak için bir araya gelecek. 7 Nisanda yapılacak olan “İşçiler barışı konuşuyor” başlıklı fo

İşçiler barışa taraf olmalı
Paylaş
Gökhan Durmuş

Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek ile hem “Savaşa Dur De Demokrasi İçin Birleş” kampanyalarını hem de “İşçiler Barışı Konuşuyor” forumunu konuştuk.  

“Savaşa Dur De Demokrasi İçin Birleş”  kampanyanız var. Bu kampanya nasıl gidiyor?
Ocak ayından bu yana kampanya şeklinde yoğunlaştırdığımız bir çalışma ‘Savaşa Dur De Demokrasi İçin Birleş’. Bu kapsamda aydınlatma faaliyetleri sürdürüyoruz. Bildiri, afiş, halk toplantıları, ilçelerde paneller, forumlar, işçi toplantıları yaptık, sendika merkezlerini ziyaret ederek kampanyamız hakkında bilgiler verip sürece dahil olmalarını istiyoruz.  

Siz bu kampanyaya başladığınız zaman İmralı ile görüşme süreci başlamamıştı. Bu süreç nasıl etkiledi?
Bizim bu kampanyayı başlattığımız sürece paralel olarak Öcalan ile görüşmeler de başladı. Barış görüşmelerinin başlamış olması bizim kampanyamızı daha geniş kesimlere ulaştırmamıza da zemin hazırlamış oldu. Daha rahat konuşabildiğimiz, tartışabildiğimiz bir ortam sağladı. Bu kampanya çerçevesinde işyerlerinde, fabrikalarda toplantılar yapıyoruz. Bu süreci tartışıyoruz. İşçilerin bu sürece nasıl bakması gerektiği konusunda bir tartışma sürdürüyoruz. İşçiler içerisinde yürüttüğümüz bu çalışmalar, yapılan toplantılar sonucunda 7 Nisanda “İşçiler Barışı Tartışıyor” başlıklı geniş bir toplantı kararı alındı. İşyerlerinde, fabrikalarda, işçi havzalarında yapılan toplantıların sonuçlarını birleştirmek amacıyla yapılacak bu toplantı. İşçiler bu süreci değerlendirecekler ve belirli sonuçlar çıkaracaklar. Kuşkusuz parti olarak işçi havzalarında sürdürdüğümüz çalışmalar bu işçi forumunda kendisini en güçlü şekilde ortaya koyacaktır. Bizler de forumun içinde olup böyle bir tartışmayı işçilerle sürdüreceğiz; hem kendi düşüncelerimizi anlatacağız hem de farklı iş kollarından işçilerin düşüncelerini dinleyeceğiz. 

Nasıl gidiyor çalışmalarınız?
Biz Emek Partisi olarak işçi bölgelerinde çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Toplantıya katılımı artırmak için bildiriler, afişler, davetiyeler çıkarttık. Bunları işçi ve emekçilere ulaştırdık. Aydınları, yazarları, sendikacıları davet edip bu sürecin bir parçası yapmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bu süreci nasıl işçi sınıfına mal edebiliriz bunun çalışmalarını yürütüyoruz. Bu konuda konuşan çok kişi var. Herkes bulunduğu çevreden sürece ilişkin düşüncelerini ifade ediyor ama işçiler cephesinden sürece katılma konusunda bir sıkıntı var. Biz bu çalışmalarımızla işçilerin bu konuda söz söylemesini sağlamaya çalışıyoruz.  

Ne amaçlıyorsunuz?
Bu sorunun işçiler emekçiler arasında bilince çıkartmayı amaçlıyoruz. Şoven duygulardan arındırılarak, yürütülecek tartışmaların ardından işçi sınıfının halkların kardeşliğini savunması ve bu yönde tutum alır hale gelmesi gerekiyor. İşçiler bu konuda taraf oldukları oranda gerçek bir barış sağlanabilir. Hükümet işçilerin ve emekçilerin baskısı ile demokratikleşme yönünde adım atacaktır. Bunun için de ülkedeki işçilerin, emekçilerin, demokrasi güçlerinin Kürt sorununun demokratikleşme temelinde çözümünde taraf olması gerekiyor. Yıllardır devam eden savaşın son bulması, akan kanın durması, ölümlerin olmaması için işçilerin taraf olması gerekiyor. İçeride barışın tesis edilmesi ve demokratikleşmenin sağlanması emperyalistlerin bölgeye dair gerici hesaplarını da boşa çıkaracaktır. Dolayısıyla bu forum ülkede barış kadar, ona bağlı olarak bölgede barış sorununu da ele alacaktır.

İşçiler taraf olursa ne olur, olmazsa ne olur?
Bu güç ilişkisine bağlı. İşçi sınıfının barışı ne oranda sahipleneceği belirler. Ülkede üreten bir sınıfın kendi içinde birliğini sağlaması ve barışı savunması kendi çıkarınadır. Çünkü son 30 yıldır süren savaşın maliyeti de büyüktür. Bütçenin büyük bir bölümü bu savaşa gidiyor. Savaşın son bulması çatışmaların durması işçilerin çıkarınadır. İşçilerin savaş politikalarına yedeklenmesi de onlara daha fazla esnek, güvencesiz, düşük ücretle çalışma ve çatışma ortamı getirecektir.   Bugün işçi sınıfına yönelik çok kapsamlı hak gaspları söz konusudur. Ülkede süregelen gerilimden dolayı işçiler arasında yapay kutuplaşmalar yaratılmaktadır. İşçilerin böylesi bir ayrışmadan bir kazanımı olmayacağı gibi, işçi sınıfının kendi birliğini sağlaması açısından da ülkenin barışı ve demokratikleşmesi konusunda sorumluluk alması ve kendi tarzıyla siyaset sahnesine çıkması gerekir. (İstanbul/EVRENSEL)

İŞÇİLER BARIŞ İÇİN SÖZÜNÜ SÖYLEYECEK: http://evrensel.net/news.php?id=53236

ÖNCEKİ HABER

Sendikaya üye olduğumu eşime bile söyleyemedim

SONRAKİ HABER

Elveda üniversite!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...