Mesleki eğitimde müfredatı patronlar yazacak
Milli Eğitim Bakanlığı mesleki eğitimde dümeni tamamen patronlara veriyor. Müfredatla birlikte açılıp kapanacak bölümlere de patronlar karar verecek. Çocuk işçiliği için teşvik yağacak.

Fotoğraf: DHA
Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul
Mesleki eğitim yaşını düşürüp, çocuk işçiliğini yaygınlaştıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve iktidar, mesleki eğitim müfredatını tamamen sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenleyecek. Mesleki Eğitim Merkezlerriyle (MESEM) öğrenciler okuldan koparılıp sermayeye bedava iş gücü olarak sunulup, mesleki eğitim yaşı 10’a çekilirken 2025’ten itibaren mesleki eğitimde tek söz sahibi patronlar olacak.
SEKTÖRE GÖRE EĞİTİM
Fotoğraf: Özgür Uyaroğlu/AA
2025 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programına göre, mesleki eğitimde kamu-özel sektör iş birliği artırılacak, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yönetiminde özel sektör daha etkin rol alacak, özel sektörle iş birliği yapılacak. Mesleki eğitim müfredatında özel sektörün rekabetçiliğini güçlendirecek adımlar artırılacak, özel sektör mesleki eğitim sistemine entegre edilecek. Mesleki eğitim müfredatının sektörün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesinin yanı sıra programlar da sektörün taleplerine göre yenilenecek.
ARA ELEMAN İHTİYACI KARŞILANACAK
Programda, turizm sektörünün nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması için çocuklar (öğrenciler) ucuz iş gücü olarak kullanılacak. Protokollerle mesleki ve teknik anadolu lisesinde okuyan öğrencilerin turizm işletmelerinde yoğunlaştırılmış çalışmaya tabi tutulması sağlanacak.
OKULLAR OSB’LERE KURULACAK
2025'te MEB tarafından yapılacak mesleki eğitim merkezleri ve meslek liselerinin yer seçiminde OSB'ler öncelikli olacak. Yeni düzene göre mesleki ve teknik öğretmen yetiştirme programları açılacak. Pilot illerdeki mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin uygulamalı eğitim aldığı işletmelerin usta, usta öğretici ve yöneticilerine eğitim verilecek.
ÇOCUK İŞÇİLİK İÇİN TEŞVİK YAĞACAK
Sadece eğitim müfredatı değil mesleki eğitim bir bütün olarak patronların yönetimine geçecek. Bu kapsamda mesleki ve teknik ortaöğretimde alan, dal açma ile kapatmaya sektör talepleri doğrultusunda karar verilecek. İl düzeyinde sektöre uygun alanlar ve okullar oluşturulması için yeni alanlar açılacak, sermayenin ihtiyacını karşılamayanlarsa kapatılacak. Gençlerin iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda tercih yapmaları, öncelikli sektörlerdeki mesleki ve teknik eğitime yöneliminin sağlanması için burs ve eğitim desteği gibi çeşitli teşvikler verilecek. Cumhurbaşkanlığı yıllık programına göre, tüm bu süreç özel sektörle iş birliği içinde yapılacak. Mesleki ve teknik eğitimde bölüm ve alan bazında ihtiyaç planlaması yapılarak bölgesel ve sektörel düzeyde beceri ihtiyaç haritası çıkarılarak buna göre okullarda gerekli alan ve dallar belirlenecek. İlk adım olarak 60 mesleki teknik eğitim ortaöğretim programı güncellenecek.
ORTAÖĞRETİMDE MESLEK OKULU ÜSTÜNLÜĞÜ
MEB’in mesleki eğitimi çocuk işçiliğini yaygınlaştırmak için kullanması verilere de yansıyor. Türkiye’de meslek liselerinin ortaöğretimdeki payı büyüyor. İşte o veriler:
- Mesleki ve teknik okul sayısı: 3 bin 790
- Meslek liselerinde okuyan öğrenci: 1 milyon 745 bin
- Meslek liselerinin ortaöğretim içindeki oranı: Yüzde 36.9
- 0-17 yaş grubundaki çocuk nüfusu: 22 milyon
- Çocukların iş gücüne katılım oranı: Yüzde 22.1
Evrensel'i Takip Et