26 Mart 2013 10:30

Arhavi’den elinizi çekin

Yaşar Duman

Kavak Köyü köprü başında 100 dönüm arazı üzerine tam yedi köyün ortasında yerleşim ve tarım alanlarının içinde kurulması düşünülen, Ak Kömür şirketinin kömür eleme ve paketleme tesisin kurulmasına karşı toplumsal ve hukuksal mücadelemiz sürüyor. Kavak, Konaklı, Dereüstü ve Kemerköprü köylerinin ortasında bu kömür tesisinin kurulması halinde, tesise yakınlığıyla ve iklimsel olarak rüzgarın denizden karaya doğru esmesi sonucunda kömür tozundan en çok etkilenen köyler olacağı bilinmektedir. Ayrıca tarım alanlarına en yakın 20 m. en uzak 250 m. uzaklıktaki tarımsal geçim kaynağımız olan, çay, mısır, fındık, kivi bunun yanında lahana, fasulye, marul  ve buna benzer sebze ve meyvelerimizin kömür tozundan etkilenmesiyle mağdur olacağımız açıkça ortadadır.
Biz köylüler olarak kömür şirketinin ilk girişiminde Artvin Valiliğinin ÇED gerekli değildir kararına önce 700 imza ile itiraz ettik. Ancak Artvin Valiliği Orman ve Şehircilik Müdürlüğü itirazımızı kabul etmedi. Daha sonra Rize İdare Bölge Mahkemesine dava açtık. Bu davamızda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bilirkişi atanmasına karar verdi. Bilirkişi tutulan raporla biz köylüleri haklı görüp, Mahkeme, Artvin Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ÇED gerekli değildir kararını bozdu. Ancak Ak Kömür şirketi yeni bir ÇED projesi hazırlatıp çeşitli sanal vaatlerde bulunup, gerekli makamlardan olurlar alarak  Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sundu. Bakanlık sadece kağıt üzerindeki taahhütlere bakarak  Artvin Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün lehimize verdiği, köylülerin zarar göreceğini belirten kararını hiçe sayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kömür şirketine ÇED olurunu verdi.
Biz köylüler de 35 kişilik vekaletle Bakanlığın vermiş olduğu ÇED kararının iptali için tekrar Rize İdari Bölge Mahkemesi’ne dava açtık ve hukuki süreci başlattık. Biz köylüler doğa cenneti olan içinde yerleşim ve tarım alanları olan, ayrıca 3000 insanın yaşadığı  etrafında tarım yapılan, dağlarla çevrili böyle bir yerde kömür eleme ve paketleme tesisi kurulması sonucu her türlü sağlık anlamında ve ekonomik anlamda zararlar göreceğimizi belirten çeşitli eylemler, protestolar, basın açıklamalarımızla sesimizi duyurduk.
Bu tesis, öncelikle çay fabrikası, fakülte, bölge hastanesi, tekstil, yüksek okullar, balık üretim çiftliği gibi daha güzel, Arhavi ve köylüleri için daha çok istihdam yaratacak çevreye faydalı bir tesis olabilir. Köyümüzde bir kömür madeni yok. Bu kömür Sibirya’dan gemi ile Hopa Limanı’na getirilip, karayoluyla yaklaşık 30 km bir yol katlederek yedi köyün ve Arhavi’nin kalbi olan Kavak köyüne yığılıp, elenip paketlendikten sonra doğu ve güneydoğuya yakacak olarak gönderilecek. Tüm kömürün tozunu, dumanını, gürültüsünü, cürufunu köyümüzde bırakıp tarımımızı ve yaşamımızı çok ciddi zararlara uğratacak olmasının derin endişesini yaşıyoruz. Gelinen aşamada Mart ayı sonunda Rize Bölge İdare Mahkemesi’nin bir karar vermesi bekleniyor. Köylüler olarak çok umutluyuz çünkü hiç bir ilim, bilim ve hukuk insanının böyle bir coğrafyada böylesine çevreye ve insan yaşamına, tarıma zararı olacak bir tesisin kurulmasına izin vereceğini sanmıyoruz. Kesinlikle kömür eleme ve paketleme tesisinin köylerimizin ortasında kurulmasını istemiyoruz. Arhavi’nin ve 3000 köylünün kesinlikle istemediği bu kömür eleme ve paketleme tesisinin mahkeme kararıyla da durdurulacağına inanıyoruz. Haklıyız, kazanacağız. Temiz bir çevre ve köyümüzde yaşamak istiyoruz. 

*Arhavi Kavak köylüleri adına

Evrensel'i Takip Et