20 Mart 2013 12:02

Mahalle komisyonuna katılalım!

Yazıma başlamadan önce bizlere (mahalleliye) her konuda yardımlarını, özverili çalışmalarını esirgemeyen gazeteci emekçi arkadaşlara şükranlarımı sunuyorum.Adım Ebu Talip YILDIRIM. Trabzonluyum, evli ve 2 çocuk babasıyım. Şu anda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenciyim. Ay

Mahalle  komisyonuna katılalım!
Paylaş
Ebu Talip Yıldırım

Yazıma başlamadan önce bizlere (mahalleliye) her konuda yardımlarını, özverili çalışmalarını esirgemeyen gazeteci emekçi arkadaşlara şükranlarımı sunuyorum.
Adım Ebu Talip YILDIRIM. Trabzonluyum, evli ve 2 çocuk babasıyım. Şu anda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksek Okulu’nda öğrenciyim. Aynı zamanda 2009’dan beri Gülsuyu Mahallesi’nde ticaretle uğraşmaktayım.
Ailem 50’sene önce Zeytinburnu’ndan Gülsuyu Mahallesine yerleşmiş olup 50 yıldır Gülsuyu Mahallesi’nde yaşamaktayız. 7 kardeşiz, kardeşlerim ve ben şuan ebeveynlerimizin yaşamış olduğu gecekonduda dünyaya geldik. Bunları sizlere anlatmamdaki amacım ne kadar Trabzonlu olsak ta artık ortada kaçınılmaz bir gerçek var bizlerin ve bizler gibi olan tüm ailelerin köyü, bucağı, kasabası Gülsuyu olmuş. Şimdi bizleri, büyüklerimizin dişinden tırnağından aşından arttırarak yapmış olduğu evlerden arsalarımızdan doğduğumuz ve çocukluğumuzun geçtiği yerlerden soyutlamak isteyenler var. Amaç burada yaşayan insanların dolaylı yollardan buralardan tasfiyesinin gerçekleştirmek istenmesidir.
Bundan 9 sene önce mahallemiz için E5 Kuzeyi Nazım İmar Planı adı altında bir plan ile karşı karşıya kalınmıştı. Bu plan çıkarılırken mahalleli hiçe sayılarak uygulanmak istenmiştir. Fakat bu planın bu mahallede bu kadar basit çözülebileceğini düşünen İstanbul Büyükşehir Belediye’si (Maltepe Belediye’si) mahallede yaşayanları hiçe saymanın karşılığı olarak toplanan 6 bin itiraz dilekçesi sonrası kararı ve planı geri çekmiştir.
Mahallemizin gerek konumu gerekse çevresel gelişim faktörlerinin etkisi ile tekrardan bir plan yapılmak istenmiştir. Fakat mahalleli lehine olmayan aksine aleyhine olan. Kentsel Yenileme Planı adı altında tekrardan bir plan hazırlanmıştır. Metropol içersinde kalan 1980 öncesi sanayi arsaları ile gecekondu bölgelerini kapsamaktadır. Daha önceleri siyasilerin amacı bu mevcut yerleri illegallikten legal hale getirmek çabasında iken şimdi yıkıp tasfiye etmeyi planlamaktadır. Kentsel dönüşümün en dikkat çekici tarafı ise dönüşüm alanındaki insanların ve yerleşim yerindekilerin Proje hazırlandıktan ve uygulama kararı alındıktan sonra bu sürece dâhil olabilmesidir. Fakat ne kadar kozmopolit bir mahallede olsak ortak çıkarlarımıza ters düşen bir durum olunca ortak bir çatıda toplanabilmenin verdiği güç ile mahalleli lehine olmayan bu planında durdurulması için açtığımız davalar mahalleli lehine sonuçlandı. Şimdi ben mahallelime şunu söylemek istiyorum neden Gülsuyu, Gülensu? Bu gün yanı başımızda olan Esenkent Mahallesi E5’ den Tepeye kadar Esenkent diye geçiyor iken veya diğer bir yanı başımızdaki Zümrüt Evler mahallesi E5’den Tepeye Narcity ‘nin olduğu yere kadar Zümrüt Evler mahallesi olarak geçiyor iken. Gülsuyu ve Gülensu birbirinin içinden geçen bu mahalleler neden iki ayrı mahalle olarak gösterilmek istenmiştir. Bunu sanırım şimdi daha iyi anlıyabiliyoruz. Bu nedenle bu dönüşüm sürecinde birbirimize olan komşuluk bağlarımızı eskidende olduğu gibi daha kuvvetli bir şekilde ortaya koymak gerekmektedir. Mahallemizi geçmiş dönemlerdeki gibi iki mahalle olarak ayırıp parça parça ayırmak isteyenler çıkacaktır. Fakat bu oyuna gelmemek için hepimizin mahalle komisyonuna güven duymasını ve bu komisyona katılmalarını tavsiye ediyorum. Bu komisyon tüm mahallelinin katılabileceği bir komisyon olduğunu da unutmayalım.

*Maltepe/İstanbul

ÖNCEKİ HABER

Tüm kadınlara direnme gücü diliyorum

SONRAKİ HABER

Kuşadası’nda provokasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...