18 Mart 2013 12:35

Olmayan suça müebbet hapis

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi’nde meydana gelen patlama sonrası üniversite yönetiminin patlamanın basınçtan kaynaklı meydana geldiğini açıklamasına rağmen patlamadan sorumlu tutularak tutuklanan 13 öğrencinin yargılandığı dava, 19 Martta başlıyor. 3 öğrenci hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis c

Olmayan suça müebbet hapis
Paylaş

8 Mayıs 2012 tarihinde kadınlar tuvaletinde meydana gelen patlamadan sorumlu tutulan 13 öğrencinin yargılandığı dava İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. İlk duruşmada ülkücü öğrencilerin de davaya müşteki sıfatıyla katılmalarından ve dava sırasında Kürt öğrenciler ve avukatlarına karşı hakaret ve tartaklamalarda bulunmalarından dolayı mahkeme heyeti avukatların tahliye taleplerini dahi almadan duruşmayı sonlandırmıştı.

‘BİR KOMPLO DAVASI’

19 Martta görülecek davayı değerlendiren öğrencilerin avukatı Ayşe Acinikli, öğrencilerin bir komplo sonucu tutuklandığını belirterek, öğrencilerin Kürt olması nedeniyle tutuklandığını söyledi. Acinikli, “Bu dava Kürt öğrencilere karşı hem faşist kesimlerin hem de kolluğun yürüttüğü tutumun bir yansımasıdır” dedi. Patlama için tek failin polisin olağan şüpheli olarak gördüğü Kürt öğrenciler olduğunu ifade eden Acinikli, “Başkaca hiçbir araştırma yapma ihtiyacı bile duyulmadan Raziye Ay ve Emel Çetin gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Örneğin patlamanın gerçekleştiği tuvaletin iki kapısı var. Ve bu kapılarda kameralar bulunuyor. Ama ne hikmetse sadece Emine ve Raziye’nin giriş yaptıkları kapıların kamera kayıtları bulunuyor” dedi.

DAVA ÖNCESİ DUYARLILIK ÇAĞRISI

İddianameye göre patlamadan direkt üç öğrencinin sorumlu olduğun belirten Acinikli, “Daha sonra gözaltına alınan ve tutuklanan 10 öğrenci ise okulda yaşanan bir kavga sebebiyle de yargılanıyor. Bu sebeple ülkücü öğrenciler de bu kavgadan dolayı davada müşteki olarak görülüyor. Ve davaya polis korumasında sopalarıyla birlikte gelip avukatları taciz edebiliyorlar. Mahkemede bunu gerekçe gösterip tahliye taleplerimizi dahi almadan duruşmayı erteledi” dedi. Dava öncesi öğrencilerle dayanışmak amacıyla duyarlılık çağrısı yapan Acinikli, dava hakkında hazırlayacağı raporu Adalet Bakanlığı’na sunacaklarını söyledi.


9’U TUTUKLU TOPLAM 13 ÖĞRENCİ VAR

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 8 Mayıs 2012 tarihinde kadınlar tuvaletinde meydana gelen patlama sonrası İktisat Fakültesi öğrencilerinden Raziye Ay ve Emel Çetin yapılan kimlik kontrolü sonucu şüpheli görülerek gözaltına alındı. Rektörlük patlamanın basınç nedeniyle meydana geldiğini açıklasa da, Ay ve Çetin patlamadan sorumlu tutularak 12 Mayısta tutuklandı. Patlamayla ilgili parmak izi veya görüntü kaydına ulaşılamazken, patlamadan bir ay sonra İÜ öğrencilerine dönük düzenlenen operasyonda Oktay Gürdeğir, Şahin Kaya, Ferhat Kavak, Gürkan İstekli, Zeki Yılmazsoy, Uğur Tekdal ve Muammer Cesur isimli 7 öğrenci de tutuklandı. 9’u tutuklu toplam 13 öğrenci hakkında 61 sayfalık iddianame hazırlandı. Öğrencilerden Emel Çetin, Raziye Ay ve Uğur Tekdal için her birine ayrı ayrı ‘Devletin birliği ve ülke bütünlüğü bozmak’, ‘Mala zarar vermek’, ‘El yapımı bomba imal etmek’, ‘Birden fazla kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek’, ‘Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması’ suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet ve 191 yıl hapis cezası istenirken, diğer 10 öğrenci hakkında ise ‘Örgüt üyesi olmak’, ‘Örgüt amacıyla kasten adam yaralama’, ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlamalarıyla 15 yıl ile 29 yıl arası değişen hapis cezaları isteniyor. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Başkanlık aşkı...

SONRAKİ HABER

ABD en büyük silah taciri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...