15 Mart 2013 13:41

Güvencesiz çalışma dayatılıyor

YASA  İŞ CİNAYETİNİ ÖNLEMİYOR

Açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Ekber Çakar, işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının doğru çözümlere kavuşturulmasına yönelik güvenlik önlemlerinin geliştirilmesinin, mesleğin ve odanın temel görevleri arasında olduğunu kaydederek, “Odamız, tüm mesleki uygulama alanlarımızda olduğu gibi, bu alanda çalışacak üyelerimizin konularında bilgi ve deneyimlerinin geliştirilmesini; lisans eğitiminin meslek içi eğitimlerle desteklenmesini ve yaşam boyu eğitimi zorunlu görmektedir” dedi.
Çakar, “İş kazaları ve meslek hastalıkları sorunu, sermayenin azami kâr hırsı ve çalışma yaşamına yönelik politikaların emek aleyhine oluşmasından dolayı önümüzdeki dönemde önemini artırarak sürecektir. Küreselleşme ve neoliberal serbestleştirme, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek istihdam politikaları ile kamu idari yapısı, personel rejimi ve kamusal denetim alanlarında gerçekleşen dönüşüm ve tasfiye sonucu bu alanda nice olumsuz gelişme ve olay yaşanacaktır” diye konuştu.  
Son çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının iş kazaları, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarını önleyici bir yönü bulunmadığını belirten Çakar, MMO’nın işçilerin yaşamlarını güvenceye alınması yönündeki mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

ÖLÜM REKORLARI KIRILDI

MMO İstanbul Şube Sekreteri Cenk Cihangir de yeni yasanın getirdikleri, sorunları ve çözüm önerileri, işçi sağlığının ve iş güvenliğinin toplumsal boyutları, Türkiye’deki ve Dünya’daki yasal ve teknik gelişmeler, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik yaklaşımlar, mühendislerin, hekimlerin ve teknik elemanların bu süreçteki yeri konularını tartışacaklarını belirtti.
Cihangir, “Çalışanların en temel haklarından biri olan güvenli ve sağlıklı koşullarda çalışma ve yaşama hakkının, son yıllarda çalışanların elinden alındığını görmekteyiz. 30 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdi. Ancak iş kazaları sonucu meydana gelen ölümlerde yine rekor kırılıyor. SGK istatistiklerine göre 2008 yılında iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı 865 iken, ölümler 2009 yılında 1171’e, 2010 yılında 1444’e, 2011 yılında 1573’e ulaşmıştır. 2012 yılı rakamlarını SGK açıklamadrı ama 2 bine yakın yurttaşımız iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybettiği öngörülmektedir” dedi.
SGK verilerine göre Türkiye’de günde 200 iş kazası yaşandığını söyleyen Cihangir, bu kazalarda 4 işçinin öldüğünü, 6 işçinin ise iş göremez hale geldiğini ifade etti.

KAMUSAL HİZMET OLMALI

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve MMO İstanbul Şube Başkan Vekili Süleyman Solmaz da her yıl binlerce insanın çalışma koşullarından kaynaklanan nedenlerle sakat kaldığını yada yaşamanı yitirdiğini söyledi.
Dünyada ve Türkiye’de neoliberalizmin sermayenin yüksek ve aşırı kârın garanti altına almak adına kuralsızlığı, esnek ve güvencesiz çalışmayı dayattığını belirten Solmaz, “Hükümet de buna yasaları ve yönetmelikleri bu yönde ‘yeniden ele alarak’ çok hızlı bir şekilde uyum sağladı.  Rekabet yoğunlaştıkça maliyetleri düşürme yarışına giren işverenler, toplumsal muhalefetle de karşılaşmadıkları için çalışanların yaşamı pahasına işçi sağlığını ve iş güvenliğini sağlayacak en basit düzenlemelerden dahi kaçınıyorlar. Bu en hafif tabirle yozlaşmadır, çürümedir” dedi.
Solmaz, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin bir kamusal hizmet olduğu algısının yerleştirilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et