Grev hazırlıkları şimdiden başlasın
MESS ve Türk Metal Sendikası arasında sürdürülen sözleşme görüşmelerinde ücretler ve çalışma süreleri başta olmak üzere bazı maddelerde anlaşma sağlanamadığı için uyuşmazlığa gidildi. Sendikanın yüzde 18 zam teklifine MESS yüzde 4.6 teklifle yanıt vermişti, ayrıca sosyal haklar yüzde 25 iyileştirme taleplerine karşılık yüzde 9 gibi komik sayılacak teklifler önerilmişti.
TÜRKİYE’DEKİ FABRİKA İHRACAT REKORLARI KIRIYOR
MESS grup sözleşmeleri açısından en önemli fabrikalardan birisi olan Renault’un dünyadaki en kârlı ve verimli fabrikalarından biri olan Oyak Renault’ta da yeni yatırımlar için düğmeye basılmış durumda. Bundan önceki sözleşmelerde olduğu gibi yeni yatırımlarla rekorlar kıran bu fabrikalarda işçi ücretleri söz konusu olduğu zaman Avrupa’daki durgunluk gerekçe gösteriliyor. Oysaki açıklamalar birbiriyle çelişkili. Oyak Renault yöneticileri 2012 yılında Avrupa’da en fazla araç satan ülkenin Türkiye’de Renault fabrikası olduğu yönünde açıklamalar yaptı.
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Oyak Renault’un toplam cirosunun 2012’de 4.2 milyar dolar olduğunu ve toplam ihracatın 3.1 milyar dolar olarak olduğunu söyledi. Tarık Tunalıoğlu, 3.1 milyar dolarlık ihracat ile 2012’de Türkiye’nin ihracat şampiyonları arasında ikinci sırayı almış olabileceklerini ifade etti.
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Türkiye’de 2012 yılında toplam 778 bin adet araç satıldığını, sektörün hedefinin 2013 yılında bu satış rakamını 780 bine çıkarmak olduğunu belirtti.
İŞÇİLER HESABINI YAPIYOR
2012 yılında Oyak Renault fabrikasında yapılan kârlar ve 2013 yılı hedefleri ortadayken bu kârdan ücretlerine bir miktar zam yapılmasını isteyen işçilere ise “size pastadan pay yok” deniyor. Renault’ta çalışan işçiler fabrikanın yaptığı kârı ve Türk Metal Sendikasının zam teklifini karşılaştırıyor.
Oyak Renault fabrikasında çalışan işçiler, “Bizler üç vardiya halinde 5bin 500 kişi çalışıyoruz. Fabrikadaki ücret ortalamamız eğer sendika yüzde 18 zammın tamamını bile aldığını var sayarsak ücretlerimize fabrika ortalamasına göre 190 lira zam gelecektir. 5500x190= 1.45 milyon lira. Çıkan rakam işçinin işverene aylık maliyeti bunu on iki ayla çarptığımızda ise 12.540 milyon lira çıkıyor. Yani işverenin 4.2 milyar dolar cirosu karşısında bizlerin talebi denizde damla” diyor.
SENDİKA SÖZÜNÜN ARKASINDA DURSUN
Renault işçileri, “Bizler hesap yapmasını bilmeyen insanlar değiliz. Hesabımızı yaptık ve ne kadar sömürüldüğümüzü bir kez daha gördük” diyor. Sendikaları Türk Metal’in bu rakamları işverenin karşısına koymasını isteyen Renault işçileri, “Bizimle dalga mı geçiyorsunuz, desinler” dedi.
Renault işçilerinden birisi bu kadar kâr edilen bir fabrikada verilen zam teklifinden daha fazla geri adım atılmaması gerektiğini söylüyor. “Sendika temsilcileri, bölümleri gezerek MESS’in yüzde 4.6 zam önerdiğini aktardı. Bu teklif, işçilerin yüzde 18 zammı bile kabul etmediği bir yerde bizi ciddiye almadıklarını gösteriyor. Bu teklife çok büyük bir tepki gösterilmesi gerekiyor” diyen Renault işçisi, “İşyerimizde sendika temsilcileri bu kez kararlı olduklarını söylüyorlar gerekirse greve gideriz diyorlar eğer samimilerse hazırlıklara şimdiden başlasınlar” dedi.
Renault’ta kaporta bölümünde çalışan genç bir işçi, işyerinde çalışma tempolarının giderek arttığını, işlerin yetişmediğini söyledi. Bu nedenle bir aydır her Pazar mesailerin olduğunu söyleyen işçi, “Bu sözleşme bizim için çok önemli. Hepimiz ne gerekiyorsa yaparız. Ancak sendikacılara da güvenmiyoruz. Yüzde 18 zam teklifine itiraz eden 35 arkadaşımızın işten çıkarılışını onaylayanların fabrikayı greve götüreceğine kim inanır” dedi.
100 BİN YENİ ARAÇ ÜRETİLECEK
Yeni Clio ve Clio Grand Tourer’in üretimine başlayan Oyak Renault, iki yeni otomobilin daha üretimi için çalışmalara başladı. Aynı platformda üretilecek modellerden ilki B Sedan sınıfında yer alacak. CMF1 kod adına sahip bu aracın, Türkiye ve çevre ülkelerine satılması hedefleniyor. Aynı platformda üretilecek CMF2 kod isimli araç ise C Hatchback sınıfında yer alacak. Bu iki araçtan yılda 100 bin adet üretilmesi hedeflenirken, 2015 yılında piyasaya sunulması bekleniyor. Oyak Renault, kapasitesini yeni Clio ve bu iki yeni otomobille doldurup, özellikle ihracattaki payını artıracak.
AVRUPA’DA ÜÇÜNCÜ ÜLKE
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de satışa sunulan yeni Symbol’ün tanıtımında konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar’ın açıklamarı her şeyi ortaya koyuyor. Aybar, “2012 yılında Fransa ve Almanya’dan sonra Avrupa’da en fazla Renault satışı gerçekleştiren ülke Türkiye oldu. Başta Symbol olmak üzere yeni modellerimizin de etkisiyle pazarda daha iddialı bir satış rakamı beklentimiz bizi en az bu konumda tutacak. Türkiye’de kendi hedeflediğimiz satışları gerçekleştirmenin peşindeyiz” diye konuştu. (Bursa/EVRENSEL)
(Fotoğraf: Gökhan Durmuş)
Evrensel'i Takip Et