08 Mart 2013 14:04

MMK işçileri şeffaflık istiyor

Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu MMK Metalürjide sözleşme görüşmeleri devam ediyor. 21 Şubatta yapılan son görüşmelerde taslakta yer alan bazı maddelerde anlaşma sağlanırken ücret konusu henüz görüşülmedi. Anlaşmaya varılan idari maddeler Çelik-İş Sendikası tarafından üyelerine cep

MMK işçileri şeffaflık istiyor
Paylaş
Cumali Akkaş

‘TASLAĞI GÖRMEDİK’

Görüşlerini gazetemize aktaran işçiler sendika tarafından hazırlanan taslağı görmediklerini ve 70’e yakın maddeden oluşan taslağın içeriği hakkında bilgi sahibi olmak istediklerini söyledi. İşçiler görüşmelerde kabul edilen maddelerin başlığı dışında içeriğini bilmediklerini vurguladı. Sendikanın taslağı bir an önce açıklamasını isteyen işçiler, taleplerinin de sözleşme masasından olduğundan emin olmak istediklerini belirtti. İşveren ve sendika arasındaki diğer görüşme 12 Mart tarihinde gerçekleşecek.

ÜCRET GRUPLANDIRMADAN SONRA BELİRLENECEK

MMK Metalürji’de devam eden görüşmeler ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Çelik-İş Genel Başkanı Cengiz Gül, görüşmelerin olumlu ilerlediğini dile getirdi. İdari konularda anlaşma sağladıklarını aktaran Gül, görüşmelerin devam ettiğini dile söyledi. Şirketin Rusya merkezli bir şirket olması ve Rusya’da işyerlerinde sendikal açıdan Türkiye’ye göre farklılıklar olması nedeniyle sendikal konuların ilk olarak konuşulduğunu söyleyen Gül, bu maddelerin çoğunda anlaşma sağlandığını ifade etti. İşyerinde yeni örgütlendiklerini söyleyen Gül, işyerinde bir gruplandırma yaptıklarını ve bu gruplandırmanın ardından isteyecekleri zammı belirleyeceklerini savundu. Şimdiden açıklayacakları oranın daha sonra olmaması halinde zor duruma düşeceklerini dile getiren Gül, gruplandırmayı da bir sonraki görüşmeye yetiştirip zam oranlarını belirleyeceklerini aktardı. İşverenle her görüşmeye gittiğinde işçiler ile de görüştüğünü belirten Gül, işçileri bu sürecin içine kattıklarını iddia etti. Ü


MMK İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ

*Geçen yıldan bu yana geriye dönük hakların alınması;  geçen ekim ayından bu yana ikramiye, yakacak, bayram parası, yılbaşı parasının geriye dönük olarak verilmesi.
*Maaşlar arasında büyük bir dengesizlik olduğundan en önemli taleplerden biri maaşların üst seviyede eşitlenmesi. Aynı işi yapan işçilerin biri 850 lira alırken diğeri 1600 lira alabiliyor.
*Son 1.5 yıl içerisinde hemen hiç zam alamadıklarını belirten işçiler bu kayıplarının telafi edilmesi için sendika yöneticilerinin verdiği sözde durmasını ve kendilerine taahhüt edilen bu zam oranının altına düşülmemesini istiyor.
*İSDEMİR’de kadrolu işçiler içerisinde bulunan kademe sisteminin kendilerinde de uygulanmasını istiyorlar.
*MMK Metalurji’de mesaiye kalındığında mesai parası ödenmiyor. Onun yerine üretim olmadığı zaman işçiler ücretli izne gönderiliyor. Son 1.5 yıldır hiç mesai parası alamadıklarını söyleyen işçiler bu uygulamanın son bulmasını ve mesai paralarının ödenmesini istiyor.
*İşçiler aynı fabrikada bulunmalarına rağmen farklı şirketlere bağlı olarak işçilerin çalıştırılmasından rahatsız. İşçiler taşeron uygulamasının son bulmasını istiyor. (Dörtyol(EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Önce askerler, sonra hukuk tecavüz etti

SONRAKİ HABER

Muayene skandalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...