17 Haziran 2023 10:15

Yeşil Sol Parti Milletvekili Bozdağ'dan Bakan Koca’ya kızamık soruları: Aşı verileri nelerdir?

Kızamık salgınını Meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sorular sordu.

Yeşil Sol Parti Milletvekili Bozdağ'dan Bakan Koca’ya kızamık soruları: Aşı verileri nelerdir?

Fotoğraf: DHA

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti)  Ağrı Milletvekili ve Yeşil Sol Parti Meclis Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Heval Bozdağ, giderek artan ve salgın haline gelme riski taşıyan kızamığı Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi veren Bozdağ, Türkiye’nin, çocukluk çağı aşılamasında yüzde 98’lik bir oranla uzun süre Avrupa’da ilk üçte yer almış olmasına rağmen, artan aşı reddi ve aşı kararsızlığı, düzensiz göçle beraber sayısı yükselen eksik aşılı çocuklar nedeniyle, yıllar sonra yeniden kızamık salgınıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2023 yılının ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini, 1440 tanının doğrulandığını ve 242 kişinin hastaneye yattığını, kızamık ön tanısıyla incelenen olgularda aşısız ve eksik aşılıların çoğunlukta olduğuna dikkat çekerek 1 yaş altında vakaların neredeyse tümünün, 1-4 yaş arası vakaların ise yarıdan fazlasının aşısız olduğunu dile getirdiğini hatırlatan Bozdağ, “Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Derneği (KLİMİK)  2023 Ocak ayında artış eğilimine giren kızamık vakalarında, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’nin Şubat ayı sonu itibariyle Avrupa ikinciliğine yükseldiğini, aşı kararsızlığı yaşayan kesimin bir an önce ikna edici şekilde yoğun kampanyalarla çocukluk çağı aşılarını eksiksiz yaptırmalarının sağlanması gerektiğini vurgulamıştır” dedi.

Sahada çalışan sağlık emekçilerinden aldıkları bilgilere göre, mart ayından itibaren yeni olguların olduğu ancak Sağlık Bakanlığının veri paylaşımında şeffaf olmayan tutum sergilemesi sebebiyle rakamlara ulaşılamadığını söyleyen Bozdağ, “Oysaki epidemiyoloji biliminin genel kurallarına göre, salgınlarda kamu otoritesi güven inşa etmeli, erken duyurmalı ve şeffaf olmalıdır. Sağlık Bakanlığı salgın yönetiminde sergilediği pratikle bu üç maddenin tümünü ihlal ettiği gözlemlenmektedir” dedi.

“KIZAMAK AŞININ ULAŞTIRILMASI GEREKİR”

Salgınla ilgili Sağlık Bakanlığının verileri kamuoyu ile paylaşmaya çağıran Bozdağ, “Gerekli önlemlerin alınması ve bireyin aşıya gelmesini değil, aşının bireye ulaştırılması sağlanmalıdır” dedi.

Bozdağ, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:

  • Türkiye’deki toplam kızamık vaka sayısı kaçtır? Olası, kesin vaka sayıları nedir? Vakaların yaş grubu ve aşılı olup olmadıkları, varsa kaç doz aşı yapıldığı konusunda veriler nelerdir?
  • Kızamık hastalığının endişe verici boyutta artmasının nedeni araştırılmış mıdır? Kızamık ile ilgili bakanlığınızın veri paylaşmamasının gerekçesi nedir?
  • Salgın hale dönüşme ihtimali güçlenen kızamık vb. bulaşıcı hastalıklar için Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?
  • Son 5 yılda kaç kişi kızamık aşısı olmak için başvurmuştur? Aile Sağlığı Merkezi tarafından aşı yaptırmak üzere başvurmaları istenen kaç kişi bu çağrıya uymamıştır?
  • Son 5 yıl kızamık gibi salgın hastalıkların görülme sayısı kaçtır? Bu hastalıkların bölgelere ve yaş grubuna göre dağılımı nedir?
  • Son 5 yılda kaç kişi kızamık vb. bulaşıcı hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir?
  • Deprem bölgesinde oluşabilecek salgınlara karşı alınan önlemler nelerdir? Çocukluk çağı aşılamalarından yararlanan kişi sayısı kaçtır? Tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde ve geçici yerleşim alanlarında aşılar yapılabilir hale getirilecek midir?
  • Kızamık vakalarındaki artışın aşı karasızlığı/reddi ile bağlantısı var mıdır? Aşı kararsızlığı/reddi adına Bakanlığınızın bir eylem planı var mıdır? Olacak mıdır?
  • Kızamığın erişkinlerde ciddi tehlike barındıran özellikle gebeler, sağlık emekçileri, eğitim emekçilerinin tanı sayısı nedir? Bu bağlamda alınan önlemler nelerdir? Olacak mıdır?
  • Tüm döküntülü hastalık yakınmaları kızamık yönünden değerlendirilip, numune alınmakta mıdır? Alınacak mıdır?
  • Koruyucu hekimliğin vazgeçilmez öğesi olan birinci basamak sağlık hizmetleri aile hekimliği sistemi adı altında parçalayan, entegrasyonunu bozan, devlet binalarını hekimlere kiraya veren, hekimleri “işletmeci” gibi gören, devlet ve üniversite hastanelerini işletmeleştiren bu sistem bulaşıcı hastalıklarla mücadelede nasıl hassas ve duyarlı olacaktır?
  • Aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezleri arasında bulaşıcı hastalıkların tespit ve izlemiyle ilgili entegrasyon ve koordinasyon nasıl sağlanacaktır? (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et