25 Nisan 2011 10:48

'Blok tüm ezilenlerin umudu, hükümetin telaşı bundan'

YSK’nın veto kararı ve protesto gösterilerine yönelik sert müdahalelere dikkat çeken Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adayları, halkın egemenlere tarihi bir cevap verdiğini belirtti. Adaylar, “Hukuksuzluklar devam ettikçe halkımızla birlikte demokratik tepkimizi yükselteceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalıdır” dedi.

'Blok tüm ezilenlerin umudu,  hükümetin telaşı bundan'
Paylaş

Seçim hazırlıkları ve YSK’nın bağımsız adayları veto etmesi ile bölgede yaşanan olayları değerlendirmek üzere Diyarbakır’da toplanan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adayları, toplantı sonrası Cegerxwin Kültür Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Bağımsız Milletvekili Adayları Ahmet Türk, Sırrı Süreyya Önder, Leyla Zana, Şerafettin Elçi ve Nursel Aydoğan’ın katıldığı basın toplantısında konuşan İstanbul 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder, “Bu ülkenin yakın dönem siyasi tarihi, özgürlük ve demokrasi talep edenler açısından, hak gasplarının ve hukuk ihlallerinin tarihidir. Kürtler ve onların ulusal demokratik talepleri söz konusu olduğunda bu uygulamalara her türden şiddet ve zorbalık da eklenmektedir” dedi. YSK’nın veto kararını değerlendiren Önder, “Toplu tutuklamalarla, askeri ve siyasi operasyonlarla, seçim barajlarıyla ve daha bir çok engelle sürekli önü kesilmeye çalışılan, barışçıl alanların dışına itilmeye çalışılan Kürtler, bir de seçim alanlarından, sinsice planlanmış vetolar yoluyla tasfiye edilmeye çalışıldı” dedi.

KÖHNEMİŞ SEÇENEKLER ÇÖPE

Bu çabanın nedeninin çok açık olduğunu belirten Önder, “Bugüne kadar siyaset, statükonun kirli temsilcileri olan AKP ve CHP’nin arasında bir nöbet değişimi esasıyla yürütülmekteydi. Halkın özgürlükten ve demokrasiden yana tüm talepleri bu iki odak tarafından değirmen misali öğütülmekteydi. Barıştan ve demokratik bir çözümden yana olanlar, emek demokrasi ve özgürlük ilkeleri etrafında birleştiler. Kendi güçleriyle, barış ve çözüm iradelerini birbirlerine eklediler” dedi. Önder, “Artık halklarımız, ölüm ve hastalıktan ibaret olan bu iki seçeneğe de mahkum değildir. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, yeni ve insani bir çözüm seçeneği olarak tüm ezilenlere, mağdur ve mazlumlara umut olmuştur. Bu ittifak, köhnemiş diğer tüm seçenekleri tarihin çöp sepetine atacaktır. İşte son gelişmelere yol açan telaş ve hukuk dışılıkları da buradan kaynaklanmaktadır” şeklinde konuştu.

AKP TELAŞA KAPILDI

Halkın eşine az rastlanır bir şekilde öfkesini ve itirazını yüksek bir sesle dile getirdiğine dikkat çeken Önder, “Artık kendisi de dönüşerek statükonun önemli bir parçasına dönüşen AKP iktidarı, başlangıçta olup biteni keyifle seyrederken, yükselen halk muhalefeti karşısında büyük bir telaşa kapılmıştır” dedi. “Bu telaş onu demokratik bir çözüm üretmeye sevk etmemiş, tam tersine, emrindeki güvenlik güçlerini, gaz bombalarıyla ve kurşunlarla halkın üzerine yönlendirmiştir” diyen Önder, “Sadece demokratik tepkisini dile getiren çocuklarımızın yüzlercesini yaralamıştır. Halil İbrahim Oruç’da ömrünün en civan zamanında polis kurşunuyla katledilmiştir. İktidarın olan biten tüm bu hukuksuzlukları, statükonun diğer bileşenlerine havale etmesi gülünç bir çabadır. Maskeleri düşmüştür. Bugün göz altına alınmayan BDP il ve ilçe yöneticisi kalmamış gibidir ve bu durum halen fütursuzca devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku adayları olarak, halkların demokratik hak arayışı çerçevesinde geliştirdiği demokratik direnişi selamladıklarını ifade eden Önder, “Türkiye demokratik kamuoyunun, son süreçte gösterdiği duyarlılık ve dayanışma iradeleri barış umutlarımızı büyütmüştür. Kürt halkı ve Türkiye kamuoyu bu türden hukuk dışı zorbalıklara izin vermeyeceğini çok net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu hukuksuzluklar devam ettiği sürece, buna karşı aynı kararlılıkla, demokratik tepkimizi yükselteceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalıdır” dedi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Demokratik anayasa için ‘kurucu meclis’

SONRAKİ HABER

'Savunmasız dava'ya bugün devam edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...