02 Nisan 2023 14:14

Yeşil Sol Parti Kadın Beyannamesi'ni açıkladı | Buldan: 14 Mayıs kadınlar için rejim oylaması olacak

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, Seçim Beyannamesi’ni açıkladı. Toplantıda konuşan Pervin Buldan, "14 Mayıs’ta kadınlar açısından bir rejim oylaması yapılacaktır" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, Seçim Beyannamesi’ni açıkladı. Kadınların örgütlü mücadelesinin süreceği vurgulandı ve 14 Mayıs seçimlerinin kadınlar için bir rejim oylaması olduğuna dikkat çekildi.

Etkinlikte açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaptı. Kadınları Kürtçe selamlayan Buldan, “Bu beyanname bizim, bu seçimler bizimdir. Bu seçimlerde elde edeceğimiz başarı bizim olacaktır. Yeni yüzyıl bizim, zafer bizimdir. Şimdi büyük direnişimizi; görkemli mücadelemizi büyük değişime, yeniden inşaya ulaştırma zamanıdır” dedi.

Deniz Poyraz ve Emine Şenyaşar ile İran ve Afganistan’da direnen kadınların mücadelesine selam gönderen Buldan, "İktidardaki zihniyet ortaklarına 14 Mayıs seçimlerinde kadınlar olarak meydan okuyoruz. Buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz. Kadın mücadelemize karşı geliştirilen kumpaslara karşı kendi seçeneklerimizi yaratarak ilerleyişimize devam ediyoruz. Önümüzdeki seçimleri Yeşil Sol Parti ile karşılıyoruz. Seçimlere Emek ve Özgülük İttifakımızla, kadın ittifakımızla, tüm ezilenlerin güçlü ittifakıyla giriyoruz” dedi.

"6284 VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN GELİYORUZ"

Buldan, “Tüm yönetim ve temsil kademelerinde, karar mekanizmalarında eşit temsiliyet için, eş başkanlık sistemi için, tüm hakların koruması ve gelişmesi için; 6284 sayılı yasayı dokunulmaz hale getirmek, İstanbul Sözleşmesi’ni etkin bir şekilde uygulamaya koymak için geliyoruz” dedi.

Bu seçimlerin kadınlar için salt bir iktidar seçimi olmadığını vurgulayan Buldan, "14 Mayıs’ta kadınlar açısından bir rejim oylaması yapılacaktır" dedi.

"EN GÜÇLÜ CEVABI BİZ KADINLAR VERECEĞİZ"

Buldan şöyle devam etti:

"Bu nedenle; kendi varlıklarını kadınların yokluğu üzerinde kuranlara karşı 14 Mayıs seçimlerinde en güçlü cevabı biz kadınlar vereceğiz, buradan bunu sözünü veriyoruz bütün kadın yoldaşlarımıza. İktidara demokrasi ve insan hakları vaatleri ile gelmişlerdi, kadın düşmanı politikaları ve bu ittifaklarıyla da gidecekler gidecekler gidecekler. Onları biz kadınlar göndereceğiz. Kadınlar değişim ve dönüşümün, yeniden inşanın kurucu gücüdür. Önümüzdeki dönemde siyasette en güçlü şekilde yerimizi alarak, tarihsel rolümüzü oynayacağımıza bir kez daha söz veriyoruz. Kadınlar olarak üçüncü yolda birleşiyoruz. Üçüncü yolda da yeni bir başlangıç, yeni bir yüzyıl diyoruz. Bu yol, bu güç, bu irade; Yeşil Sol’da, Emek ve Özgürlük İttifakımızla, kadın ittifakımızla mücadelemizi zafere ulaştıracaktır."

BEYANNAMEDE NE VAR?

Kadın Seçim Beyannamesi, mor kapaklı kitapçık olarak iki dilli basıldı.

Önsözünde, “Birleşerek dayanışmamızı büyütüyor, 14 Mayıs’ta tek adam rejiminin felaket iktidarını gönderiyoruz. Öfkemizle hesap sormaya, yeni yaşamı kurmaya, kadınlarla değiştirmeye geliyoruz. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılını kadınlarla değiştireceğiz!” denilen beyannamede, 22 yıllık "tek adam" rejiminin özetine yer verildi:

"En fazla kadın cinayetinin yaşandığı dönem olarak tarihe geçti. Kadın katillerine cezai indirim sağladı. Kadın işsizliğini ve yoksulluğunu arttırdı. Kadınları evde bakım işlerine ve erkeklere mahkûm etmek istedi. İlmek ilmek ördüğümüz kazanımlarımızı gasp etmeye çalıştı. İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlükten kaldırdı. Kadın mücadelesini yok etmek için bizi yasaklar, gözaltılar, işkenceler ve cezaevleri ile susturmaya, hayatlarımızı dar etmeye çalıştı."

Kadınların tüm baskı ve saldırılara karşı her yerde olduğu vurgulanan beyannamede, “Baskılarla bizi kuşatma altına almaya, nefessiz ve savunmasız bırakmaya çalışanlara karşı her yerdeyiz! Her yeri özgürleştirmek için bu tekçi düzeni kadınlarla değiştiriyoruz. Cumhuriyet’i bizler için; kadınlar, halklar, emekçiler, bütün öteki ve ezilenler için demokratikleştirmeye geliyoruz” denildi.

"DAHA ÇOK KADIN DAHA ÇOK YAŞAM"

"Daha çok kadın, daha çok yaşam" başlığına yer verilen beyannamede, “Bizi yok sayan, karar mekanizmalarından dışlayan, evlere kapatan, yaşamımıza müdahale eden, bedenimizi ve emeğimizi sömüren gaspçılara ‘artık yeter’ demek için ayağa kalkıyoruz!” denildi.

Güçlü demokrasinin kadın özgürlüğü ve çoğulculuğun temsiliyle mümkün olduğuna işaret edilen beyannamede, “Biz kadınlar güçlü bir demokrasi için eşitliğin, katılımcılığın, çoğulculuğun ve yerelin esas alınması gerektiğini biliyoruz. Yürüyüşümüz demokrasi ve eşitliğe doğrudur! Partimiz ile Meclis; kadınların, emekçilerin, halkların, gençlerin, LGBTİ’lerin, engellilerin, çocukların, kültürlerin, inançların, tüm ezilenlerin meclisi olacak. Meclisi herkesin kendini kendi kimliği, dili ile ifade edebildiği çoğulcu bir yapıya kavuşturmaya geliyoruz!” vurgusu yapıldı.

Anayasa vurgusunun da yapıldığı beyannamede “Kadınların ve kadınların belirleyiciliğinin olmadığı Anayasa’ya 'hayır' diyerek, bütün kimliklerin, dillerin, inançların tanındığı ve güvence altına alındığı demokratik anayasa için birlikte çalışacağız. Eşit yurttaşlık temelinde özgür bir şekilde yaşamak için demokratik bir anayasayı kadınlarla birlikte, kadınların hayatları, talepleri, hayalleri ile hazırlamak için geliyoruz!” denildi.

Beyannamede dış politikadan Mecliste hazırlanan bütçeye kadar her ayrıntının kadın odaklı olması gerektiği vurgulandı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Işık: Otistik yurttaşlara insan onuruna yakışır bakım ve eğitim desteği verilmeli

SONRAKİ HABER

Oğlunun katili polise verilen cezayı, mezarı başında okudu: Ölene kadar hukuk mücadelemi sürdüreceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...