17 Eylül 2022 16:51

‘Alevi soykırımı’ pankartına soruşturma

Sivas Katliamı’nda kardeşi Gülsün Karababa’yı yitiren Hüseyin Karababa, “Alevi Soykırımı” pankartı taşıması nedeniyle Ankara Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde ifade verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sivas Katliamı’nın 29. yıldönümünde “Alevi Soykırımı” yazılı pankart açan Hüseyin Karababa, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlaması ile Ankara Güvenlik Şube Müdürlüğü’nde ifade verdi. 2014 yılından beri bu suçlamayla açılan dava sayısı 7 kat arttı.

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı, Sivas Katliamı’nda kardeşi Gülsün Karababa’yı yitiren Hüseyin Karababa’ya “Alevi Soykırımı” pankartı taşıması nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Bu yıl Sivas’ta yapılan anmada, katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli önünde pankart açan Karababa, polis tarafından engellenmişti. “Soykırım” yazılı pankart açması nedeniyle ifade veren Karababa, gazetemize yaptığı açıklamada, “Anmanın yapıldığı gün erkenden Madımak’ın önüne gitmiştim. Daha önce pankartı gören polisler müdahale ederek, elimdeki pankarta zorla el koydular. Ben bu pankartla Sivas katliamının aslında bir soykırım olduğunu, helalleşmek istemediğimizi anlatmak istedim. Zaten 2011’de açtığım davayla kardeşimin isminin davadan çıkarılmasını istemiştim” dedi.

MAHKEMEDE DEFALARCA SÖYLEDİĞİMDE HAKİM YASAK DEMEDİ

Daha önce katliam kelimesine karşı çıkıldığını ama daha sonra kabul edilmek durumunda kaldıklarını anlatan Karababa, “Maraş, Çorum, Koçgiri, Ortaca gibi bütün katliamları yan yana getirdiğimiz zaman soykırım ifadesinin uygun olduğunu düşünüyorum. Katliamların yanı sıra tarih boyunca birçok Alevi yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı, isimlerini değiştirdiler. Bu saldırılar ve katliamlar düzenli yapıldığı için Alevilerin soyunu tarihini ortadan silme girişimidir. Alevi soykırımı yok deniyorsa, partiler, tarihçiler, uzmanlar  bir komisyon kursun bunu açıklasınlar. Artık bunu adının konulması gerekiyor. Çünkü bu katliamlarla hesaplaşılmadıkça yeniden yaşanmayacağının bir garantisi yok. Ben Alevilerin yıllarca soykırıma uğradığını Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 10 kez anlattım. Tutanaklarda soykırım ifadesini defalarca söyledim. Eğer soykırım demek yasaksa oradaki hakim bunu bilmiyor mu?​” dedi.

DAVA SAYISI 7 KATINA ÇIKTI

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistikler Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı “Adalet İstatistikleri”ne göre TCK’nın 216. maddesindeki halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlaması üzerinden 2014 yılında açılan davası sayısı 260, 2021'de 1953 oldu. Bu suçlamayla verilen savcılık kararı ise 2014’de 2 bin 298 iken 2021'de 23 bin 919’ çıktı. Yani TCK’nın 216. maddesi üzerinden açılan dava sayısı 7 katını geçti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doğa talanına karşı Cudi Dağı'na yürümek isteyenlere TOMA ve biber gazıyla müdahale

SONRAKİ HABER

Tüm Emekliler Sendikası, “Emekliler Geleceğine Sahip Çıkıyor” sempozyumu düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...