Patrona dev kâr, işçiye işsizlik kaldı
Antep'te işten çıkarmaların yaşandığı fabrikalardan bir kısmı aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşunun açıklandığı İSO 500’ün 2021 listesinde de yer alıyor.

Fotoğraf: Mesut Baylav/Evrensel
Mesut BAYLAV
Antep
Antep’te fabrikalarda işçi kıyımı başladı. Fabrikalarda toplu işten çıkarma haberleri gün geçtikçe artıyor. Kaplanser Halı, Merinos, Kartal Halı, Bade Halı, Kaplan Floor bu fabrikalardan bazıları. İşten çıkarmaların yaşandığı fabrikalardan bir kısmı aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşunun açıklandığı İSO 500’ün önceki gün açıklanan 2021 listesinde de yer alıyor. Merinos ve Kartal Halı bu fabrikalardan bazıları. İşten çıkarmaların olduğu fabrikalarda işçilere gerekçe olarak işlerin durgun oluşu gösteriliyor. Fabrikalarda işten çıkarılan işçiler ise, “İşler iyi giderken bize fazla para mı veriyorsunuz da işler durgun olunca hemen bizi işten çıkarıyorsunuz?” diye sordu.
ÖNCELİK TAZMİNATI AZ OLAN İŞÇİLERİ ÇIKARMAK
Kaplanser Halı’da işten çıkarılan bir işçi gazetemize konuştu. İşçi, “Benimle beraber 15’e yakın işçi çıkarıldığını duydum. Daha önce de çıkarıldı. Bir ay önce de çıkarıldı. Genel olarak parça parça toplu şekilde çıkarmalar oldu” dedi. Kendilerine işlerin durgun olduğunun söylendiğini ifade eden işçi, “Ellerinde liste var. Özellikle tazminatı az olanları çıkarıyorlar. Geçen ay da ücretlerden kesinti yaptılar. Bizi işten çıkardıklarında yöneticilere de söyledim: İşler iyi giderken bize fazla ücret mi veriyordunuz? En büyük kuruluşların içerisine girerken iyiydi de işçiler şimdi mi fazlalık oldu?” diye belirtti.
Merinos’ta çalışan ve hâlâ çalışmaya devam eden bir işçi ise son dönemde 150’ye yakın işçinin çıkarıldığını söyledi: “Aralarında eski ve yeni işçiler de var. Anlaşmalı çıkanlar da oldu. Şu an fabrikada yıllık izni olanların yıllık izinleri kullandırılıyor. Makineler yoğun çalışmıyor eskisi gibi. Mesela benim tezgahımda üç vardiya full çalışırdı. Ama şu an tek vardiya çalışıyor. Sektörde bir durgunluk var ve bunun faturası her zamanki gibi işçiye kesiliyor.”
HAKKINI ARAYAN İŞÇİLERİ DE ÇIKARIYORLAR
Kartal Halı’da çalışırken geçtiğimiz günlerde işten çıkarılan bir işçi de halı fuarında fabrikaların iyi sipariş alamadığı gerekçesini duyduklarını belirterek, “Bildiğim kadarıyla halı fuarı oldu. Sipariş alamamışlar. Diğer fabrikalardan arkadaşlarla da görüştüm. Birçok fabrikada işten çıkarma devam edecek diyorlar. Küçülme muhabbeti. Bizim fabrikada 1200-1300 kişi çalışıyordu.Tahminim 150 kişi çıkarıldı bizim fabrikada. Bayramdan önce başladı işten çıkarmalar. İşte 40 bir çıkarıldı 30 bir çıkarıldı vs.” dedi. İşten çıkarmalarda geçmişte fabrikada hakkını arayan işçileri de çıkardıklarını söyleyen işçi, “Hakkını arayanı da çıkarıyorlar. Bu dönemler patronlar için temizlik dönemleri de oluyor. Yıllardır böyle. Her zaman ezilen taraftasın. İş olduğu zaman pazar demeden çalışıyoruz, işler biraz azaldığı zaman hemen bizi çıkarıyorlar” diye ifade etti.
Bade Halı’da çalışırken işten çıkarılan bir işçi ise, “Çıkaracakları listede şimdilik 45 kişi vardı. 30’unu çıkardılar. Küçülmeye gittiklerini söylüyorlar. Ama diğer yandan da geçtiğimiz aylarda yaşanan iş bırakma eyleminde öne çıkan işçileri de çıkardılar. Bizzat vardiya ustasından da duydum bunu” dedi.
BİRTEK-SEN’DEN AÇIKLAMA: İŞLER BİRAZ DURULUNCA İLK AKILLARINA GELEN İŞÇİLERİ KAPI ÖNÜNE KOYMAK OLUYOR
Yaşanan işten çıkarmalarla ilgili BİRTEK-SEN de bir açıklama yaptı. BİRTEK-SEN Genel Sekreteri ve Halı Dokuma İşçisi Mikail Kılıçalp işçilere video ile seslendi. Kılıçalp, “Bayram tatili bittiğinden beri pek çok fabrikadan işten atma haberleri geliyor. Son iki aydır yine pek çok fabrikada işçiler ücretsiz izne gönderiliyor. Merinos, Sanat Halı, Bade Halı, Kaplan Floorve Kaplanser gibi pek çok fabrikada toplu işten atmalar var” diye söze başladı. Bu fabrikaların çoğunun pandemide dahi işçileri gece gündüz çalıştırdığını ifade eden Kılıçalp, “Başpınar’da onlarca işçi kardeşimiz kovidden ölürken, bütün fabrikalarda binlerce işçi kovide yakalanırken bile pazar tatili bile yapmadan çalıştırdılar. Sokağa çıkma yasaklarında herkes evde kalırken biz yine çalışmaya devam ettik. Kar yağdı, yollar kapandı, servisler gelmedi. Biz yine 16 saat 24 saat çalıştık ve 20 kilometrelik yolu yürüyerek evimize gittik. Bizi böyle çalıştırarak son iki yılda ihracat ve büyüme rekorları kırdılar. İşler iyiyken, siparişler varken, büyüme ve ihracat rekorları kırarken bize fazladan beş kuruş vermediler ama şimdi işler biraz durulunca ilk akıllarına gelen işçileri kapı önüne koymak oluyor” dedi.
Mikail Kılıçalp | Fotoğraf: Evrensel
"KADERİMİZİ PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKMAMAK İÇİN BİRLEŞELİM"
Hayat pahalılığının bu kadar arttığı koşullarda işçilerin kapı önüne konulduğunu dile getiren Kılıçalp, “Çalışan işçi bile aldığı maaşla geçinemezken, yediğimiz içtiğimiz her şey iki üç katına çıkarak zamlanmışken,bu hayat pahalılığı, bu geçim derdinin ortasında yüzlerce işçiyi kapı önüne koyup işsizliğe açlığa mahkum etmek insanlık mıdır? Lafa gelince biz bir aileyiz derler. Sevgili işçi kardeşler, biz patronlarla bir aile falan değiliz. Biz onların gözünde insan bile değiliz. Bizim ailemiz işçi sınıfıdır. Bu işçi kıyımının önüne geçmek için emeğimize, alın terimize, ekmeğimize birbirimize sahip çıkmak için birlik olmaktan başka çaremiz yok” diye konuştu.
Kılıçalp son olarak BİRTEK-SEN’de örgütlenme çağrısı yaptı: “Kaderimizi patronların insafına bırakmamak için, Başpınar genelinde işçiler olarak bir çatı altında birleşip, işimize ekmeğimize sahip çıkmak için, insanca yaşamaya yetecek bir ücret, iş güvencesi ve insanca bir yaşam için birleşmemiz lazım arkadaşlar. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, başka yolu yok. Bu sefalet ve kölelik düzeni ancak birleşirsek değişir, BİRTEK-SEN’le değişir. Bütün Başpınar tekstil ve dokuma işçilerini işçilerin kurduğu, işçilerin yönettiği BİRTEK-SEN’e üye olmaya çağırıyorum”
ANTEP’TE 33 FİRMA İSO 500’E GİRDİ
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. 500 büyük şirket arasında başı 158 firma ile İstanbul Sanayi Odası çekerken, 41 kuruluşla Kocaeli Sanayi Odası ve 40 şirketle Ege Bölgesi Sanayi Odası izledi. Ankara Sanayi Odası ve Gaziantep Sanayi Odasından 33’er kuruluş listeye girerken, Kayseri Sanayi Odasından 18, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasından 16 şirket araştırmada kendine yer buldu. İSO 500’ün üretimden satışları son 13 yılın en yüksek büyümesi oldu ve yüzde 33.2 artışla 653 milyar TL’ye çıktı. İSO 500’ün ihracatı da ülkenin toplam ihracat artışını geçerek yüzde 17 büyüme ile 64.5 milyar dolara yükseldi.
Evrensel'i Takip Et