Farplas işçisi kadınlar: Sendikayla biz de söz sahibi olacağız

Atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkının tanınması için fabrika önünde direniş başlatan işçiler direnişi sürdüreceklerini söylüyor.

05 Şubat 2022 03:30
Paylaş

Dilara KANIK
Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Farplas’ta atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkının tanınması için başlatılan direniş sürüyor. Kadınlar her alanda olduğu gibi Farplas’ta da en önde mücadelede ediyor. Kadınlar “Sendikayla bize söz sahibi olacağız” diyor.

20 yıldır Farplas’ta çalışan Nursen, 2008 yılında da sendikalaşmak istediklerini ama çok büyük bir işçi kıyımı yaşandığını söyledi. Patronun sendika gelmesin diye her şeyi yaptığını söyleyen Nursen, “2008’den sonra bu kadar ayrı şirket kurdular” dedi.

"ZIRT PIRT LAVABOYA GİDİYORSUN"

“Taşeronları aradan kaldırıp, bizi işe geri almayı teklif ettiler” diyen Nursen, “Biz kabul edip girseydik içeride uğrayacağımız baskı daha fazla olacaktı. Ben 20 yıldır orada çalışıyorum, komik maaşlar alıyordum. Asgari ücret zamlanmadan brütüm 3 bin 200 idi. Lavaboya bile gidemiyorduk, ‘Zırt pırt lavaboya gidiyorsun, molanda niye gitmedin’ diyorlardı. Ben kadınım, bunun saati mi var, molamda çay mı içeyim, lavaboya mı gideyim? Su içmeye giden bir arkadaşımıza üretim müdürü ‘Makinayı bırakıp su içemezsin, takım liderine söyle gerekirse o getirsin’ demişti. Biz takım liderlerini göremiyoruz ki” dedi.

"BİRBİRİMİZE SARILDIK ISINMAK İÇİN"

Fabrikaya kapandıkları geceyi anlatan Nursen, “O gece çatıya çıktığımızda zemin karla kapalıydı, herkesin ayakları mahvoldu, buz tuttu. Birbirimize sarıldık ısınmak için. Sabaha karşı polis kapalı tuttuğumuz kapıyı kırarak girdi çatıya. Çok korktuk, ‘Çatıdan atlarız’ diyen arkadaşlarımız vardı, ona rağmen bize çok sert müdahale ettiler. Bir kadın arkadaşımıza ağza alınmayacak küfürler ettiler, tokat attılar. Müdahalede edilen işçilerden biri bayıldı, yerde sürüklediler. Müdahale ettiklerinde patronlar bizi camdan izledi” dedi.

"PROMOSYON HAKKIMIZIN ÜZERİNE YATTILAR"

Banka promosyonlarının dahi ellerinden alındığını söyleyen Nursen, “Banka promosyonunu bize hiç vermediler. Biz 2020 kasım ayında banka promosyonu hakkımızı öğrendik, bankaya gidip sorduk. ‘İşvereninize sorun, biz promosyonunuzu veriyoruz’ dediler. Fabrikada bunu dile getirdiğimizde çocuğu okula giden ailelere tablet dağıttılar. Sonra tekrar promosyon hakkımızı istedik ve aldık. Onca zaman bizim promosyon hakkımızın üzerine yatmışlar” diye konuştu.

“Bir işçi neden sendikalı olmalı?” diye soruyoruz Nursen’e, şöyle cevaplıyor: “Haklarını eline alıyor, söz sahibi oluyorsun, kimse mobbing uygulayamıyor. Sendikalı yerde fazla mesaiye kalması için işçiye rica edilirken, bizde zorla mesai yazılıyor. Hakimiyetleri ellerinden gidecek diye patronlar sendikalı olmamızdan korkuyor. Sendikalı olursak onların sözü geçmeyecek sadece, biz de söz sahibi olacağız.”

"HAMİLE BİR İŞÇİ DÜŞÜK YAPTI"

4,5 yıldır Farplas’ta çalışan bir başka kadın işçi, “Ben o kadar zaman çalıştım, hiç memnun değildim. Bizi köle gibi kullandılar” dedi. Kendisinin hamile olduğunu söyleyen kadın işçi, “Özellikle biz kadınlar yönelik baskı çok fazlaydı. Bizi ağır makinalara yazıyorlardı. Devamlı mobbinge uğruyorduk. Biz kasaları kaldıramıyorduk, çok ağırlar çünkü. Daha 5-6 ay önce hamile bir kadın arkadaşımız bu koşullarda çalışırken kanama geçirdi, düşük yaptı. İş arkadaşlarımızdan yardım istediğimizde onlara engel oluyorlardı” diye konuştu.

Haklarını aramak için bu yola çıktıklarını söyleyen işçi, “Ben daha önce sendikalı bir yerde çalışıyordum. Sendika haklarımızı koruyor, bizleri ezdirmiyordu. Bu yüzden burada da sendikalı olmak istedim. Biz içeri sendikalı olarak gireceğiz. 20 Ocak’ta yaptığımız eylemde çok güzel bir dayanışma vardı. Biz birliğimizi, beraberliğimizi bozmadık. Hakkımızı aramak için bir yola çıktık, sonunda da kazanacağız” dedi.

"İŞÇİLERİN BİRBİRİNE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ"

3 yıldır Farplas’ta çalışan Esra, fabrikanın anlayışlı olmadığını söyleyerek, “Ben ağır işlerde çalışıyordum. Hiç anlayışlı değillerdi. Rahatsız olduğumuzda, hasta olduğumuzda ya da izin istediğimizde hiçbir şekilde hakkımız tanınmıyordu. Yıllık izin hakkımız olduğu halde istediğimiz gibi kullanamıyorduk. Yıllık iznimizi yazın değil kışın kullandırıyorlardı. Yazın sürekli mesaiye kalıyorduk, mesaiye kalmadığımızda baskı görüyorduk. Mesaiye, 12 saat çalışmaya kalmadığımızda, idari izin kullandığımızda devamsızlık primimizi kesiyorlardı” dedi.

Farplas’ta kadınların mücadelesine vurgu yapan Esra, “Kadınların önde olması gurur verici ama kadın erkek ayrılmaksızın işçilerin birbirine desteği çok önemli. Hiçbir şekilde kimse birbirini bırakmamalı. Ben bundan sonraki süreçte örgütlü olduğum sendikaya güveniyorum. Sendika bizim için çabalıyor. Kazanacağımıza inanıyorum.  Farplas patronu kazanamayacak, Farplas işçisi kazanacak. Ben buradan tüm işçilere seslenmek istiyorum, kendi haklarını hiçbir zaman ezdirmesinler” diye konuştu.

1,5 yıllık Farplas işçisi Hasibe, eyleme katılmadığı halde işten atıldığını söyleyerek, “Ben 20 Ocak günü yapılan eylemde yoktum, 16.00-00.00 vardiyasındaydım ama bana buna rağmen çıkış verdiler. Vardiyama geldim, çalıştım hatta” dedi. “Gece fabrikaya kapanmamız bana inanılmaz duygular yaşattı” diyen Hasibe, “Kadın erkek dayanışması çok değerliydi. Bizi tartaklayarak fabrikadan çıkardılar, bunu kınıyoruz” diye konuştu.

Saime ise, “Zor bir süreçten geçtik, ne gerekiyorsa yaptık. Haklarımızın iyileşmesi için sendikalı olduk. Ne kadar güçlü olduğumuzu görsünler, biz ne gerekiyorsa yapacağız. Direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Aryıldız işçileri bir saat iş durduruyor

SONRAKİ HABER

Kobanê Davası’nın 9’uncu duruşması 4’üncü gününde devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...