17 Nisan 2011 12:21

Çerkesler 'anadil' için ikinci kez alandaydı

Ankara'da ilk kez alanlara çıkmalarından 1 ay sonra İstanbul'da ikinci kez meydanlara çıkıp "Anadilde eğitim" ve "Anadilde radyo-TV yayını" taleplerinde bulunan Çerkesler, "12 Eylül Anayasa'nın değiştirilmesini, mevcut vatandaşlık tanımının yürürlükten kaldırılmasını ve Anadilde eğitimi yasaklayan

Çerkesler 'anadil' için ikinci kez alandaydı
Paylaş


"Anadilde eğitim" ve "Anadilde radyo-TV yayını" hakkı talebiyle 88 yıl sonra 12 Mart'ta Ankara'da yaptıkları miting ile ilk kez alanlara çıkan Çerkesler, taleplerini bir ay sonra bu kez İstanbul'dan Hükümete duyurdu. Talepleri konusunda bir an önce harekete geçilmesi için İstanbul'da Kadıköy İskele Meydanı'nda Çerkez Hakları İnisiyatifi öncülüğünde bir miting organize eden yaklaşık 2 bine yakın Çerkes, miting için Kadıköy Et Balık urumu önünde bir araya geldi. Açtıkları "Anadil onurdur, onuruna sahip", "Anadolu daha kaç dile mezar olacak", "Demokratik Türkiye için, asimilasyona hayır", "Anadilim onurum, savaşırım, korurum" pankartları eşliğinde yürüyüşe geçen Çerkesler, yine "Çerkesce anadilimi istiyorum", "Eğitme sistemi eritme kazanı", "Anadilde eğitim istiyoruz" sloganları attı. Yürüyüşte bazı Çerkeslerin kendilerine özgün kıyafetleri giydiği görülürken, yine Adiyge, Aphazya, Osetya ve Çeçen bayrakları taşıdı. Yürüyüş sırasında Ülkü Ocakları üyesi bir grup, çerkeslere yönelik taşlı saldırıda bulununca kısa süreli gerginlik yaşandı.

Yürüyüşün ardından İskele Meydanı'na varılmasıyla birlikte Çerkez Hakları İnisiyatifi Sözcüsü Meretuko Kenan Kaplan, Çerkesler olarak taleplerini içeren basın metnini okudu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bugüne kadar geçen 88 yıllık sürede yaşanan inkar, sürgün, ihanet, aşağılama, dışlama ve asimilasyonların sistemin "günah galerisine" dönüştüğünü dile getirerek konuşmasına başlayan Kaplan, bu zaman zarfında imparatorluktan intikal eden tüm farklılıkların ya yok sayıldığını ya da yok edildiğini söyledi. Bütün farklı unsurların Türklük potasında eritilip, yeni bir ulus ortaya çıkarılmak istendiğinin altını çizen Kaplan, "Ama bu hesapların hiçbiri tutmadı. 20 yy'ın son 10 yılında sarsılan baskıcı ve inkârcı sistemler 21 yy. başından itibaren sırayla çökmeye başladı. Demokrasinin tüm dünyada revaç bulması ile tekleştirici sistemler sürdürülemez hale geldi" diye konuştu.

ANAYASA İŞARET EDİLDİ

Kaplan, Çerkesler olarak öncelikli sorunlarının sürmekte olan asimilasyoncu politikalar olduğunu da ifade etti. Türkiyeli Çerkesler olarak devletten bu asimilasyoncu politika ve uygulamalara son vermesini, pozitif ayrımcılık uygulayarak kimliğimizi dil ve kültürümüzü yaşatıp geliştirebileceğimiz şartların yaratılması istediklerini söyleyen Kaplan, bunun için öncelikli olarak "12 Eylül Anayasası'nın değiştirilmesini, buna bağlı olarak mevcut vatandaşlık tanımının yürürlükten kaldırılmasını, Anayasa'nın 42 maddesinin ile anadilin öğretimi ve eğitimin önündeki yasakların kaldırılması" gerektiğini vurguladı.

'LÜTUF İSTEMİYORUZ'

Kaplan, öne sürdüğü bu talepler konusunda da yine "İyi bilsinler ki bir kimseden lütuf istemiyoruz, taleplerimiz evrensel insan hakları çerçevesinde olduğunu biliyor, bu bilinçle kendimizi borçlu hissetmeden başımız dik ve kararlı bir şekilde istiyoruz" dedi. Kaplan'ın Türkçe yaptığı konuşma daha sonra Çerkesçe de okundu. Kaplan'ın konuşmasının ardından Çerkeslerin önemli sanatçılarından olan Kube Nurhan Fidan, mitingde sahne aldı. Söylediği Çerkesçe şarkılar ile meydanı hareketlendiren Fidan, 'Çaw Bella' Şarıksını da yine meydanda bulunanlarla birlikte hep bir ağızdan Çerkesçe seslendirdi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sendikal hareket nereden geldi nereye gidiyor (1)

SONRAKİ HABER

Küçük Baran'ın cenazesi defnedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa