17 Mayıs 2021 13:08

Akdeniz Belediye Meclisinde Filistin halkıyla dayanışma önergesi ve destek mesajı

Akdeniz Belediyesi mayıs ayı olağan toplantısı Filistin halkıyla dayanışma önerge ve mesajları gündem oldu.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mayıs ayı başında kapanma nedeniyle yapılamayan Akdeniz Belediyesi Meclis toplantısında Filistin halkıyla dayanışma önergesi ve destek mesajları gündem oldu. 

Belediye meclis toplantısının açılışında konuşan Mustafa Gültak, İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınadı. Millet İttifakı belediye meclis üyeleri adına saldırıların kınandığı metni okuyan Muhittin Böcek, “Filistinlilerin nesiller boyunca yaşadıkları topraklara el konulmasını hedefleyen bu saldırılar, orantısız güç kullanılarak hukuk dışı bir oldu-bitti yaratmaya yöneliktir. İsrail'in bu gayri insani saldırılarını şiddetle kınıyor, Birleşmiş Milletler'in (BM) saldırıların durdurulması için uluslararası hukuk ve temel insan hakları hukuku çerçevesinde yaptığı çağrıyı destekliyoruz” dedi.

Akdeniz Belediyesinin Emek Partili Meclis Üyesi Halil Kara da belediye meclisinin İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırına karşı Filistin halkıyla dayanışmasını ilan etmesini önerdi.

LIVORNO'DAKİ LİMAN İŞÇİLERİNİN ÖRNEK EYLEMİ HATIRLATILDI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 197'ye yükseldiğini ve İsrail durdurulmadığı sürece de kayıpların artacağını belirten Kara, Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Arap ve Türk İlişkileri Sorumlusu Enver Ataullah'ın Gazze'de morglarda yer kalmadığını açıkladığını hatırlattı. Halil Kara, "Filistin’de yaşananları başta Birleşmiş Milletler ve emperyalist, kapitalist ülke yönetimleri sadece kınamakla yetinirken siyonist İsrail topla, tüfekle Filistin halkını göçe zorlamaktadır. Hal böyleyken yanı başımızda Filistin halkına yapılan bu saldırı ve katliama sessiz kalınamayacağı gibi sadece kınamakla da geçiştirilemez. Filistin halkına yapılan zulmün nasıl son bulacağını İtalya’daki liman işçileri hepimize gösterdiler. İtalya’nın liman kenti Livorno’da liman işçileri, 'Katliama ortak olmayacağız' diyerek İsrail'e silah taşıyan gemiyi yüklemeyi reddettiler" dedi.

Önergede şu talepler dile getirildi: "İşgalci İsrail Devleti saldırılarına derhal son vermelidir. İşgal ettiği Doğu Kudüs’ten ve diğer bölgelerden çekilmelidir. Türkiye yani AKP hükümeti, İsrail ile tüm siyasi, ekonomik ve askeri anlaşmaları iptal etmelidir. İşgal edilmiş topraklarını savunan Filistin halkının yanındayız. İşgale son Filistin’e özgürlük. Bugün dünyanın her yerinde işçiler, emekçiler, ezilen halk kitleleri Filistin halkı ile dayanışma duygularını dile getirirken yaşanan bu insanlık suçuna belediye meclisimizde sessiz kalmamalıdır. Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, meclis kararıyla Filistin halkıyla dayanışmasını ilan etmesini öneririm." 

FİLİSTİN DEVLET DEĞİL TARTIŞMASI

Daha sonra yapılan konuşmalarda HDP’li belediye meclis üyesi Ali Tanrıverdi'nin, “İsrail devletinin halka uyguladığı şiddeti kınıyoruz” sözlerinin AKP’li belediye meclis üyesi Aysel Mavioğlu Öner tarafından “İsrail devlet değil” denilerek kesilmesi nedeniyle kısa bir tartışma yaşandı. Ali Tanrıverdi, “Devlet değil diyerek işin içinden çıkamazsınız, uluslar arası hukuk İsrail’i devlet olarak kabul ediyor. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri bugüne kadar anlaşmalar imzalamış, ticaret yapmıştır. Kendinizle çelişmeyin sizin hükümetinizde bunları yaptı” dedi.

ÖNERİ TAVSİYE KARARI OLARAK KABUL EDİLDİ 

Önerge sahibi olarak söz alan Halil Kara konunun gündeme gelmesi ve asıl olarak ülke yönetimlerinin İsrail’e gerekli yaptırımları yapmadığı için Filistin halkının bu saldırıları yaşadığını belirtti. “One minut” diyerek geçiştirilecek bir iş olmadığını da dile getiren Kara, “Ülkelerin yönetimleri sessiz kaldığı sürece bu durum değişmeyecektir. Bunu değiştirecek gücüde Livorno liman işçileri gösterdiler. Asıl olarak her ülkenin işçi ve emekçileri kendi ülke yönetimlerini Filistin halkıyla dayanışma ve İsrail'e karşı tavır alma ve yaptırım uygulamak üzere zorladıkları zaman bu saldırılar son bulacaktır. O nedenle önergeden ziyade bu vesile ile işçi emekçilere çağrı yapmak istedim. Belediye meclisimizde bunu bir tavsiye kararı olarak kabul ederse doğru yapmış olur.”

Kara’nın önerisi yapılan oylama ile tavsiye kararı olarak kabul edildi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Antmen: Kolombiya ve Panama’da yakalanan kokainin Türkiye’deki ortakları kim?

SONRAKİ HABER

Polisin kullandığı orantısız güç sonucu 14 yılda 404 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...