Körfez'de emekçiler "Alınan önlemler yeterli değil" diyor

Kovid-19 vaka sayılarının 60 binli sayıları aşmasını ve yeni kısıtlama kararlarını Kocaeli Körfez’de halka sorduk.

16 Nisan 2021 19:37
Paylaş

Hasan Metin TAŞKIRAN
Emre YILMAZ
Kocaeli

Bilim insanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinesi tarafından açıklanan "kısmi kapanma" kararlarının salgını önlemede yeterli olmayacağını söylerken vatandaşların da kafası karışık. Vaka sayılarının artmaya başladığı 1 Mart’ta alınan “kontrollü normalleşme” kararı sonrası vaka sayılarının 60 binli sayıları aşmasını ve yeni kısıtlama kararlarını Kocaeli Körfez’de halka sorduk.

Tütünçiftlik bölgesinde Kovid-19 önlemlerini değerlendiren yurttaşların büyük bölümü kısıtlamaların yeterli olmadığını düşünüyor. Salgınla birleşen ekonomik krizin getirdiği yoksulluk ise halkın en önemli gündemleri arasında. AKP’nin lebalep kongreleri de tepkinin odağında.

İşsiz olduğunu ve bir süredir iş aradığının belirten Adnan Taştan, alınan tedbir kararlarıyla insanların virüsten korunamayacağını ifade etti.

İnsanların virüsten korktuğunu ancak asıl korkulması gerekenin iktidarın şatafatlı hayatı olduğunu ifade eden Taştan, virüsten daha önemli ekonomik sorunları olduğunu ifade ediyor: “İnsanların şu anki sorunları açlık, virüs değil. Cumhurbaşkanı çıkıp ne açıklıyorsa açıklasın benim için boş. Eğer dert virüs olsaydı o kongreler o şekilde olmazdı.”

"BENİM İÇİN VİRÜS DEĞİL İŞSİZLİK SIKINTI"

Kongreleri izledikten sonra kendini enayi gibi hissettiğini söyleyen Taştan, her yerde mesafeyi korumaya çalışırken otobüslerde, kongrelerde önlemlerin hiçe sayılmasının ardından "tedbir aldık" demenin kendisi için bir anlamı olmadığını söyledi: “Benim için virüs sıkıntı değil, benim için en büyük sıkıntı işsizlik. Yani şu an virüs olmuş, olmamış umurumda değil. Ben işsiz kaldıktan sonra, ben aç kaldıktan sonra önemli değil.”

"KONGRELERİN ARDINDAN KISITLAMALAR YERSİZ"

Alınan önlemlerin yeterli olmadığını söyleyen Soner Havsut ise alınan kararların yeterli olmadığını ifade etti; hafta sonu yasaklarını sadece pazar günlerine çekerek hata yapıldığını ve vaka sayısının artacağının belli olduğunu dile getirdi.

Havsut, “Önlemleri yeterli görmüyorum. En azından kısa bir süreliğine vakaların düşmesi için belli periyotlarla, belki 15 gün belki 1 ay kadar kısmi kapanmayı biraz daha geriden yapmaları daha iyi olurdu” dedi.

Kısıtlamalar varken kongrelerin yapılmasının yersiz olduğunu dile getiren Havsut, “Acaba muhalefet partileri böyle kongreler yapsa nasıl olurdu? Yanlış yapılanları doğru bulmuyorum” diye konuştu.

Alınan önlemlerin yeterli olmadığını düşünen başka birisi ise Serdar Sarı. Büyük ölçekli bir fabrikada işçi olduğunu söyleyen Sarı, alınan önlemlerin tamamen yetersiz olduğunu belirtti, hafta sonu yasaklarında marketlerin, manavların hatta çiçekçilerin dahi açık olduğunu ifade etti.

“Geçen seneki gibi olsaydı önlemler, sadece fırınlar ekmek dağıtsaydı, işçiler dahi evlerinde kalsaydı en azından belli bir oranda yol kat etmiş olunurdu” diye konuşan Sarı, sokağa çıkma kısıtlamasının akşam 21:00’den 19:00’a çekilmesinin kendisi için bir şey ifade etmediğini dile getirdi; çalışan insanların saat kısıtlamasına uyamayacağını bu yüzden de bunun bir anlamı olmadığını söyledi.

Kendi fabrikasında gerekli önlemlerin alındığını ancak gerçek önlemleri devletin alması gerektiğini ifade eden Serdar Sarı, “Kimisinin ağızında çift maske var kimisinde yok. Biz halk olarak bir şeyleri beceremiyoruz, devlet de becermememiz için desteğini sürdürüyor. Böyle olduğu sürece biz bir sene daha böyle devam ederiz gibi geliyor” dedi.

Virüsün ülkemizde görüldüğü ilk anda tam kapanma olsaydı şimdi bu durumda olmayacağımızı dile getiren Sarı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “84 milyonun sorumluluğu” ifadeleri için ise “Ben lebalep kongreler yapmadım, sorumluluğu kendimde görmüyorum. Ben ekmeğimin peşinde işe gidip geliyorum” dedi.

Alınan yeni kısıtlama kararlarının bir yararı olmadığını ve değişen bir şey olmadığını ifade eden Mazlum Karakaya ise işten dönen insanların zaten 21.00’de eve yetişebildiğini söyledi. Karakaya, “İnsanlara biraz daha destek olunması gerekiyordu, mecbur işe gidiliyor, insanların ne halde olduğunu hâlâ anlayamadılar” diye konuştu.

Otobüslerdeki sürekli yoğunluk olduğunu söyleyen Karakaya, sadece koltuk sayısı kadar yolcu alınması gerektiğini belirtti. AKP kongrelerinin pandemi kurallarının ihlal edilerek yapılmasına tepki gösteren Karakaya, “Orada çok hata yaptılar, bu kadar insanın neler çektiğini görüyorlar ama gene de kongre yapıyorlar. görüyoruz insanlar iç içe. Önlem için karar açıklıyorlar düğün sayısına kısıtlama getiriyorlar ama AKP kongresinde insanlar iç içe diye konuştu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Adalet talebi sadece hukukçuların değil halkın da talebi

SONRAKİ HABER

Rusya 8 ABD vatandaşına yasak getirdi, 10 diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...