21 Mart 2021 03:27
Son Güncellenme Tarihi: 21 Mart 2021 12:34

TBMM'de gözaltına alınan Ömer Faruk Gergerlioğlu serbest bırakıldı

Milletvekilliği düşürüldükten sonra TBMM'de Adalet Nöbetine başlayan Gergerlioğlu, abdest aldığı sırada lavaboda polis tarafından gözaltına alındı. Gergerlioğlu saatler sonra serbest bırakıldı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu sağlık kontrolünden çıkarken | Fotoğraf: MA

Paylaş

Milletvekilliği düşürüldükten sonra TBMM’de Adalet Nöbetine başlayan Ömer Faruk Gergerlioğlu, saat 06:30 civarı gözaltına alındı. Gergerlioğlu, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Ankara Cumhuriyet Bassavcılığımızca Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği tarafindan yapılan suç duyurusu ve eki belgeler ile yazılı ve görsel basından elde edilen diğer bilgi ve belgeler sonucunda, 17.03.2021 tarihinde hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nun 60. birleşiminde okunması ile milletvekilliği düşen ancak TBMM binasından ayrılmayan ve ayrılmayacağını da yaptığı sosyal medya paylaşımları ile açıklayan eski Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında '17.03.2021 tarihinden itibaren gece gündüz aralıksız TBMM binasını terk etmemesi, düşmüş olmasına rağmen Mecliste milletvekili gibi hereket etmesi ile 17.03.2020 tarihinde Meclis Genel Kurulundan ayrılıp HDP partisi grup katına çıktığı sırada kendisi ile birlikte yürüyüşe geçen gruptan biji serok apo şeklinde sloganlar atılması' sebepleriyle Türk Ceza Kanunu'nun 262/1, 116/2-4 ve 3713 sayılı Kanunun 7/2. maddeleri kapsamında başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Başsavcılığımızca Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne verilen talimat ile şüpheli Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifadesinin alınması sağlanmış, ifadesi ikmal edildikten sora şahıs serbest bırakılmıştır."

GERGERLİOĞLU İFADE VERDİ: HUKUKSUZLUĞA İTİRAZ ETTİM

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun ifadesi Kavaklıdere Karakolu’nda alındı.

Meclis Genel Sekreterliğinin suç duyurusu ve adalet nöbeti nedeniyle Meclis’ten polis zoruyla çıkaran Gergerlioğlu’na Meclis’ten çıkmamasıyla ilgili sorular soruldu.

İfade sırasında sorulara yanıt veren Gergerlioğlu, “Benim milletvekilliğimden düşürülme hadisem hukuka aykırı bir şekilde yapılmıştır. Usule ve Anayasaya aykırıdır. Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeden Meclis Başkanlığında TBMM’de okunmuştur. Meşru bir karar olmadığı için milletin vekili olmam nedeni ile Anayasanın uygulanması istedim. Genel Kurulda bulunurken karar okunduğu için 17.03.2021 günü saat: 19:25’de Genel Kuruldan çıktım, parti grup toplantı odamıza geçtik ve orada bu kararın hukuksuzluğa ve Anayasaya aykırılığına dair çeşitli açıklamalar yaptım. Milletvekilliğim o esnada düşmüş olabilir ama milletin bir ferdi olarak bu hukuksuzluğa itiraz ettim. Milletin meclisinde milletin bir ferdinin bulunması suç mudur? Milletin meclisinde milletin ferdinin bulunması suçu mu uyduruldu?​” dedi.

“O GÖRÜNTÜLER 2016’DA ÇEKİLDİ”

HDP Parti Grup katına yürürken “Biji Serok Apo” sloganları atıldığı iddiasını reddeden Gergerlioğlu, “Meclis Genel Kurulundan çıkışımızda birçok gazeteci oradaydı ve çekim yapmaya başladı. Genel Kurul kapısından çıktığımızda gazeteciler video çekimi yapıyordu ve biz HDP Grup toplantı odasına gidene dek bu çekimleri devam ettirdiler. Çekim kayıtları gazetecilerdedir. Sahte video görüntüleri Savcılık tarafından kullanılmıştır” dedi. Avukat Kenan Maçoğlu da söz konusu videonun 2016 yılının Mayıs ayında HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının Meclis'te hukuka aykırı olarak gasbedilmesi sonrası çekildiğini söyledi.

GERGERLİOĞLU'NUN İFADESİ TUTANAKTAN ÇIKARILMAK İSTENDİ

HDP Milletvekili Avukat Filiz Kerestecioğlu, Gergerlioğlu'nun ifadesinin bir kısmının tutanaktan çıkarılmak istendiğini belirterek, "Bunca yıllık hukuk hayatımda görmediğim şey; ekteki bölüm ifadeden çıkarılmak isteniyor! Bekleme bu yüzden. Ve kayda geçsin ki bu da ikinci bir işkence ve özgürlük hakkının gaspıdır" dedi.

 

 

Kerestecioğlu'nun paylaştığı tutanağa göre Gergerlioğlu, ifade tutanağından çıkarılmak istenen ifadesinin ilgili bölümünde, 'abdest aldığı sırada gözaltına alındığını, namazını kılmasına ve elbiselerine giymesine izin verilmesi halinde kendisinin geleceğini söylediğini ancak koluna giren polisler tarafından ayağında terlikler ve üzerinde pijamalarıyla TBMM'den çıkarıldığını, güç kullanılarak polis otosuna bindirildiğini bu sırada sol kolunda ekimoz oluştuğunu, sağ el ikinci parmağını bükmekte zorlandığını, boyunda kas ağrıları oluştuğunu' anlattı.

'Kendimi orada ifade etme ve ibadet özgürlüğüm ihlal edildi, güç kullanılmak suretiyle darp edildim. Ayrıca hukuka aykırı yakalamam yapıldığı için davacı ve şikayetçiyim" dedi.

SABAH SAATLERİNDE GÖZALTI

Gergerlioğlu sabah namazını kılmadan önce abdest almak üzere lavaboya girdiği sırada 100’e yakın polis geldi.

Gergerlioğlu, lavabodan çıkarıldıktan sonra polislere, “namazımı kılayım, üzerimi değiştireyim öyle gidelim” demesine rağmen polis gözaltı işlemini başlattı.

Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Hüseyin Kaçmaz’ın da itirazlarına rağmen Gergerlioğlu, pijamaları ve terlikleri varken zorla götürüldü.

 

 

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN YENİ SORUŞTURMA

Gergerlioğlu’nun gözaltına alınma nedeninin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan yeni bir soruşturma kapsamında olduğu belirtildi. Soruşturmada, Gergerlioğlu’nun Meclisi terk etmediği, hala “milletvekili gibi davrandığı, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yaptığı, canlı yayınlar yaptığı, kamu binasında hakkı olmadan durması” suç sayıldı.

 

BAHÇELİ HEDEF ALMIŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu hedef almış, Gergerlioğlu'na "bölücü", "kirli şahıs" gibi hakaretlerde bulunan Bahçeli, Gergerlioğlu'nun TBMM'den çıkarılması için Meclis Başkanı'na çağrı yaptı. Bahçeli, "Aziz milletimize ne diyeceğiz, bu çarpık ve çirkin tabloyu nasıl izah edeceğiz?" demişti.

MHP MİLLETVEKİLİ YÖNTER, "GEREĞİ YAPILMIŞTIR" YAZDI

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Meclis'te gözaltına alınmasıyla ilgili "gereği yapılmış" diye yazdı.

BAŞSAVCILIĞIN AÇIKLAMASINA HDP'DEN YALANLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma tutanağında yer alan, “TBMM koridorlarında ‘Biji Serok Apo’ sloganları atılmıştır” ifadesini HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş paylaştığı görüntülerle yalandı.

 

 

Milletvekili Hüseyin Kaçmaz gözaltı anlarını anlattı. Kaçmaz, gözaltına engel olmak istedikleri için kendilerinin de polis müdahalesine maruz kaldığını söyledi. Kaçmaz, kollarındaki morlukları gösterdi.

 

NE OLMUŞTU?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergeriloğlu hakkında kesinleşen yargı kararının Meclis Genel Kurulu'nda okunmasıyla vekilliği düşürülmüştü. TBMM'yi terk etmeyeceğini açıklayan Gergerlioğlu, adalet nöbetine başlamıştı. Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar demokrasi nöbeti tutacaklarını belirtmişti.

Evrensel'e konuşan Gergerlioğlu, "Polis beni alıp götürebilir. Buna yasal olarak bir engel yok ama bunun manevi olarak önemli yansımaları olacaktır. 1994’te milletvekillerimiz enselerine bastırılarak polis arabalarına bindirildi biliyorsunuz; çok kötü görüntülerdi. Şimdi de bize dönük yapılabilir. Güçlü olanlar güçsüz gördüklerine yönelik her zaman bu hadiseleri yapmıştır. Bizi zorbalıkla alıp götürürlerse aynı şekilde kötü görüntüler ortaya çıkar. Bunlar ne Türkiye’ye ne de dünyaya anlatabilecekleri bir görüntü olur” ifadelerini kullanmıştı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz'de 4.6 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

TÜÖBİK: Pandemide sömürü mü yaşam mı ikilemi yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...