Ömer Faruk Gergerlioğlu, Evrensel'e konuştu: Mesele HDP değil demokrasi

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Mecliste "Adalet Nöbeti"ne başlayan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Mesele bir demokrasi meselesi, sadece HDP, Gergerlioğlu meselesi değil" dedi.

18 Mart 2021 15:20
Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Sultan ÖZER
Ankara

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından TBMM'den ayrılmayarak “Adalet Nöbeti”ne başlayan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu hukuksuzluğa karşı dayanışmanın büyümesi gerektiğini belirterek, “Çünkü mesele demokrasi meselesidir. Bugün bana yapılan yarın bir başkasına yapılır” dedi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin onadığı hapis cezası nedeniyle vekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mecliste “Adalet Nöbeti”ne devam ediyor. Kararı protesto ederek “Gerekirse alıp götürsünler” diyen Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun sonucu açıklanana kadar Meclisten çıkmayacak. Partisinden milletvekilleri ile birlikte grup toplantı odasında nöbeti sürdüren Gergerlioğlu, Evrensel'in sorularını yanıtladı.

"ZORLA GÖTÜRMEYİ KİMSEYE ANLATAMAZLAR"

Polisin kendisini alıp götürebileceğini belirten Gergerlioğlu, “Buna yasal olarak bir engel yok ama bunun manevi olarak önemli yansımaları olacaktır. 1994’te milletvekillerimiz enselerine bastırılarak polis arabalarına bindirildi biliyorsunuz; çok kötü görüntülerdi. Şimdi de bize dönük yapılabilir. Güçlü olanlar güçsüz gördüklerine yönelik her zaman bu hadiseleri yapmıştır. 1999 yılında Merve Kavakçı’ya da yapıldı. Bu gelenek iktidar oldu ve başkasına yapıyor şu an. Beni milletvekilliğinden düşürdüler ama ne hukuk ne de vicdan bunu doğru buluyor. Kesinlikle haksızlar ve zorbalıkla alınan siyasi bir karar var ortada. Bizi zorbalıkla alıp götürürlerse aynı şekilde kötü görüntüler ortaya çıkar. Bunlar ne Türkiye’ye ne de dünyaya anlatabilecekleri bir görüntü olur” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin bir an evvel karar vermesi gerektiğine ifade eden Gergerlioğlu, mahkemeden kesin bir ihlal kararı geleceğini söyledi.

"HAK İHLALLERİNİ GÜNDEME GETİRİNCE GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİK"

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi olarak yapılan çalışmalarda devletin ve iktidarın yarattığı ihlallerle uğraştıklarını aktaran Gergerlioğlu, “Lafımızı esirgemedik. Apaçık insanlar kaçırılıyordu ve biz bunun peşine düştük. Apaçık insanlara çıplak arama yapılıyordu ve örtbas edilmeye çalışılıyordu. Bunun üstüne gittik ve tüm kamuoyu. Ben bunun detayına girsem sabaha kadar anlatırım. Öyle binlerce vakamız var ki! OHAL, KHK  mağduriyetlerinde insanların nasıl aç susuz bırakılmak istendiğini, işinden atıldıktan sonra özel sektörde işe alınmak istenmediğini, yurtdışına çıkamadığını, bir sivil ölüme mahkum edildiğini ve bunun sonrasında çok intiharlar olduğunu, inanılmaz hadiseler olduğunu biliyoruz. Bu hadiseleri gündeme getirmemiz bizim günah keçisi ilan edilmemize yol açtı ve bize bir fatura kesildi, bir bedel ödetilmeye çalışılıyor, olay bu” diye konuştu.

"BUGÜN BANA YARIN BAŞKASINA"

Muhalefet partileri milletvekillerinden dayanışma mesajları aldığını fakat artarak devam etmesi gerektiğini dile getiren Gergerlioğlu, “Daha da güçlenmeli. Çünkü mesele demokrasi meselesidir. Sadece bir HDP, Gergerlioğlu meselesi değil. Bugün bana yapılan yarın bir başkasına yapılır. Hukuksuz bir şekilde ve belden aşağı vurarak yapılır. İşin doğrusu böyle bir ilkelilik ile durmak lazım” dedi.

"BU SÖYLEMLERLE SONUÇ ALAMAZLAR"

HDP’yi kapatma iddianamesinde yapılan suçlamaları tahmin ettiklerini anlatan Gergerlioğlu, “Kürt meselesinde çözümü öneren parti ve partilerin önünü kesmekle Kürt meselesini bitireceklerini sanıyorlar. ‘İşte biz devletiz, bizim dediğimiz olacak. Başka bir şey olamaz. Bizim dediğimizi uygulamazsanız partinizi kapatırız, bir daha da açtırmayız’ gibi söylemlerle bir sonuç alamazlar” dedi.

"GELEN MESAJLAR DUYGULANDIRIYOR"

Mecliste güçlü bir direniş sergilediklerini ifade eden Gergerlioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Çünkü burada resmen bir hak gasbı yapılmıştır. Bizim, milletin iradesini korumamız gerekiyor. Milletin hakkını hukukunu korumamız lazım. Aldığım 90 bin oyun hakkını korumam lazım. Seçmenlerimiz, binlerce insan arkamızda. Seçmenlerden ‘Onurumuzsunuz’, ‘Elinizden geleni yapın’ gibi mesajlar alıyorum. Çok duygulandırıyorlar bizi. Biz de onlar için tüm gayretimizle fedakarlığımızla direnişimizi sürdüreceğiz.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avrupa İlaç Ajansı: AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısı güvenli

SONRAKİ HABER

Haber Sen, sürgünlere tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...