Paralı yükseköğretim
AVRUPA’DA PARASIZ
Prof. Dr. Adnan Gümüş, Türkiye ile Avrupa ülkelerini kıyaslamış ve çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarmış. Almanya’da Brandenburg ve Essen eyaletlerinde, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, Norveç, Polonya, Slovakya ve İsviçre gibi ülkelerde yükseköğretim ücretsiz. Avusturya ve Fransa başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinin çoğunda da küçük harçlar bulunuyor. Türkiye’de 2012’de 65’i vakıf/özel 168 üniversite ile 7 tane de vakıf/özel meslek yüksekokulu bulunuyor. Yükseköğretimde lisansüstü ile birlikte mevcut 4.353.542 yükseköğretim öğrencisinin ise yaklaşık % 68’i tam ücretli olarak okuyor. Gümüş, yeni YÖK yasa taslağında öngörüldüğü gibi yabancı üniversitelerin Türkiye’de kurulmasına izin verilmesi durumunda yabancı üniversitelerde okuyan 65 bin öğrenci sayısının kısa sürede 200–300 binleri çıkacağına dikkat çekiyor. Gümüş, aynı parayı veren öğrencilerin yerli bir vakıf üniversitesi yerine “Cambridge” levhasını gördükleri üniversiteye koşacaklarını söyledi. Bugün bile kontenjanlarını dolduramayan devlet ve yerli vakıf/özel üniversitelerin sıkıntıya düşeceğini hatırlatan Gümüş “Kısa bir süre sonra “Türk” üniversiteleri ya yabancılarla ortaklığa zorlanacak, ya da tümden kapanacaktır”dedi.
ÖĞRENCİYİ YÖNLENDİRME
Türkiye’nin yurtdışına yıllık 65 bin civarında öğrenci gönderdiğini belirten Gümüş, “Türkiye’ye ise çok az sayıda öğrenci geliyor. Yani Türkiye bu “pazarda” oldukça arka sıralarda yer alıyor. Bugün 30’dan fazla üniversitede paralı ortak programlar üzerinden öğrencileri yabancı üniversitelere peşkeş çekmenin örnekleri görülüyor. Uluslararasılaşma ve Ortak Programlarla, öğrencileri Anglosakson Üniversitelerine Pazarlamış oluyorlar” dedi Gümüş, yeni YÖK taslağında ise üniversitelerin tümden ücretli hale getirilmesinin amaçlandığını, taslağın 36. Maddesinde “Vakıf ve özel yüksek öğretim kurumlarında Devlet burslusu olarak öğrenci okutulması”nın öngörüldüğünü söyledi. “ Vakıf ve özel yükseköğretim kurumlarının önlisans ve lisans programlarında Devlet burslusu olarak öğrenci okutulabilir” dediğini hatırlattı. (Adana/EVRENSEL)
ÜCRETLİ OKUYAN ÖĞRENCİ SAYILARI VE ÜCRET DÜZEYLERİ
Devlet Üniversitelerinde -1 milyon 951 bin açıköğretim, -573 bin ikinci öğretim, -Tahmini 25 bin uzaktan eğitim (sadece 2012-13 için 79 önlisans ve 29 lisans programına uzaktan eğitim kontenjanı 9.765), -Tahmini 100 binin üzerinde paralı tezsiz, -Sadece 2012 için UOÖLP (Uluslararası Ortak Önlisans Programı) önlisans 270 ve UOLP (Uluslararası Ortak Lisans Programı) 721 kontenjan olmak üzere yabancılarla ortak paralı 2 bin;
Vakıflarda
-199 bin önlisans ve lisans düzeyinde, -Tahmini 50 bin lisansüstü öğrenci okumaktadır.
Ayrıca
-2012-2013 öğretim yılı için 64 üniversiteye toplam 15 bin pedagojik formasyon sertifika programı kontenjanı verilmiştir.
Bu durumda yaklaşık 4,4 milyon öğrencinin 3 milyonu tümden ücretli okumaktadır.
Ücretlere gelince
-Pedagojik formasyonun ücreti 2.054 TL, -Uzaktan tezsiz yükseklisansların ücreti 4 bin-20 bin TL arası (Örneğin Anadolu Üniversitesi e-MBA: 12.600 USD) değişmektedir.
Özel üniversite yıllık ücretleri barınma ve yemekler hariç % 75 bursluya bile 4 binden başlamakta ve 38 bine kadar (örneğin İstanbul Medipol Tıp Fak. 37,500 TL) çıkabilmektedir.
Evrensel'i Takip Et