25 Eylül 2020 09:51
Son Güncellenme Tarihi: 25 Eylül 2020 11:46

Gelecek Partisi, DEVA ve SP'den HDP operasyonuna ilişkin açıklama geldi

Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi, HDP yöneticileri ve üyelerinin gözaltına alındığı operasyona ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

HDP’ye yönelik operasyona Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Saadet Partisi'nden tepki geldi. Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci, gözaltılara ilişkin varsa yeni bulgüların derhal paylaşılmasını istedi. Temurci, aksi taktirde operasyonun şaibeli olacağını söyledi. DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise “Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur” dedi. Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın ise, gözaltıları ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama da “İnatla 'adalete olan güven' sarsılmaya devam ediliyor" diyerek eleştirdi.

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın derhal gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi. Temurci açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Evet, terör hepimizin kırmızı çizgisidir. Ancak siyasi rakiplerimizi terörize ederek ve yargıyı buna alet ederek daha demokratik bir Türkiye’ye ulaşamayız. Soruyoruz? Kobani olaylarından 6 yıl sonra bu gözaltılar neden? Bu insanlar daha önce yargılanmadı mı? Katil Öcalan’ın mektubundan medet umanlar, Öcalan’ın kardeşini devletin televizyonuna çıkaranların hesap vermediği bir Türkiye’de bu operasyonun haklılığına nasıl inanalım? HDP yerel seçimlerde Cumhur İttifakında yer alsaydı, bugün bu gözaltılar olur muydu? Savcılık derhal bu gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları kamuoyuyla paylaşmalıdır. Malum ziyaret sonrası gerçekleştirilen bu gözaltılar üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde bu gözaltıların anlamı, Türkiye’de gündemi değiştirmek ve siyasette kutuplaşmayı zirveye taşımak olacaktır. Siyasi rakiplerine hain ve çete diyerek, beka siyaseti üzerinden kendi koltuklarını korumaya çalışanların devri bu ülkede artık son bulmalıdır. Millet olarak büyük bir imtihandan geçiyoruz. Oyunu görüp, oyunu birlikte bozmalıyız. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, haksızlıklar ve zulüm karşısında dimdik durarak bu imtihanı vermeliyiz.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kobanê olayları sırasında Başbakanlık görevindeydi. HDP’nin o dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olaylardan bir gece önce ve parti olarak çağrı yapmadan önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 10 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Şu anda insanlar sokağa çıktı dedim, her tarafta sokağa çıkıyor insanlar, durum çok kritik ve lütfen bu gece müdahale edelim, ne olur bu gece ne yapılacaksa bir birimize yardım edelim ve sınır kapısı IŞİD’in eline geçmeden gerekli desteği sunalım dedim. Sayın Başbakan bunu inkar edemez her halde bütün ricalarıma ısrarlarıma rağmen durumu anlamakta uzak, oyalamacı, ciddiyetsiz bir tavır durum sergiledi.” demişti. Davutoğlu ise “6-7 Ekim olaylarında yaptıkları şey, bir isyan davetiydi” ifadelerini kullanmıştı.

DEVA: HUKUKİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMEK ABESLE İŞTİGAL OLUR

HDP’ye yönelik operasyona DEVA Partisi’nden de tepki geldi. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu HDP’yi yönelik operasyonun hukuki gerekçelerle yapılmadığını dile getirdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yeneroğlu şöyle dedi:

“Olaydan 6 yıl sonra Ayhan Bilgen, Altan Tan, Süreyya Önder ve diğerlerinin sırf hukuki gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu düşünmek abesle iştigal olur. Yargıyı araçsallaştıran siyaset anlayışı adalet duygusunu ezdikçe terör örgütlerini sevindirir. Devlet adaletle yönetilir.”

Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ise “Yaklaşık 7 sene önceki bir hadise nedeniyle yapılan gözaltılar anlaşılır gibi değil. İyi idare edilemeyen ekonominin, Doğu Akdeniz’de, Libya’da ve başka yerlerde zoraki atılan geri adımlar, kendi ülkesinin vatandaşlarına baskı olarak geri dönüyor.  Bu ve benzeri siyasi baskılardan bir an önce vazgeçilmelidir. Siyaset yapmanın önü, keyfi gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle tıkanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

SAADET PARTİSİ: YAZIK OLUYOR

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın ise, tutuklamalara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama da “İnatla 'adalete olan güven' sarsılmaya devam ediliyor. 6 yıl sonra ne değişti de, yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan dolayı insanları sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

Aydın’ın açıklamalarının devamı şöyle: “İktidar, muhalefeti kendi iç meselelerine meze yapmaktan artık vazgeçmelidir! Bu insanlar suçluysa; bu memleketin hakim-savcıları 6 yıl önce neredeydi? Yok değillerse; bugün bu gözaltı kararlarının sebeb-i hikmeti nedir? Adalet mekanizmasını, gündem değiştirmek ve kamuoyunu meşgul etmek için kullanmanın hiç kimseye faydası yoktur! Bir ülkede adalete olan güven ortadan kalktığı taktirde; o ülkede hiçbir iş yolunda gitmez. Bir kez daha uyarıyoruz; bu ülkenin böylesine keyfi ve hoyrat tavırlara değil; adalete olan güveni yeniden tesis edecek adımlara ihtiyacı var. İnsanımıza ve ülkemize yazık oluyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 448 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 973 lira oldu

SONRAKİ HABER

Almanya'da toplu taşımada çalışanlar "uyarı grevine" gidecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa