25 Eylül 2020 04:10
Son Güncellenme Tarihi: 25 Eylül 2020 12:50

HDP'ye "Kobanê" operasyonu düzenlendi, 20 kişi gözaltına alındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobanê eylemlerine dair yürütülen soruşturma kapsamında aralarında HDP MYK üyelerinin de olduğu 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Kobanê soruşturması" kapsamında aralarında HDP yöneticileri ve üyelerinin de olduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Şu ana kadar yapılan operasyonlarda 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltı kararı verilenler Kobanê eylemlerini sosyal medya paylaşımlaryla azmettirmekle suçlanıyor. Öte yandan soruşturma dosyasına kısıtlılık kararı getirildi. Gözaltındakilerin 24 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmesi engellendi.

Şu ana dek gözaltına alınanlar arasında HDP eski milletvekili ve Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, MYK üyesi Alp Altınörs ile mevcut ve eski HDP yöneticilerinin bulunduğu bilgisi verildi.

HDP'nin eski milletvekilleri Altan Tan, Emine Ayna, Ayla Akat ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) HDP'li üyesi Ali Ürküt ile hakkında gözaltı kararı bulunan diğer bazı kişiler de Diyarbakır'da gözaltına alındı. Sağlık kontrolleri için Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne getirilen gözaltındakilerin işlemlerin ardından soruşturmanın yürütüldüğü Ankara'ya götürüleceği bildirildi. İstanbul'da gözaltına alınanlar da emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Ankara'ya gönderildi.

Gözaltına alınan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen de emniyetteki işlemlerinin ardından zırhlı araç ile Kars Harakani Havalimanı'na getirildi. Bilgen, polisler eşliğinde uçak ile Ankara'ya gönderildi.

HDP YÖNETİCİLERİNE "OLAYLARI AZMETTİRME" SUÇLAMASI

Başsavcılık iddianamesinde gözaltı kararı verilen isimler hakkında olayların “azmettiricisi” olma suçlaması yer alıyor. Gözaltı kararı verilen HDP’li yöneticilerin 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara neden olan sokak eylemlerini sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla azmettirdikleri ifadesi yer alıyor.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada "Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir.Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

20 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ankara Emniyet Müdürlüğü, gözaltı kararı verilen 82 kişiden 20'sinin gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada, "Terörle Mücadele Şube Müdürlüğümüzce 06-07-08.10.2014 tarihlerinde ülkemiz genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde; PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organları üzerinden halkı sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde yaptıkları çağrılar üzerine; 25.09.2020 günü ilimiz merkezli 7 ilde 82 şahsa yönelik gerçekleştirilen operasyonda 20 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır. Diğer şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" denildi.

MİLLETVEKİLLERİ İÇİN FEZLEKE

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Olay tarihlerinde Halkların Demokratik Partisi MYK üyesi olan ve hâlen Halkların Demokratik Partisi milletvekili oldukları anlaşılan (7) kişi hakkında, Anayasa’nın 83. Maddesi gereğince aynı soruşturma kapsamında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle Fezleke düzenlenecektir" açıklamasında bulundu.

OPERASYONA TEPKİ YAPĞI

Düzenlenen polis operasyonuna ve gözaltılara pek çok kişi ve kurumdan tepki yağdı.

Kars İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, operasyon kapsamında sabah saatlerinde İnönü Caddesi'nde bulunan Ayhan Bilgen'in evinde arama yaptı. Bilgen'in gözaltına alınarak zırhlı araçla emniyete götürüldü. Bilgen'in gözaltına alındığı sırada evinin önünde toplananlar “Bu halk seninle gurur duyuyor”, “Bu şehir seninle gurur duyuyor” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla operasyona tepki gösterdi.  

HDP eski milletvekilli Sırrı Süreyya Önder de Aksaray'da kaldığı otelde gözaltına alındı. Önder, sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

SORUŞTURMAYA KISITLILIK KARARI GETİRİLDİ

2014/146757 soruşturma sayılı dosya kapsamında başlatılan operasyonda gözaltına alınan siyasetçiler hakkında 24 saat “avukat kısıtlılık” kararı getirildi. Kısıtlılık kararı için “delillerin karartılmaması ve yok edilmemesi” gerekçesi öne sürüldü. Avukatlar kısıtlılık kararına itirazda bulunacak.

HDP’li yönetici ve siyasetçiler hakkında “Devletin Birliği ve Bütünlüğünü Bozma”, “Kasten Öldürme”, “yağma yapma”, “Hürriyetten yoksun bırakma”, “Mala zarar verme” gibi suçlar olduğu öğrenildi.

Soruşturma kapsamında 2014 yılı Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yer alan isimlerin tamamı hakkında gözaltı kararı verildiği öğrenildi. 2014 HDP MYK’sında yer alan isimler şöyle: Ali Ürküt, Alp Altınörs, Altan Tan, Arife Köse, Ayhan Bilgen, Bayram Yılmaz, Berfin Köse, Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Parmaksız, Can Memiş, Cihan Erdal, Dilek Yağlı, Garo Paylan, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, Günay Kubilay, Hatice Altınışık, Hüda Kaya, İsmail Şengül, Meral Danış Beştaş, Nazmi Gür, Pervin Oduncu, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli, Yurdusev Özsökmenler, Zeki Çelik, Zeynep Karaman, Fahri Danışman üyesi Kenan Kalyon.

DÜĞÜNDEN SONRA OPERASYON

Geçtiğimiz günlerde düğünü yapıldıktan sonra Saray'a giderek AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında ilk olarak, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın ifadesi alınmıştı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş, aynı gün "Kobanê soruşturması" kapsamında ifadesi alınarak, hakkında yeniden tutuklama kararı verilmişti. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Cuma Çiçek: Barış yoluna gidilmezse Çatak'takine benzer olaylar artar

SONRAKİ HABER

İstanbul merkezli 26 ilde 76 akademisyen için gözaltı kararı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...