12 Eylül 2020 10:20

Heybeliada’da polis ablukası altında sanatoryum eylemi: Sanatoryum olarak kalsın

Heybeliada Sanatoryumunun Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesine karşı sağlık örgütleri Heybeliada’da ortak açıklama yaptı.

Fotoğraf: Fatih Polat / Evrensel

Paylaş

Fatih POLAT
İstanbul

Türkiye’nin ilk tüberküloz hastanelerinden olan ve 1924 yılında kurulan Heybeliada Sanatoryumunun Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesine karşı sağlık örgütleri Heybeliada’da bir açıklama yaparak “Heybeliada Sanatoryumu bir sağlık kurumudur ve öyle kalmalıdır” dedi.

PANDEMİ GEREKÇESİYLE ENGEL

İstanbul Tabip Odası (İTO), Türk Toraks Derneği İstanbul Şubesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından, sanatoryum ile ilgili ortak bir basın açıklaması yapılacağının duyurulduğu bugün Heybeliada’da sabahın erken saatlerinden itibaren polis yoğunluğu gözlendi. 6 çevik kuvvet otobüsü Heybeliada İskelesi’nin önünde beklerken, çok sayıda da sivil polis ile atlı zabıta da dikkat çekti.

12.30’da İskele önünde buluşularak gidilecek Heybeliada Sanatoryumu binası önünde saat 13.00’da yapılacağı duyurulan açıklamanın sanatoryum önünde yapılmasına izin verilmedi. Emniyet yetkilileri, sağlık meslek örgütü yöneticilerine kaymakamlık kararı ve pandemi gerekçesi ile eylem yasağı kararını bildirdi ve uzun süren görüşmelerin ardından açıklamanın İskele önünde yapılması kararlaştırıldı. Adalar Kent Konseyi, Validebağ Savunması ve Adalardaki kitle örgütleri açıklamaya destek verirken Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de açıklama alanına geldi.

‘SANATORYUM OLARAK KALMALI’

Yasak kararı, açıklama öncesi alkışlarla protesto edilirken, Ada sakinleri de açıklamanın yapılacağı alanda tepkilerini dile getiren kısa konuşmalar yaptılar. Bir Adalı, babasının Heybeliada Sanatoryumunda başhekimlik yaptığını ve Sanatoryumun bir sağlık kurumu olarak kalmasını istediklerini dile getirdi.

Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Özturanlı ise yaptığı konuşmada, polis ile karşı karşıya getirilmelerini eleştirdi ve “Sanatoryum önünde açıklama yapılsaydı, bunun gibi bir şey olacaktı. İleriki tarihlerde orada da yapacağız” dedi.

‘SAYISIZ UZMAN YETİŞTİRDİ’

Açıklamada konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Heybeliada Sanatoryumunun adeta Türkiye’de tüberkülozun tarihini oluşturduğunu belirterek, tedavi hizmetlerinin yanı sıra tıp eğitimi de veren Sanatoryumun, aralarında Prof. Dr. Siyami Ersek’in de olduğu birçok yeli ve yabancı uzman ve hekim yetiştirdiğini anlattı.

Ortak açıklamada şu talepler dile getirildi:

“Heybeliada Sanatoryumu bir sağlık kuruluşu olarak yeniden yapılandırılmalı ve gerek ada halkının sağlık gereksinimlerine uygun bir sağlık kuruluşu yanında, tüberküloz ve diğer akciğer hastalıkları konusunda araştırma yapılabilecek bir tesis, kronik akciğer hastalıkları için bir rehabilitasyon merkezi vb gibi amaçlar için organize edilmelidir. Bunların yanında bu sağlık kompleksi içinde bir Tıp Tarihi ve Tüberküloz Müzesi kurularak tarihi ve kültürel kimliği yaşatılmalıdır.”

DİYANET AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Tepkiler üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı da geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, Heybeliada’ya bir Pandemi Hastanesi’nin planlanması halinde, mevcut olan araziyi Sağlık Bakanlığı’na devretmeye hazır olduklarını dile getirmişti.

ÖNCEKİ HABER

"Cumhurbaşkanı savaş sanayi ile övünürken halk aşı listelerine girmeye çalışıyor"

SONRAKİ HABER

Avukat Elif Yetigin: İdam istismarın çözümü değil iktidarın kendi çıkar hedefi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...