11 Ağustos 2020 00:33

Fabrikalarda vakalar da işsizlik endişesi de artıyor

Man’da salgın boyunca 70’in üzerinde kişinin hastalandığı belirtilirken, sokağa çıkma yasağında bile özel izinlerle çalıştırılan YDS’de ise üç bölümde üretime bir hafta ara verildi.

Fotoğraf: Özcan Yaman

Paylaş

Ankara’da bulunan Man ve YDS fabrikalarında vaka sayılarındaki artış dikkat çekiyor. Bakım için üretime ara verilen Man’da salgın boyunca 70’in üzerinde kişinin hastalandığı belirtilirken, işçiler, Kovid-19 kadar fabrika üretime başlayınca işten atmalardan da endişe ediyor. Sokağa çıkma yasağında bile özel izinlerle çalıştırılan YDS’de ise vakaların artması nedeniyle üç bölümde üretime bir hafta ara verildi.

Man fabrikasında bakım nedeniyle 27 Temmuz’da üretime ara verildi. Farklı bölümlerden konuştuğumuz işçiler, vaka sayısının salgın sürecinde 70’i geçtiğini söyledi. Özellikle 40 yaşın üzerindeki işçiler arasında yoğun bakımda ve entübe hastaların olduğunu anlatan işçilerin bir diğer korkusu ise işsizlik. Pandemi süreciyle beraber satış anlaşmalarının bir kısmının iptal edildiğinin konuşulduğunu aktaran işçiler, işten çıkarmaların olacağını düşünüyor. İşçilerin gözü fabrikanın yeniden üretime başlayacağı 17 Ağustos’ta.

‘TÜRK METAL NE ZAMAN SESSİZ KALSA KÖTÜ BİR ŞEY OLUYOR’

Gazetemize konuşan bir işçi, hiçbir yetkilinin sorularına yanıt vermediğini, üyesi oldukları Türk Metal’in sessizliğinin de endişe verici olduğunu dile getirdi: “Ne zaman kötü bir şey olacak olsa, sendikadan ses çıkmıyor zaten.” İşçi, daha fazla hastalık ve işten atılma stresiyle çalışmaya devam edemeyeceklerini vurguladı. İşten atılma korkusunun daha fazla olduğuna dikkat çeken işçi, “Emekliliği gelenler, İŞKUR ile girip kalanlar topun ağzında, onlar da işten çıkarılmaktan daha fazla korkuyor” diye konuştu.

YDS’DE BAZI BÖLÜMLER ÜRETİMİ DURDURDU

Akyurt ilçesinde bulunan YDS, pandeminin en fazla hissedildiği dönemde bile özel izinlerle çalışmaya devam etmiş, “Normalleşme” süreciyle tam kapasite çalışmaya geçmişti. Geçtiğimiz hafta rahatsızlanan bir işçinin testi pozitif çıkınca, aynı bölümdeki diğer işçilere de test yapıldı. Yaşananları gazetemize aktaran işçiler, bölümde başka işçilerin testinin de pozitif çıktığını söyledi. Bir kaç bölüme daha test yapıldığını ve bu testlerde pozitif sonuçlara rastlandığını anlatan işçiler, “Goretex, saya ve bir bölümde daha çalışma bir haftalığına durdu” dedi. İşçiler, bu üç bölümde yaklaşık 40 işçide Kovid-19 tespit edildiğini söyledi. Vakaların artmasıyla fabrikaya denetim yapıldığını anlatan bir işçi, “Nereyi gezdiler, neye baktılar anlamadık. Herkese test yapılsa da biz de durumu görsek” dedi. İşçilere bir süre fazla mesailerin devam etmeyeceği bildirilirken, işçilerin endişesi sürüyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doç. Dr. Gül Köksal: Mekan üretimi kapitalizm içinde bir hegemonya aracıdır

SONRAKİ HABER

Ali Erbaş'tan 'kılıçlı hutbe' açıklaması: Eleştirenleri hayretle karşılıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa