16 Şubat 2011 22:28

Sağlıkta dönüşüm aslında hak kaybı

İZMİR Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın şeker ölçüm çubuklarını temini konusunda yaptığı düzenlemeyle ilgili İzmir Eczacılar Odası, Türk Hemşireler Derneği ve Diyabet Hemşireleri Derneğiyle birlikte basın toplantısı düzenledi.Şeker ölçüm çubuklarının ödenmesiyle ilgili uygulamanın diyabetli

Sağlıkta dönüşüm aslında hak kaybı
Paylaş

İZMİR Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın şeker ölçüm çubuklarını temini konusunda yaptığı düzenlemeyle ilgili İzmir Eczacılar Odası, Türk Hemşireler Derneği ve Diyabet Hemşireleri Derneğiyle birlikte basın toplantısı düzenledi.
Şeker ölçüm çubuklarının ödenmesiyle ilgili uygulamanın diyabetli bireylere çok fazla yük getireceğini belirten İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Ceyhun Balcı, “Bu bakımdan üç aylık olarak reçete edilen şeker ölçün çubuklarının yaratacağı parasal külfet göz ardı edilmemelidir”, diye konuştu. Diyabetlilerin çoğunun şeker ölçüm çubuklarını cebinden ödeyeceğini ya da gerektiğinde ölçüm yapmaktan vazgeçeceğini dile getiren Balcı, “Bu uygulamayı izleyerek, şeker hastalığının tedavi ve izlenmesinde önemli bir öğe olan hastanın kendi kendisinin şeker düzeyini izlemesi bakımdan çok önemli aksaklıkların yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır” dedi.
Şeker ölçüm çubukları ile ilgili bu tutumun, sağlıkta dönüşüm programı adı altında sağlık hizmetlerine bakışlarını özetlemekte olduğunu dile getiren Balcı, “Sağlıkta ‘büyük’ dönüşüm aslında yurttaşlara yaşatılan küçük küçük hak kayıplarının toplamından oluşmaktadır. Şeker ölçüm çubuklarının yurttaşla ödetilmeye kalkışılması sadece küçük bir örnektir”, dedi.
Balcı, anayasada da açıkça belirtildiği gibi devletin, yurttaşların ruh ve beden sağlığını korumada görevli olduğunu ifade ederek, “Bu anayasadan hareketle, şeker hastalarının kaliteli yaşamının korunması ve sağlıklı yaşam yıllarının uzatılması adına başta SGK yetkililerini uyarıyoruz”, diyerek basın açıklamasını sonlandırdı. (İzmir/EVRENSEL)


GEREKİRSE VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ DAĞITIRIZ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şeker ölçüm çubukları alımında Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararını doğru bulmadığını söyledi. Yaptıkları çalışmalarla vatandaşların kaliteli ilacı ucuza temin etmesini sağladıklarını söyleyen Bakan Akdağ, bu konuda da gerekirse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşma sağlayıp, şeker ölçüm çubuklarını vatandaşlara doktorlar aracılığıyla ücretsiz bir şekilde dağıtacaklarını söyledi. Akdağ, “Şeker hastası vatandaşlarımız endişe etmesi hem onların parasını koruyacağız, hem de en kaliteli çubukları temin etmelerini sağlayacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta taşeronlaştırma 10 kat arttı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da sağlık mitingi düzenlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...