14 Temmuz 2020 00:23

Tüm Bel-Sen: Kıdem için ses çıkarmazsak sıra ikramiyelere gelecek

Tüm Bel-Sen Denizli Şube Başkanı Serkan Deniz Özkan, kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı ses çıkarmadıkça sıranın kamu emekçilerinin emeklilik ikramiyesine geleceğini ifade etti.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat

Reklam

Ülke genelinde emekçilerin ve sendikaların kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı tepkileri sürüyor. Sendikalar kıdem tazminatını "kırmızı çizgi, genel grev sebebi" olarak yorumlarken işçiler iş güvencelerinin fona devredilerek gasbedilmesine karşı çıkıyor. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Denizli Şubesi kıdem tazminatının ardından sıranın kamu emekçilerinin emeklilik ikramiyesine geleceğini belirterek kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İşyerlerinde “Kıdem tazminatı ortak çizgimizdir” başlıklı bildiriler dağıtarak kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı ortak mücadele çağrısı yaptıklarını belirten Tüm Bel-Sen Denizli Şube Başkanı Serkan Deniz Özkan, kıdem tazminatının ardından sıranın kamu emekçilerinin emeklilik ikramiyesine geleceğinin altını çizdi. Özkan, “Kıdem tazminatı ortak çizgimizdir. Bedeller ödeyerek elde ettiğimiz kazanımların gasbedilmemesi için birlikte mücadele edelim” dedi.

"KAMU EMEKÇİLERİNİ DE İLGİLENDİRİYOR"

Kıdem tazminatı mücadelesinin işçiler kadar kamu emekçilerini de ilgilendirdiğini belirten Özkan, “Emekçilerin mücadele vererek kazandığı kıdem tazminatı hakkının gasbedilmesinin ardından sıranın kamu emekçilerine geleceğini çok iyi biliyoruz. Biliyoruz ki bir hak kazanılacaksa bu da birleşerek olacaktır. Kıdem tazminatının gasbedilmesine karşı verilen mücadele işçi sendikalarının olduğu kadar kamu emekçileri sendikalarının mücadelesidir. Kamuda da olsa, özel sektörde de olsa emeğini satarak geçimini sağlayan her bireyin sınıf kardeşi olduğu gerçeğinden yola çıkarak kıdem tazminatına dokunma sloganına ses veriyoruz” ifadelerini kullandı.

"KIDEM NEYSE İKRAMİYE DE ODUR"

Görece iş güvencesi sağladığı, kamu emekçisinin tüm haklarını koruduğu propagandası yapılan 657 sayılı yasanın aslında ne kadar zayıf ve korumadan uzak olduğunu dile getiren Özkan, “Resmi Gazete’de yayınlanan listede bir satırda yer almak, kanunun sağladığı öne sürülen iş güvencesinin ne kadar geçersiz olduğunu da göstermiştir. Önceki dönem şube başkanımız da hiçbir hukuki gerekçe olmadan ihraç edilmiş, kazandığı emeklilik hakkını güç bela alabilmişken kıdem tazminatının kamu emekçilerindeki karşılığı olan emeklilik ikramiyesi çeşitli bahaneler öne sürülerek gasbedilmiştir” dedi.

Kıdem tazminatının sadece işçileri değil içinde yaşadığımız toplumun tümünü ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Özkan şöyle devam etti: “İşçinin kıdem tazminatı gibi biz kamu emekçilerinin de emekli olduğumuzda alacağımız, üzerinde planlar yaptığımız bir emekli ikramiyemiz var. Ancak kıdem tazminatından farklı olarak işten çıkarılma durumunda ödenmesi söz konusu değil. Kıdem tazminatı da emekli ikramiyesi de işçi ve emekçiler için emeklilik günlerinin sigortası olarak düşünülebileceği gibi kurulan hayallerin gerçekleşmesi için bel bağlanan bir araçtır.”

"BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM"

Özkan DİSK ve Türk-İş’in kıdem tazminatını kırmızı çizgi olarak belirlediklerini ve kıdeme yönelik herhangi bir girişim karşısında genel greve gidileceğini duyurduklarını hatırlattı. KESK olarak emekçilerin mücadele ederek kazandığı haklara karşı yapılacak her gasp girişiminin karşısında olacaklarını duyuran Özkan, “Kıdem tazminatı kamu emekçileri ile özel sektör emekçilerinin ortak çizgisidir. İşçilerin ve işçi sendikalarının verdiği mücadelenin emek cephesine yaygınlaştırılmaması, hak gasplarına karşı topyekün karşı duruş sergilenememesi ve kıdem tazminatı hakkının gasbedilmesi, kamu emekçilerinin emeklilik ikramiyesinin, belki de emekli olabilme hakkının gasbedilmesi sonucunu doğurabilecektir” uyarısında bulundu. Son olarak birlikte mücadele çağrısı yapan Özkan, “Mücadele ederek, bedeller ödeyerek elde ettiğimiz ortak kazanımlarımızın gasbedilmemesi için saldırılara karşı birlikte mücadele edelim” dedi. (Denizli /EVRENSEL)

Reklam