08 Temmuz 2020 10:39

Finlandiya mültecilere e-kelepçe takmayı tartışıyor

Finlandiya’da koalisyon hükümetinin ortağı Merkez Partisi, sığınma talepleri reddedilen mültecilere e-kelepçe takılmasında ısrarlı.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da koalisyon hükümeti sığınma talepleri reddedilen mültecilere e-kelepçe uygulamasını tartışıyor. Geçtiğimiz yılın mayıs ayında Finlandiya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Helsinkin Sanomat, hükümet kurma girişimleri sırasında parti liderlerinin iltica talepleri reddedilenlere e-kelepçe takılmasını tartıştıklarını kamuoyuna duyurmuştu.

Ancak aradan bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti, Merkez Partisi, Sol İttifak, Yeşiller  ve İsveç Halk Partisi arasında bu konuda uzlaşma sağlanamadı. Haber ajansı Yle’ye açıklamalar yapan Yeşiller üyesi İçişleri Bakanı Maria Ohisalo, hükümet programında olmadığı için uygulamanın yaşama geçirilmeyeceğini söyledi.

PAHALI OLDUĞU İÇİN KARŞI

Ancak Finlandiya Hükümeti, insan haklarına aykırı olduğu için değil ekonomik olarak pahalı olduğu gerekçesiyle e-kelepçeye karşı. Nitekim Ohisala, yaptıkları araştırmaların e-kelepçe uygulamasının ekonomik açıdan verimli olmadığını gösterdiğini belirtti.

Finlandiya’da iltica talepleri reddedilen kişiler, geri dönderme merkezlerinde gözaltında tutuluyor. Hükümet, daha önceleri sığınma talepleri reddedilen mültecileri kapalı yerlerde tutma yerine e-kelepçe takmayı ele almıştı. “Ortadan kaybolmaları”nın kendileri ve toplum için bir risk oluşturabileceğini öne sürmüştü.

2019 yılında hazırlanan hükümet programında iltica talepleri reddedilen sığınmacıların teknik yönetemlerle izlenmesi gerektiği belirtilmesine rağmen koalisyon partileri bu deyimin e-kelepçe üzerinde uzlaşma anlamına gelmediği belirtiliyor.

Ancak koalisynon hükümeti içinde yer alan bazı partilerden bazıları ve en fazla da Merkez Partisi, e-kelepçe uygulamasının yaşama geçirilmesinde ısrarlı.

EN KATI SIĞINMACI POLİTİKASI

Finlandiya, İskandinavya ülkeleri arasında en katı mülteci politikası uygulayan İskandinavya ülkesi olmayı sürdürüyor.

Avrupa’ya yönelik yoğun sığınmacı akınının olduğu 2015’te 4 bin civarında iltica başsurusunun yapıldığı ülkede bu sayı daha sonra yılda ortalama 2 bine geriledi. Göçmen Bürosu’nun (Migri) 2019 yılında yayımladığı istatistiklar 80 ülkeden mültecinin Finlandiya’ya geldiğini gösteriyor. En fazla sığınma talebinde bulunanlar ise Türkiye, Rusya ve Irak’tan gelenler.

ÖNCEKİ HABER

Çiftçiler milyarlarca lira kredi kullandı, bakanlık icra sorularını pes geçti

SONRAKİ HABER

ABD'nin tüm Remdesivir stokunu almasından dünyanın geri kalanı neden memnun olmalı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa