30 Mayıs 2020 15:14 Güncelleme: 30 Mayıs 2020 20:44

Avdan Termik santral projesinin durdurulduğu açıklamasına Denizlililer temkinli

Avdan Termik santral projesinin durdurulduğuna ilişkin yapılan açıklamaya Denizlililer temkinli yaklaşıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan kitle örgütleri mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

GÜNCELLENDİ

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Reklam

Denizli’nin Tavas İlçesinde yapılması planlanan Avdan Termik santral projesinin durdurulduğuna ilişkin yapılan açıklamaya Denizlililer temkinli yaklaşıyor. Konuyla ilgili TMMOB’a bağlı odalar, Emek Partisi Denizli İl Örgütü açıklama yaparken, Avdan Platformu ise durdurma kararının kendilerini tatmin etmediğini ve mücadeleye devam edeceklerini duyurdu.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Avdan Platformu Sözcüsü Cüneyt Zeytinci, Evrensel’e yaptığı değerlendirmede durdurulma açıklamasının memnuniyet verici olduğunu ancak açıklamanın resmi olarak ilgili bakanlıklar yoluyla yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Durdurulma kararının iptal anlamına gelmediğine dikkat çeken Zeytinci, “Bugün böyle söylenebilir ama yarın Avdan’a termik santral yapmak isteyen firma yeniden ÇED başvurusu yapabilir” dedi. Yapılan “durduruldu” açıklamalarına rağmen platform olarak mücadelelerine devam edeceklerini belirten Zeytinci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından resmi olarak resmi açıklama yapılmadan kendileri açısından sürecin kapanmayacağını söyledi.  Zeytinci, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla da Avdan’a yapılmak istenen termik santrale ilişkin açıklama yapacaklarını ifade etti.

“AÇIKLAMA HALKIN KAZANIMIDIR”

Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont ise, “Eğer açıklama doğru ise bu Avdan yöre halkının ve Denizli kamuoyunun başarısıdır” diyerek resmi açıklamalar gelmeden teyakkuzu elden bırakmayacaklarının da altını çizdi.

EMEP: EKOLOJİK YIKIM PROJESİNE TÜM GÜCÜYLE KARŞI ÇIKACAĞIZ

Emek Partisi Denizli İl Örgütü de yaptığı yazılı açıklamada, “Doğanın, kentin, yaşam alanlarının talanına yol açacak, sermayeye rant aktarılırken bütün ekonomik yükü halkın sırtına yıkacak olan bu ekolojik yıkım projesine tüm gücüyle karşı çıkacağız” denildi. Avdan Termik Santral Projesi’nin bir yıkım ve rant projesi olduğunun altının çizildiği açıklamada “Partimiz bu yıkımın durdurulması mücadelesinde aktif bir şekilde yer alacaktır” denildi. Açıklamada, “Denizli Avdan’da 300 MW’lık termik santral için ÇED sürecini 15 Temmuzdan hemen sonraya getiren ilgili bakanlık şimdi de pandemi günlerinde ÇED raporunu askıya çıkararak salgın günlerini ranta çevirmiş, itiraz sürecine ve halkın bilgilendirilmesine engel olmak istemiştir” ifadesine yer verildi.

“ÖNCE İZİN VERDİLER ŞİMDİ EYYAMCILIK YAPIYORLAR”

“Termik santralin Tavas Ovası’nda inşa edilecek olması bölge halkı ve çevre örgütleri karşı çıkmıştır” ifadesinin yer aldığı açıklamada “Eyyamcı AKP ve yerel yöneticileri bugün hiçbir belge ve bilgi sunmadan bir açıklama yaptılar. Avdan Termik santralinin durdurulduğunu açıkladılar. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın canı yürekten termik santrale karşı mücadele ettiğini söylüyorlar. Peki bu doğru mu? Belgeler aksini söylüyor. 4 yıllık ÇED sürecinde başından beri dahil olan Avdan Termik Santrali’nin kurulması için onay üstüne onay veren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, ÇED süreci bittikten sonra neye itiraz ediyor?” şeklinde tepki gösterildi.

AKP ve yerel yöneticilerinin hiçbir belge, rapor ve bilgiye dayanmadan durduruldu açıklaması yaptığının hatırlatıldığı açıklamada, “Covid19’un ortaya çıkmasına ve benzer salgınların gelecek yıllarda artarak sürmesine yol açacak olan küresel ısınmanın ve iklim değişiminin en büyük nedeni olan termik santrallerde ısrar eden hükümetin sadece sermaye çıkarlarını temel alarak, halkın ve doğanın çıkarlarını umursamamaktadır” denildi. 

BMİ: PROJE İPTAL EDİLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ), Denizli’de Tavas ilçesine bağlı Avdan mahallesinde kurulması planlanan Kömürlü Termik Santrali projesinin ‘durdurulması’ üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Bölgede yaşayanlar ve ekoloji mücadelesi veren Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) için durdurma kararının yeterli olmadığı ifade edilen açıklamada, “Avdan Kömürlü Termik Santralinin durdurulmasında iki kurum; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilidir. BMİ olarak talebimiz ekolojiye yapılan tahribatın durdurulması için, tüm proje ve çalışmaların iptalinin ilgili bakanlıklarca acilen açıklanmasıdır” denildi.

TBMM’den ve ilgili bakanlıklardan resmî açıklama yapılıncaya kadar BMİ olarak konunun takipçisi olacaklarını belirtilen açıklamada, “Avdan Kömürlü Termik Santrali’nin kurulmasına karşı olan herkesle ve her platformla dayanışmaya; doğamıza, havamıza, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi. (Denizli/EVRENSEL)

Reklam