30 Mayıs 2020 10:32

Mimar Cüneyt Zeytinci: Termik santral kentin 100 yıllık geleceğini karartacak

Avdan Termik Santrali'ne ilişkin konuşan Avdan Platformu Sözcüsü Cüneyt Zeytinci, "Kentin 100 yıllık geleceğini karartacak" diyerek termik santral yapımına karşı mücadeleye çağrısı yaptı.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli 

Denizli Tavas'ta yapılması planlanan Avdan Termik Santrali'ne karşı Avdan Platformu kuruldu. Santrale ilişkin Avdan Platformu Sözcüsü Mimar Cüneyt Zeytinci ile konuştuk. Zeytinci, "Kentin 100 yıllık geleceğini karartacak" diyerek termik santral yapımına karşı tüm duyarlı kesimleri bu mücadeleye destek olmaya davet etti. 

Avdan Platformu, ÇED raporunun askı sürecinden sonra TMMOB’ye bağlı ilgili meslek odaları, Denizli Barosu, Denizli Tabip Odası ve toplamda 23 kurulum yer aldığı platform ortak hareket etme kararı ile kuruldu.

SANTRALİN BAŞLICA ZARARLARI NELER? 

Avdan’da kurulması planlanan termik santralin çok olumsuz ve uzun süreli etkileri olcağını ifade eden Zeytinci, şu örnekleri verdi;

  • Projenin planlandığı Avdan Mahallesi'nin denizden yüksekliği 1000 metredir. Denizli’nin rakımının 354 metre olduğunu düşünürsek, bacadan çıkan binlerce ton kül hakim rüzgarların etkisi ile bütün bölgeyi etkisi altına alacaktır.
  • Uçucu küller baca dumanı ile havaya yayılarak ağırlıklarına ve atmosferik olaylara göre bacadan itibaren belirli mesafelerde yere çökerler. Bu süreçte içerdikleri kobalt, kadmiyum, çinko, kurşun, bakır gibi metal bileşikleri baca dumanındaki kükürt dioksit ve azot oksit gazlarının toksin etkisini arttırır ve asit yağmurlarına dönüşmesinde katalizör etkisi yaparlar.
  • Baca dumanındaki kükürt oksitler astım, akciğer hastalıkları ile solunum yolu iltihabına neden olur, azot oksitler ise karaciğere etki eder ve solunum enfeksiyonuna hassasiyeti artırarak akciğer hastalıklarına neden olurlar. 
  • Santralin bir ünitesi için saatlik 31 ton yatak külü ve 48,8 ton uçucu kül oluşumu öngörülmektedir.
  • Her iki bacadan yılda 8.093.360 ton Karbondioksit salınımı gerçekleşecektir.
  • 1/25.000 ölçekli Arazi Varlığı Haritasına göre Avdan Termik Santrali Projesinin planlandığı alanların tamamına yakın kısmı tarım arazisi vasıflıdır. Proje sahasında yer alan tarım alanlarının tarım dışı maksatla kullanımı izninin alınması için T.C. Denizli Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü‘ne başvuru yapılacak, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince Tarım Dışı Kullanım izinleri alınacaktır. 
  • Avdan’da tespit edilen kömür damarı üzerinde yaklaşık ortalama 60-70 metre örtü tabakası yer almaktadır, işletmede öncelikle kömür üzerindeki örtü tabakası iş makineleri vasıtasıyla basamaklar düzenlenerek kaldırılacaktır. Milyonlarca metreküp toprak bölgede tespit edilen alanlarda depolanacaktır.
  • Termik Santral Projesi kapsamında saatte 131,57 ton, günde 6.240 ton su kullanılması planlanmaktadır. İşletme için gerekli olan ihtiyacın yeraltı sularından karşılanması planlanmaktadır. 
  • Planlanan termik santral alanının etki alanı içerisinde dünya miras listesinde yer alan çok önemli antik kentler yer almaktadır. Bacalardan çıkan partiküller bu kentlerde çok ciddi hasarlara yol açacaktır.

“PROJE İPTAL EDİLMEZSE MÜCADELEMİZ YARGI YOLUYLA DEVAM EDECEK”

Platformun olumsuz ve uzun süreli etkilerini içeren raporları Çevre Şehircilik Bakanlığı, Denizli Valiliği, Denizli-Aydın-Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlarına, Bölge Kaymakamlarına ve birçok kuruma gönderdiklerini söyleyen Zeytinci, termik santral girişimini durdurma çabalarına katkı ve destek istediklerini ifade etti. Bölge halkının Avdan Termik santraline karşı duruşunun önemine vurgu yapan Zeytinci, bu süreçte bölgedeki 18 mahalle muhtarının Avdan Termik Santraline karşı bir metin yayınlamalarının çok anlamlı olduğunu söyledi. Projenin iptal edilmemesi halinde platformun yargı yolu ile mücadele etmeye devam edeceğini dile getiren Zeytinci, "Öncelikle iç hukuk yollarından son yargı merciine kadar dava yoluna gidilecek, sonuç alınamaması durumunda uluslararası hukuk yollarına da başvurulacaktır" dedi. 

"BÖLGEDE ALTERNATİF TURİZME YATIRIM YAPILMALI" 

Muhtarların, santral yerine tarıma ve turizme yatırım yapılması talebine ilişkin Zeytinci, "Denizli iklimi, coğrafi özellikleri, zengin flora ve faunası ile doğa yürüyüşü, yayla turizmi, tarım ve çiftlik (Agro) turizmi gibi ön plana çıkan alternatif turizm olanaklarına rağmen bunlardan yeterli ölçüde yararlanmamaktadır. Çok önemli bir turizm güzergahı üzerinde yer alan bölgede bu tür alternatif turizm olanaklarının artırılması, kente gelen turist ve konaklanan gece sayısını büyük ölçüde artıracaktır" diye konuştu.

Yerel yönetimlerin süreçteki tutum ve etkisini değerlendiren Zeytinci, "Avdan Termik Santrali konusundaki karşı düşüncelerini çok net paylaşan Tavas Belediye Başkanı sayın Hüseyin İnamlık’a, Merkezefendi Belediye Başkanı Sayın Şeniz Doğan’a, Bozkurt Belediye Başkanı sayın Birsen Çelik’e çok teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmasının devamında Zeytinci, Denizli Büyükşehir Belediyesinin 27 ve 30 Nisan tarihli Termik Santral yapımına net gerekçeler ile yazılmış itiraz yazılarının önemli olduğunu da sözlerine ekledi. 

Reklam