22 Mayıs 2020 15:25

DİSK Tekstil'de örgütlenen Özak işçileri baskı ve tehditle istifaya zorlanıyor

Urfa Organize Sanayi’de bulunan Özak Teksil’de işçiler DİSK Teksil'de örgütlendi. İşçiler müdür, şef, usta ve Öz İplik-İş’in işçilere sendikadan istifa etmesi için baskı uyguladığını belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

Urfa Organize Sanayi’de bulunan Özak Teksil’de işçiler, Öz İplik-İş’in kendilerinden habersiz ve patronla işbirliği içinde sözleşme yapmasının ardından sendikadan istifa edip DİSK-Tekstil’de örgütlenmeye başlamıştı. Fabrika müdürünün, şeflerin ve ustaların ve Öz İplik-İş’in hep birlikte sendikadan istifa etmek için kendilerine baskı uyguladıklarını dile getiren işçiler, sendikadan ayrılmayanların bayram sonrasında işten çıkarılacakları yönünde tehdit edildiklerini belirtti. DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, sendikalı olmanın yasal bir hak olduğunu ve tehditlerin devamı halinde suç duyurusunda bulunacakları belirtti.

“BAYRAMDAN SONRA İŞTEN ÇIKARMAKLA TEHDİT EDİYORLAR”

6 yıldır Özak Tekstil’de çalıştığını söyleyen bir işçi örgütlenme sürecini ve baskıları şöyle anlattı: “3 yıl önce Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş sendikasına üye olduk ama sözleşmeyi bizden habersiz ve işverenle işbirliği içinde yaptıkları için bundan yaklaşık 5 ay önce DİSK-Tekstil’e geçtik. Yaklaşık 450 kişi falan geçtik. Bu süreçte yönetimden üretim müdürü Hamit Akbalık ve şef Tuna Dalak tarafında defalarca tehdit aldık. Fabrika kapanırsa işsiz kalacağımızı, zaten sendikanın var olduğunu ve sendikayla uğraşanları kapının önüne koyacaklarını söylediler. DİSK-Tekstil’e üye olanları sürekli sıkıştırıyorlar, mobbing uyguluyorlar.”

Ustaların toplantı yaptığını ve kendilerini işten çıkmakla tehdit ettiğini belirten bir başka işçi, “DİSK’ten çıkmazsak bayramdan sonra çıkışımızın verileceğini söyleyerek tehdit ettiler. İşçilerin önlerine evrak konuldu. ‘DİSK’ten çıkıp Öz-İplik’e geçiş yapacaksınız ve çıkmayacaksınız, çıkarsanız parayı ilerde sizden keseriz” diye tehdit ettiler. Müdürler, şefler ustalar, zorbalıkla elemanların özgür iradesiyle DİSK-Tekstil’e geçmelerini engellemeye çalıştılar. Biz onca tehdit ve baskıya rağmen doğru bildiğimiz yoldan dönmedik” diye konuştu.

“BİRLİĞİ BOZMAK İÇİN PARA BİLE TEKLİF ETTİLER”

6.5 yıldır Özak Tekstil’de çalıştığını ve DİSK-Tekstil’de örgütlendikten sonra kendilerine karşı tavır alındığı getiren bir başka işçi de, “Genel müdüründen ustasına kadar hepsi işçilere baskı yapmaya başladı. İşçilerin birliğini bozmak için para bile teklif ettiler. Tabi bunu direk fabrika yapmadı, yandaşı olan Öz İplik-İş üźerinden yaptı. Bunu yapanların başında fabrika müdürü Hamit Akbalık, şef Tunay Dalak ve ustalar vardı” diye belirtti.

Elemanlara “DİSK gelirse patronumuzu soyacaklar, fabrikayı kapatırız, sizler provokatör müsünüz’ denildiğini söyleyen bir işçi de “Bizi patronlara satan sarı sendikayı mı seçelim?​” diye sorarak, şu ifadeleri kullandı: “Düne kadar kaç arkadaşımız işten çıkarıldı, neden o zaman arkasında durmadınız? Bugün vaatlerde bulunuyorsunuz. Keşke bu vaatler 2.5 yıl evvel faaliyette olsaydı. Sözün kısası sendika hakkımızdır, bunu bize devletimiz sunmuştur. Eğer DİSK yanlış bir sendikaysa devlet neden kabul etmiş?​” 

TÜRKMEN: İŞÇİLERİN DİSK-TEKSTİL’DE SAĞLADIĞI BİRLİĞİ KİMSE DAĞITAMAZ

Konu ile ilgili açıklama yapan DİSK Tekstil Antep Temsilcisi Mehmet Türkmen, işçilere yönelik baskı ve tehditlerin devam etmesi durumunda yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Özak Tekstil’de DİSK/Tekstil olarak birkaç ay önce örgütlenmeye başladıklarını aktaran Türkmen, “Burada Öz İplik-İş sendikası örgütlüydü. Özak Tekstil işçilerinin 3 yıl önce üye olup örgütlendiği Öz İplik-İş Sendikası ne yazık ki işçileri başından beri hep hayal kırıklığına uğratmış. İşçilere sormadan, işçilerin onayını almadan habersiz sözleşme imzalamışlar ve bu sözleşmede asgari ücrete imza atılmış ve neredeyse hiçbir sosyal hak ve kazanım yok” ifadelerini kullandı.

Bunların yanı sıra 3 yıl boyunca işçilere yönelik her türlü baskı, hak gasbı, ağır çalışma koşulları ve haksız yere, tazminatsız işten atmaların devam ettiğini vurgulayan Türkmen, “Fabrikada bütün bunlar olurken, bırakın sendikanın işçilere yapılan haksızlıklara karşı çıkmasını, bizzat patronla işbirliği yapmışlar. Özak Tekstil işçileri de mevcut sendikanın bu işbirlikçi tutumu karşısında topluca istifa ederek sendikamız DİSK/Tekstil çatısı altında örgütlenmeye başladılar. Özak Tekstil işçilerinin isteği, patrona karşı işçileri savunacak, işçilerin hakları ve talepleri için mücadele edecek, işçilerle ilgili her konuda işçilerin iradesi ile hareket edecek gerçek bir sendika çatısı altında birleşmektedir” diye konuştu.

"TEHDİTLER DEVAM EDERSE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Koronavirüs salgın riskinden dolayı nisan ayı başından beri üretime ara verilen fabrikada, fabrika yönetiminin Öz İplik-İş Sendikası ile işbirliği içinde, bir süredir baskı, tehdit, rüşvet gibi yöntemlere de başvurarak işçileri istifaya zorladığını dile getiren Türkmen, şunları söyledi: “Fabrika müdürleri ve talimat verdikleri bölüm ustaları bizzat tek tek işçi arkadaşları arayarak, eğer DİSK/Tekstil sendikasından istifa ederek tekrar Öz İplik-İş sendikasına üye olmazlarsa işten atılacakları yönünde tehdit edilmektedirler.

Sendikalı olmak ve işçilerin istediği sendikaya üye olma özgürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti anayasası ve yasalarla güvence altına alınmış bir haktır. Eğer bu konuda fabrika yönetimi önümüzdeki birkaç gün içinde bu tutumundan vazgeçerek geri adım atmaz, sendikamıza ve bütün işçilere yönelik bu konuda tatmin edici bir açıklama yapılmazsa, bu suçu işleyen tek tek bütün yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini isteriz.”

Müdürlerin ve patron işbirlikçisi sendikanın işçileri yıldırma çabası işe yaramayacağını söyleyen Türkmen, “Özak Tekstil işçilerinin DİSK/Tekstil çatısı altında sağladığı birliği bozmaya ve dağıtmaya kimsenin gücü yetmez. Artık Özak Tekstil'de kölelik dönemi ve işçiye karşı patronla işbirliği yapan sarı sendika dönemi bitmiştir. Artık Özak Tekstil'de işçilerin DİSK çatısı altında sağladığı gerçek bir işçi birliği ve gerçek bir işçi sendikası var ve kimse bu birliği dağıtamaz” diye konuştu.

Konu ilgili görüşmek istediğimiz fabrika yetkilileri toplantıda oldukları için geri dönüş yapacakları soylediler. Daha sonrasında ulaşmaya çalıştığımız yetkililer telefonları açmadı. 

ÖNCEKİ HABER

İBB Bilimsel Danışma Kurulu: İstanbul'a dair sağlıklı bir veri bulunmuyor

SONRAKİ HABER

Türk-İş üyesi işçiler: Bizim için ne yapıldı ki teşekkür ediliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...