28 Mart 2020 00:20
Son Güncellenme Tarihi: 28 Mart 2020 17:36

ABD’nin koronavirüs önlem paketi büyük ancak pakete güven az

ABD'deki kesinleşmiş Kovid-19 hastalarının sayısı Çin'i geçti. 2 trilyon dolarlık paket açıklanırken, 500 milyar doları doğrudan sermayeye gidecek. Halka yönelik yardımlar konusunda da şüpheler var.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ekim KILIÇ
New York

Hasta sayısı Çin’i geçer ve yüz bine doğru hızla yol alırken ABD hükümeti Kovid-19’la mücadele için 2 trilyon dolarlık tarihinin en büyük mali paketini açıkladı. Paket ABD halklarında olumlu yankı uyandırmasına rağmen Başkan Donald Trump’ın 12 Nisan’daki Paskalya Bayramı sonrası işbaşı çağrısı yapması kaygı yarattı.

Yardımların nasıl dağıtılacağı konusu da hâlâ şüpheli. Ayrıca sağlık hizmeti hâlâ çok pahalı. New York kentindeki durumun giderek kötüleşmesine rağmen hastanelerin ihtiyaçları da henüz karşılanmadı.

PAKETİN İÇİNDE NE VAR?

Paket tasarısı geçtiğimiz çarşamba gecesi Senatoda oy birliği ile kabul edildi. Dün ise Temsilciler Meclisinde oylandıktan sonra tasarı Başkan Trump’ın imzalaması için gönderilecekti. Bu yazı yayımlandığında yürürlüğe girmiş olabilir.

Politico.com’a göre 500 milyar dolar sermayeyi kurtarmak için harcanacak.

Halka yönelik yardımlarda ise şunlar öngörülüyor: Yıllık 75 bin dolar veya daha az kazanan bireylerin her birine doğrudan 1200 dolar, evli çiftlere ise 2 bin 400 dolar verilecek. Buna ek olarak çocuk başına 500 dolar yardım yapılacak. Gelir arttıkça ödenen miktar azalıyor. Bekarlarda yıllık 99 bin dolar ve çocuksuz çiftlerde 198 bin dolar kazananlara maddi yardım sağlanmayacak.

Vergi Politikası Merkezi isimli düşünce kuruluşu tarafından yapılan tahminlere göre ise, ABD halkının yüzde 90’ı tam veya kısmi ödeme almaya hak kazanacak.

ABD Gelirler İdaresinin her bir ödemeyi işlemesinin ve hesaplamasının ne kadar süreceği belirsiz ancak Beyaz Saray, ABD’lilerin 6 Nisan’a kadar doğrudan ödemeleri alacağını söylüyor.  Ayrıca pakete göre, işsizlik yardımları 4 ay daha uzatılacak ve bu süre boyunca haftalık 600 dolar ek ödeme yapılacak. Paketin eyalet işsizlik ödeneğinin yetersiz ve ücretlerin düşük olduğu güney eyaletlerini olumlu etkilemesi de beklentiler arasında.

Ülkede işsizlik tahminleri haziran ayına kadar 3 milyona kadar çıkıyor ve işsizlik oranının ise kısa sürede en az yüzde 10 en fazla yüzde 30’a çıkması bekleniyor.

Bu arada maddi yardımlar olumlu karşılansa da gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair şüpheler henüz giderilmiş değil. Ayrıca ayda 1200 dolar yardım dışarıdan bakınca olumlu görünebilir ancak sağlık sistemi özelleştirilmiş ABD’de koronavirüs tedavisi ücretinin 34 bin dolara kadar çıkabildiğinin altını çizmek gerekiyor. Bu süreçte asıl yardımın “Ücretsiz sağlık hizmeti” olması gerektiği vurguları yapılıyor.

Yine Politico’nun haberine göre, çok düşük gelirli oldukları için vergi ödeyemeyenlere yardım ulaşıp ulaşmayacağı da net değil.

Pakette hava yolu şirketlerine ise 58 milyon dolarlık -yarısı kredi- yardım öngörülüyor. ABD Savunma Bakanlığı da paketten faydalanacak, bakanlığa 10 milyar dolar aktarılacak. 

NEW YORK’TA DURUM KÖTÜLEŞİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19 salgını dolayısıyla bazı önlemlerin hayata geçirildiği ülkede hayatın bir an önce normale dönmesini istediğini belirterek “Ekonomimizi Paskalya Bayramına (12 Nisan) kadar eski haline getirebilirsek sevineceğim. İnsanların bir an önce işlerinin başına dönmesine istiyorum” dedi.

Ancak öte yandan ABD’de hasta sayısının bu haberin yazıldığı saatlerde 85 bini geçerek hızla artması, New York’un ülke çapında öne çıkması ve sağlık emekçilerinin kaygılı açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı.

New York hastanelerindeki doktorlar yakın bir zamanda “kimin yaşayıp kimin öleceğine” dair karar vermek zorunda kalmalarından korktuklarını ifade etti. Sağlık ekipman yetersizliği olan New York kentinde yetkililer “İtalya olabiliriz” diyor. Enfeksiyon oranının İspanya’ya yakın olduğu, her gün katlandığı görülüyor.

7 BİN VENTİLATÖR VAR İHTİYAÇ İSE 30 BİN

New York Valisi Andrew Cuomo eyalet hastane sisteminin genelde 3 bin ila 7 bin ventilatöre (solunum cihazı) sahip olduğunu, eyaletin “acil ve çaresizce” en az 30 bin tane ventilatöre ihtiyaç duyduğunu duyurdu. Salı sabahı ise Vali, Federal Acil Durum Yönetim Kurumunun (FEMA) eyalete sadece 400 ventilatör göndereceğini açıkladı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise New York’a 4 bin ventilatör daha gönderebileceğini söyledi ancak bu da yeterli olmayacak.

İllinois Eyaleti Valisi J. B. Pritzker ve New York Valisi Andrew Cuomo başta olmak üzere bazı valiler, Başkan Trump’ın milyonlarca test kiti, N95 maskeleri, ventilatörler ve diğer hayati tıbbi malzemeleri almak için Savunma Üretim Yasası’nı (PDA) kullanmayı reddetmesini eleştirdi. Pritzker, Trump’ı, hızlanan salgına karşı “topyekün, ulusal, sağlam” bir tepki vermediği için defalarca eleştirdi.

"YA SOSYALİZM YA BARBARLIK"

İşçilerin ve emekçilerin çeşitli sektörlerden yükselen tepkilerinin takibinde olan sosyal demokrat ve sosyalist gruplar da salgın, sağlık sisteminin zayıflığı ve kapitalist kâr hırsını merkeze alan açıklamalar yaptılar.

Amerika’nın Demokratik Sosyalistleri (DSA) yaptığı açıklamada ABD hükümetinin çok defa emekçilerin yerine şirketleri ve bankaları kurtardığını belirtti, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin büyük işletmeleri kurtarmak için işçilere sağladığı mali yardımdan 17 kat daha fazla yardım yapmasını eleştirdi.

Açıklamada ABD işçi sınıfı, Kovid-19’a ilişkin yapılan mali yardımlardaki çifte standarda karşı mücadeleye ve 5 maddeli adil Kovid-19 yardım ve teşviğini desteklemeye çağrıldı. Maddelerde (1) sağlığın, istisnasız tüm halk için en önemli öncelik olduğu, (2) halka doğrudan ekonomik rahatlık sağlanması, (3) şirket yöneticilerinin değil, emekçilerin ve halkın koruması, (4) gelecekteki krizleri önlerken yeniden kalkınacak bir ekonomi için zemin sağlanması ve (5) demokratik sürecin korunması yer aldı.

DSA açıklamasında “Yönetici sınıfın, kârlarını korumak için milyonları öldürmeye hazır olduğunu açıkladı. Onlara Wall Street için ölmemizin mümkün olmadığını söyleyelim. Şimdi her zamankinden daha açık: Barbarlık karşısında sosyalizm için savaşıyoruz” denildi.

Demokrat Parti Başkanlık Ön Seçimi Adayı Bernie Sanders, Milletvetili Alexandria Ocasio-Cortez, İlhan Omar ve Rashida Tlaib ile katıldığı 22 Mart tarihli bir sanal toplantıda "Bu, tarihte eşi görülmemiş bir andır ve maliyeti ne olursa olsun benzeri görülmemiş bir şekilde hareket etmemiz gerekir… Her Amerikalıya, yalnız bırakılmayacaklarını garanti etmeliyiz" dedi.

Koronavirüs ABD’deki vahşi çalışma hayatını ve sınıfsal ayrıcalıkları daha da açığa çıkardı. Ünlüler, politikacılar ve profesyonel sporcular bu hafta tepkiyle karşılaştılar. Çünkü çoğunun, hastalık belirtisi olmasa bile koronavirüs için test edildiği ortaya çıktı. Halkın geri çevrildiği veya test edilmek için uzun gecikmelerle karşılaştığı bir ortamda zenginlerin ve ünlülerin herkesin önüne geçtiği algısı uyandı.

ÖNCEKİ HABER

Maaşları ödenmeyen ücretli öğretmenler: Koronavirüsten olmazsa yoksulluktan öleceğiz

SONRAKİ HABER

Gıda-İş, fabrikalarda alınmayan koronavirüs önlemlerini raporlaştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...